Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

2018’de ilk yazım hem ülkemiz hem girişim ekosistemi için güzel ve iyimser bir tablo çiziyor. Bu nedenle hem heyecanlıyım hem de mutluyum. Hafta başında girişim veya yatırım dünyasından birileriyle röportaj yapma niyetim vardı fakat startups.watch’a 2017’nin son günlerinde yapılan yatırımlar girildikçe bu güzel tabloyu paylaşayım istedim. Öncelikle şunu söyleyim, 2010 yılından beri Aralık aylarını karşılaştırdığımızda girişimlere rekor düzeyde yatırım yapıldı. Aralık ayına ait halen yeni yatırım haberleri geliyor fakat şu ana kadarki toplam tutar 29 milyon doları geçmiş durumda. Yatırım alan girişim sayısı ise 21. Üstelik bu rakama girişiminin genel merkezini yurt dışına taşıyan Türkler dahil değil.

Haberin Devamı

Geçmiş yılların Aralık aylarına baktığımızda 2016 yılında 2.3 milyon dolar, 2015 yılında 11.7 milyon dolar, 2014 yılında 1.9 milyon dolar, 2013 yılında 3 milyon dolar, 2012 yılında 150 bin dolar, 2011 yılında 16 milyon dolar, 2010 yılında ise 6.2 milyon dolar erken aşama yatırımlar yapılmıştı. Bu anlamda 2017 Aralık ayı en yakın takipçisi 2011 yılının bile neredeyse 2 katı ediyor.

Peki 2017 yılının özelliği ne derseniz, bunun birkaç sebebi var. Öncelikle ACT ve DCP gibi teknoloji fonlarının yatırım süresi kısıtı nedeniyle en çok yatırımı mecburen bu iki fon Aralık ayında yaptı. 2017’nin son iş gününe kadar bu iki fon yatırımlarına devam etti. İkinci bir sebep ise son bir yıldır global düşünen girişimler daha büyük planlar yapmaya başladı ve daha büyük yatırım turlarına çıkmaya başladı, bu da daha büyük yatırım miktarları toplanmasını sağladı.

Yatırım alan girişimlerden dört tanesini yatırımcıların isteği üzerine yazmayacağım. Onlar haricinde geçtiğimiz ay yatırım alan girişimler şunlar oldu.

Ambeent : 5G Wifi çözümü sunuyor. Mustafa Ergen tarafından kurulan girişim Berkeley doktoralı çok sağlam bir ekipten oluşuyor.

App Samurai : Mobil uygulamalar için self-servis reklamlar platformu.

Apsiyon : Site yönetim platformu olan Apsiyon ile aidat, kira ödemesi yapabiliyorsunuz.

ARDIC : Uçtan uca nesnelerin interneti ve bir çok konuda teknolojik çözüm sunuyor.

Haberin Devamı

BioCapSOL Kimya: Kendi kendini koruyabilen içerikte ve yüksek saflıkta likopen (Domatesin içeriğinde yer alan “likopen” kuvvetli bir antioksidan ve kanser önleyicidir ve bir gıda takviyesi olarak kullanıldığı gibi gıda boyası ve antioksidan üretiminde de kullanılmaktadır) üretimi yapıyor.

FalconAI : Yapay zeka çözümleri sunuyor. Boston’da da ofisi olan girişim yapay zeka konusunda global teknoloji firması olmak istiyor.

Glokolens : Akıllı lens işiyle uğraşan girişim, tek kullanımlık biyo-sensörler konusunda çalışmalar yapıyor.

MagSpin : Transparan seramik üzerine çalışan girişim çok dayanıklı akıllı telefon ve saat ekranları geliştirilmesi için çalışmalar yapıyor.

RS Research : Kanser tedavisine yönelik bir biyoteknoloji girişimi.

Segmentify : E-ticaret otomasyon platformu. E-ticaret sitenizi ziyaret eden her müşteri için en iyi deneyimi sunmanızı sağlayan bir çözüm sunuyor.

Skysens : Uzun menzilli,az enerji tüketen ve maliyet etkin bir kablosuz data transfer teknolojisi geliştiriyor.

Haberin Devamı

Spirohome : KOAH ve kistik fibrozis (KF) gibi kronik solunum hastaları ile beraber akciğer değerlerinin farkında olmak isteyen tüm bireyler için geliştirilmiş bir sağlık platformu.

Tazi.io : Müşterilerinizin davranışlarını makine öğrenmesi ile inceleyerek risk, kaybetme ihtimali gibi bir çok konuda size yön veriyor.

TeamSQL : Veritabanı çözümü olan girişim MySQL, PostgreSQL, Amazon Redshift, AWS Aurora ve Microsoft SQL Server, Redis, CitusData gibi bir çok veritabanına bulut üzerinden ulaşmanızı ve yönetmenizi sağlıyor.

TekKredi : Kredi borçlarınızı birleştirerek daha uygun bir ödeme planı ile yeniden yapılandırmanızı sağlıyor.

V-Count: Mağaza, alışveriş merkezi, kütüphane gibi fiziksel lokasyonlar için ziyaretçi sayımı ve analizi yapıyor.

Özetlersek 2017 yılını süper bir Aralık ayı ile kapattık. Daha fazlasını 2018 yılına dileyelim.