Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Bu hafta yeni fonları tanıtmaya devam ediyorum. Bu sayede girişimcilerin hangi aşamada hangi yatırımcıya gitmesi gerektiği konusunda yol göstermiş olacağımı ümit ediyorum. Bu hafta röportaj yaptığım yatırımcı ise ikinci fonlarını duyuran 212’nin partnerlerinden Ali Karabey.

212 yatırımlara tam gaz devam ediyor

S. Ünsal : 212 kurucularının kısaca hikayelerini alabilir miyiz ? 212 kurulana kadar nelerle uğraştınız ?

Ali Karabey : 212’yi 2011 senesinde Türkiye’de yüksek teknoloji üreten şirketlere yatırım yapmayı hedefleyerek kurduk. Ben Avusturya Lisesi’nden mezun oldum ve üniversite eğitimimi University of Michigan’da Finans ve Ekonomi dalında tamamladıktan sonra kariyerime Arthur Andersen’ın New York bürosunda teknoloji, telekomünikasyon şirketleri alım-satımı ve private equity danışmanlığı yaparak başladım. Morgan Stanley ve Deutsche Bank’de finans profesyoneli olarak çalıştım.

Haberin Devamı

212’nin partnerlerinden Numan Numan ise Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği’nin ardından Marmara Üniversitesinde Yüksek Lisans yaptı. GTE’nin Tokyo’da ardından Moody’s ve AC NIELSEN gibi şirketlerin sahibi olan D&B Corp’ta görev aldı. CreditSuisse’e ve ardından GoldmanSachs’a geçti. Önce Tokyo ve sonra Asya Pasifik bölümündeki teknoloji operasyonlarından sorumlu oldu. GoldmanSachs’ın verimini artırmak için gereken yazılım çözümleri için, dışarıda çalışan küçük yapıların organizasyonunu yaparken startup’larla çalışmaya başladı. GoldmanSachs’tan ayrıldıktan sonra startup firmalarına iş geliştirme, ürün geliştirme konularında danışmanlık hizmetleri verdi. Technology Division Başkan yardımcısı olarak 40’tan fazla küresel projeyi yönetti.

S. Ünsal : İlk fonunuz nasıl gidiyor ?

Ali Karabey : Birinci fonumuzda 12 girişime toplamda 23 milyon dolar yatırım yaptık. Birinci fonun portföyünde Insider, İyzico, Solvoyo, HotelRunner ve Hemenkiralik gibi “exit” vadeden ve büyümeye devam eden şirketler var. Bu şirketlerin toplam değeri 400 milyon doların üzerinde. Bizim yatırımlarımızla birlikte 21 yatırımcıyla beraber toplamda 70 milyon dolar yatırım alan bu şirketler, bugün 600’den fazla çalışana istihdam sağlıyor, 200’ün üzerinde ülkeye teknoloji ihraç ediyor. 212, 2018’in sonunda ilk kapanışını yaptığı ikinci fonu ile Türkiye odaklı 2. fonunu kuran ilk VC oldu. Dünyada ortalamaya baktığımızda, ilk fonunu toplayan VC’lerin yarısından azı ikinci fonu kurabiliyor. İkinci fonumuzu günümüzün zor şartlarında kurabilmemizi Türkiye’deki girişimcilerimizin ve ekibimizin bir başarısı olarak görüyoruz.

Haberin Devamı

S. Ünsal : İlk fonunuzdan neler öğrendiniz ?

Ali Karabey : İlk fonumuzu kurarken tezimiz Türkiye’de dünya çapında başarı hikayeleri çıkarabilecek kapasitede girişimci ve teknik yetenek olduğuydu. Bunu doğruladık. İkinci fonumuzda bu başarı hikayelerinin tekrarlanabilir olduğunu kanıtlayacağız.

S. Ünsal : Bu fonunuzun detayları nedir ?

Ali Karabey : İlk fonumuzun büyüklüğü 30 milyon dolar ve ortalama yatırım tutarımız 1 milyon dolar’dı. İkinci fonumuzun ilk kapanışı 30 milyon avro ile oldu. Hedefimiz fonu 50 milyon avroya çıkarmak. İkinci fonumuzun ortalama yatırım tutarı ise 1 milyon avro. İlgimizi çeken girişimler için diğer VC’lerle ortak yatırım yapmaya da çok sıcak bakıyoruz. Önümüzdeki 5 sene içerisinde en az 15 girişime toplamda 50 milyon avro yatırım yapmayı hedefliyoruz.

Haberin Devamı

S. Ünsal : Diğer fonlara göre farkınız var mı ?

Ali Karabey : Yatırımın yalnızca finansal olmadığına inanıyor, girişimleri sahip olduğumuz global network, geçmiş kazanımlarımızdan gelen deneyim ile mentorluk vererek destekliyoruz. Hayata geçmemiş parlak fikirlerden, küçük yatırımlarla büyük problemlerin çözümleri peşinde koşmaya başlayan, güçlü bir ekiple yönetilen ve anlamlı rakamların kazanılabileceği şirketlere globalleşme adımlarında destek olmak istiyoruz. Partnerler olarak güçlü bir network’ümüzün olması da bunu kolaylaştırıyor. Yeni fonumuzla birlikte bir diğer isteğimiz sahip olduğumuz network’ü yeni bir komünite kurarak diğer girişimler ve partnerlerimizle paylaşmak. Bunun için de adımlar atmaya başladık.

Ek olarak, ekosistemi desteklemek adına yakında duyuracağımız 212Talks etkinliklerine başlıyoruz. Buradaki hedefimiz portföyümüzdeki girişimlerin tecrübelerini, yatırım almayı, globalleşmeyi hedefleyen girişimlere aktarmak.

S. Ünsal : Ne tip girişimciler size başvursun istiyorsunuz, şartlarınız nelerdir?

Ali Karabey : Küçük gölde büyük balık olmakla yetinmeyen girişimcileri arıyoruz; Türkiye’de yolculuğuna başlayıp yurt dışında büyüme hedefleyen, büyük hedefler peşinde koşan yazılım, finansal teknoloji, pazarlama teknolojileri, biyoteknoloji ve donanım şirketleri ilgi alanımızda.

S. Ünsal : 2019’da neler planlıyorsunuz ?

Ali Karabey : İkinci fonumuz ekim sonunda aktif oldu. Bu fonun ilk yatırımı için imzalar atıldı, haberini yakında paylaşmak için sabırsızlanıyoruz. Haziran sonuna kadar da toplamda 3 yatırım yapmak var planımızda.

S. Ünsal : Ekosistemi nasıl görüyorsunuz, neler eksik, neleri düzeltmemiz gerekiyor ?

Ali Karabey : Türkiye’de az sayıda aktif VC mevcut. Melek yatırım ağlarındaki yatırımcılar da maalesef olmaları gerektiği kadar aktif değil. Avrupa’ya baktığımızda kişi başına düşen teknoloji girişimi yatırımı yıllık 30 avro seviyesindeyken ülkemizde 1 avronun altında. Teknoloji üreten ve ihraç eden girişimleri destekleyebilmemiz için daha bilinçli ve aktif yatırımcıların olması şart. Geçtiğimiz sene %46 oranında düşen Türkiye’deki yatırımın bizim gibi uzun zamandır girişimcileri destekleyen fonlar ve 2019'da aktifleşecek 10 adet Tübitak 1514 fonu sayesinde bu sene artmasını ve yakında exit haberleri duymayı bekliyoruz.

İkinci ve belki de daha önemli ödev girişimcilere düşüyor. Türkiye’yi feth etmek, sadece bu ülkenin en büyüğü olmak, girişim sermayesi için yeterli değil. VC’ler, yaradılışları gereği, büyük riskler alan ve büyük getiriler peşinde koşan mekanizmalar. Bu fonlardan girişim sermayesi yatırımı alarak büyümeyi amaçlayan girişimcilerin büyük hedefler peşinde koşması gerekiyor.

S. Ünsal : Çok teşekkür ederiz, tekrar hayırlı olsun yeni fonunuz.

Ali Karabey : Biz teşekkür ederiz.