Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz hafta startups.watch 1. çeyrek rakamlarını düzenlediği bir etkinlik ile paylaştı. Neler paylaşıldı, neler konuşuldu kısa kısa üzerinden geçeyim.

2019 ilk çeyreğinde 13 girişime $19.6M Yatırım

Türkiye merkezli 13 girişim erken aşamada (melek ve girişim sermayesi) 19.6 milyon dolar yatırım aldı fakat etkinlikte sahne alan Modanisa yatırımcılarından Goldman Sachs’dan Ozan Emre Sönmez, bu yatırımın geç aşama ve halka arza uzanacak kadar bir dönemi kapsadığını söyledi. Bu da aslında Modanisa yatımını da erken aşama yatırımlardan çıkardığımızda çok kötü bir tablo çıkarıyor. Startups.watch tahmini Modanisa’nın birincil işlem olarak 15 milyon dolar yatırım aldığı şeklindeydi. Bu tutarı da 19.6 milyon dolardan çıkardığımızda 12 girişime 4.6 milyon dolar kalıyor. Adet olarak zaten 2016 ilk çeyreğinden beri en az yatırım yapılan çeyreği geride bırakmıştık, Modanisa’yı çıkarınca toplam miktar olarak da en kötü çeyreği geride bırakmış olduk. Bunun sebeplerine gelirsek; Birçok süresi dolan fonun halen ikinci fonlarını kurmamış olması, Hazine’ye başvuran 10 fonun halen beklemede olması, hisse bazlı kitlesel fonlama platformunun henüz devreye girmemiş olması, yerel seçimler nedeniyle bir çok yatırımcının yatırımlarını seçim sonrasına bırakması benim aklıma gelen sebeplerden bazıları.

Haberin Devamı

Yatırım alanları sayarsak; Batron Arge, Inooster, Kartoon3D, MentalUP, Metamorfoz, Octovan, Omma Sign, Payfull, Shopi, Tarentum, TutumluAnne ve ViraVira. Modanisa yatırımından sonra en büyük yatırım aynı zamanda 212’nin ikinci fonundan ilk yatırımı olan Omma Sign yatırımı oldu.

Satın alma ve ikinci işlemlere baktığımızda ise HesapKurdu, Kredico, Modanisa ve xenn.io (İnnobil) işlemleri bu çeyreğin dikkat çeken ikincil işlemleriydi.

Türkiye’yi bölge ülkelerle karşılaştırdığımızda tabloda çok değişen bir şey yok. Türkiye Güney Doğu Avrupa’nın en büyük girişim merkezi. Orta Doğu ve Kuzey Afrika’da da İsrail ve Birleşik Arap Emirliklerinden sonra üçüncü sıradayız. Kişi başına düşen erken aşama melek yatırımlarda da 0.25 dolar ile 39 ülke arasında 31. sıradayız. Bu rakamın her çeyrek 1 doların üzerinde olması için daha çok çalışmamız gerekiyor.

Haberin Devamı

Yurt dışındaki Türklerin kurdukları girişimlerin aldığı yatırımlara baktığımızda ise BillionToOne, BioNTech, Deplike, FineDine, Glozalzone, NarrativeDx, NormShield, Trawell Data, Wordego yatırım alan girişimler oldu. BillionToOne’ın 15 milyon dolar yatırım, BioNTech’in de 91 milyon dolar özel sermaye yatırımı aldığını da belirteyim.

İlk çeyreğin belki de en güzel iki haberi yurt dışındaki Türk girişimcilerden geldi. Microsoft Türk girişimcilerin kurduğu Citus Data’yı satın aldı, Miniclip de yine Türk girişimcilerin kurduğu Türk melek yatırımcıların yatırım yaptığı Masomo’yu satın aldı. Türk girişimcilerimiz adına ve sektöre moral açısından en güzel iki haber bunlardı.

Etkinlikte ayrıca kadın girişimcilik rakamları da paylaşıldı. Türkiye’deki startup’ların kadın kurucuları incelendiğinde startup’ların %14’ünda kadın girişimci var. Dünya ortalaması %17, Avrupa ortalaması ise %13, yani çok kötü durumda değiliz ama tabi bu oranların hepsinin %50’ler civarında olması lazım. İlk çeyreğe baktığımızda yatırım alanlar arasında iki girişimde kadın girişimci var. Birisi Shopi, diğeri ise Tutumlu Anne. Exit açısından değerlendirdiğimizde ise tüm kategorilerde en başarılı girişimci ise Demet Mutlu.

Haberin Devamı

Core Strateji’nin paylaştığı kurumlarda yatırım hareketleri bölümünde ise kurumların ne kadar aktif olduğunu ortaya çıktı. İlk çeyrekte her ne kadar az yatırım yapılmış olsa da 12 yatırımın 5’inde kurumlar da var. Bunda geçen sene kurulan Albaraka Fintech Fonu gibi fonların etkisi büyük. O nedenle bu tip kurumsal fonları daha çok desteklememiz şart. Yurt dışındaki Türklere de Sanofi ve Texas Medical Center gibi iki dev kurumun yatırım yapmış olması sevindirici.