Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

“EXIT” kavramını daha önceden anlatmıştım, yatırımcılar girişimlere “EXIT” etmek, yani bir koyup on almak için yatırım yaparlar ve bunu yapmanın yolu da ya hisselerini satmaktan geçer ya da halka arzdan geçer. Bu şekilde “EXIT” etmiş olurlar ve geriye dönüp “Limited Partner” dediğimiz girişim sermayesinin yatırımcılarına para kazandırırlar. Bu düzenin güzel bir şekilde işlemesi gerekiyor ki ekosistem sağlıklı olsun. Yani girişimcinin, girişim sermayesi fonunun, bu fona yatırım yapan “Limited Partner”lerin hepsinin diğer tüm yatırım enstrümanlarına (döviz, altın, gayrimenkul, faiz…) göre daha iyi para kazanması ve mutlu olması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bu hafta neyseki ekosistemin sağlıklı büyüdüğüne dair güzel iki haber aldık. Hem e-fatura çözümleri sunan Foriba satın alındı hem de ön muhasebe çözümü sunan Paraşüt satın alındı. İkisinin de satın alınma tutarları açıklanmadı fakat startups.watch’un analizine göre Foriba $50M-$100M arası bir fiyata Sovos şirketine satıldı. (Aralık biraz büyük fakat resmi tutar olmadığı için bununla idare edeceğiz) Paraşüt ise tahminen $10M-$20M arası bir tutara satıldı (Resmi tutar açıklanırsa yine bu köşede yazarım).

Foriba

Foriba’nın ilk yatırımcısı olan Revo Capital Foriba’ya ilk olarak 2014 yılında yatırım yapmış. Sonrasında 2018 yılında IFC ve Endeavor Catalyst yatırım yapmış. İlk yatırımı yapmak daha risklidir fakat Revo burada riski almış ve tabiki yatırdığı parayı 4-5 yılda 2 ila 3.5 katına kadar çıkarmış oldu. Eğer siz de 4-5 yılda hiçbir yatırım enstrümanı 3.5 kat para getirmez diyorsanız ilk yapmanız gereken girişim ekosistemini öğrenmeye başlamak olmalı. Foriba’nın başındaki Ahmet Bilgen ve Koray Bahar’ı ayrıca tebrik etmek gerekiyor. Süper bir iş başardılar.

Paraşüt

Paraşüt’ün de şirket değeri daha 2 milyon dolar civarındayken yatırım yapmaya başlayan Revo Capital daha sonraki turlarda da yatırım yapmaya devam etmiş. Sonrasında Ribbit Capital, 500 Istanbul ve Diffusion Capital Partners yatırımcısı olmuş. Revo’nun bir kısım yatırdığı parayı 5 ile 10 katına çıkardığını söyleyebiliriz. Riski erken alan daha çok kazanır kuralı burada da işlemiş oldu. Burada da yine kurucular Sean Yu, Andaç Türkmen ve Fahri Özkaramanlı’yı tebrik etmek lazım.

Haberin Devamı

Peki “bu EXIT’ler ne anlama geliyor, ekosistemi nasıl sağlıklı yapıyor?” derseniz; şöyle anlatayım. Örneğin Revo Capital ilk fonuyla tüm yatırımlarını yapmıştı, şu sıralar “Limited Partner”lardan yeniden para toplaması lazım ki ikinci fonunu kursun ve Türkiye girişim ekosisteminden yeni Foriba’lar, Paraşüt’ler çıkarsın. Limited Partner’ları ikna etmenin en güzel yolu da bir önceki fondaki EXIT’ler. Exit olmazsa Limited Partner ikna olmaz, ikna olmazsa da yeni fonlar kurulmaz, yeni fonlar kurulmazsa da girişim ekosisteminde yatırımlar azalır ve girişimcilerin can suyu biter. Tabi girişim sermayesi fonlarının bir iki EXIT’le kalmaması ve EXIT’lerin devam etmesi de gerekiyor. Örneğin Revo Capital’in ilk fonu 66 milyon dolar büyüklüğündeydi. Foriba ve Paraşüt EXIT’lerinden 20 milyon dolar geri aldığını varsayarsak diğer yatırımlarından da en az 46 milyon toplaması lazım ki önce fonun kendi parasını çıkarsın. Tabi Revo Capital’in hedefi ise tahminen bu 66 milyon doları 200-250 milyon dolar yapmaktır. Yani Revo Capital’in diğer yatırımlarından da güzel çıkışlar yapmasını dileyelim ki daha büyük fon kursunlar, ikinci fonlarını kursunlar, yeni Foriba’lar, yeni Paraşüt’ler bulsunlar. Tabi aynı şey Diffusion Capital Partners, Endeavor Catalyst ve IFC için de geçerli. Güzel çarpanlı EXİT yaptıkça yatırım iştahları artacak ve bu da girişimcilere yansıyacaktır. Tabi ekosistemin sağlığı için bu EXIT’leri yapan girişimcilere de iş düşüyor. Bu girişimcilerin girişim ekosisteminden kopmaması, yeni girişim kurmaları veya yatırımcı olmaları gerekiyor veya en azından tecrübelerini başka girişimcilerle paylaşması gerekiyor ki yeni Ahmet Bilgen’lerin, yeni Koray Bahar’ların Sean Yu’ların yolu açılsın.

Haberin Devamı

Tüm girişim ekosistemine tekrar hayırlı olması dileklerimle.