Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Boğaziçi Ventures’dan Geleneksel Sermayeye Çağrı

Girişimcilerin doğru yatırımcıya gitmesi çok önemli. Bu nedenle girişimcilerin fonları biraz daha iyi anlaması için onları sizler adına dinliyorum. Bu nedenle Boğaziçi Ventures kurucularından Barış Özistek ile sizler adına görüştüm ve hem fonla ilgili hem de girişim ekosistemiyle ilgili sorular sordum.

S. Ünsal : Barış Özistek kimdir, bize biraz bahsedebilir misiniz ?

B. Özistek : Girişimci ve CEO olarak Joygame, Game Sultan ve Paytogo gibi girişimlerin başında bulundum ve satışlarını gerçekleştirdik. Sonra StartersHub’ın yönetim kurulu üyesi oldum ve burada 56 tane girişime yatırım yaptık. Şu anda ise odaklarımın başında Boğaziçi Ventures geliyor.

Haberin Devamı

S. Ünsal : Boğaziçi Ventures’ın kuruluş hikayesi nasıl ? Neden yatırım tarafın a geçtiniz ?

B. Özistek : Ben, Burak Balık, Kazım Akalın üçümüz kurduk. Oyun şirketlerinde de beraberdik. Sonra Serkan Ömerbeyoğlu, Mehmet Bostan, Bora Çetinoğlu ve Oğuzhan Öztürk katıldı bizlere. Bu sektörde girişiminizi satarsanız yatırımlara başlıyorsunuz. Bu sektördekiler adrenalini sever, o yüzden girişimlerimizi sattığımızda paramızı faize koyalım, mevduat kazanalım gibi bir durum sevmiyoruz. Bir yandan da teknoloji sektörü kadar kazandıran bir araç da yok. Gayrimenkul bile o kadar kazandırmıyor.

Birçok yatırımın içinde bulundum, çevremdeki yatırımcılarla konuştuğumda da aynı şeyi görüyorum. Türkiye’de tohum aşaması ile Seri A yatırımı arasında büyük bir boşluk var. Biz bu aşamaya erken büyüme aşaması diyoruz. Bir çok melek yatırımcı ve ağ diyor ki “Biz tohum yatırım yapıyoruz, sonra startup’ın 500 bin dolara ihtiyacı olduğunda tekrar bize dönüp bizden para istiyor”. Herkesin şikayeti buydu, bizim de şikayetimiz buydu. Sonra dedik ki, biz girişimciyiz, aksiyon alalım ve BV Growth Fonunu kurmaya karar verdik ve 2018 Şubat ayında Türkiye’de resmi olarak kuruluşu gerçekleştirdik.

S. Ünsal : Kimlere yatırım yapacaksınız ?

B. Özistek : Ekip hazır, ürün hazır, biraz ivmelenme de varsa yani iş modelinin çalıştığı da ispat edilmişse bizim alanımıza giriyor. Bu aşamadaki girişimler için doğru adres yerel fonlar. Global fonlar da zaten bu aşamadaki girişimlerle ilgilenmiyor, daha sonraki yatırım turlarında işin içine dahil olmak istiyorlar. Bu sebeplerle, tohum ve Seri A arasındaki seviyede yatırım boşluğu oluyor. Bu geçiş aşamasındaki girişimlere BV Growth fonu olarak destek olabileceğimizi düşünüyoruz.

Haberin Devamı

S. Ünsal : Fonu toplama konusunda ne düşünüyorsunuz ?

B. Özistek : Girişimlere daha çok yatırım yapmak istiyorsak daha çok sermaye çekmeniz gerekiyor. Birikmiş sermayeye de bakarsanız bunun teknoloji tarafında değil geleneksel sermayede olduğunu görürsünüz. O nedenle geleneksel sermayeyi girişim ekosistemine çekmemiz gerekiyor. Geleneksel sermayedeki insanları da buraya çekmek için güven ortamı sağlamak gerekiyor. Limited Partner olarak onları bu ekosisteme dahil etmemiz gerekiyor çünkü girişimcinin kafa yapısı ile geleneksel sermayedeki kişilerin kafa yapısı arasında dağlar kadar fark var. Onların dilinden anlayan insanların fon kurup yatırım yapması gerekiyor.

Haberin Devamı

Bütün fonların geleneksel sermayeye odaklanması şart. TÜSİAD ve MÜSİAD gibi kurumların da sürekli olarak geleneksel sermayeye çağrıda bulunması ve girişim ekosistemine çağırması gerekiyor. Türkiye’de birikmiş önemli sigorta fonları var, bu fonların da ilgisini bu tarafa çekmek gerekiyor. Diğer ülkelere baktınızda da fonların en büyük destekçisi sigorta fonları. Bu fonlarda uzun vadeli birikmiş sermaye var ve girişim sermayelerine çok uygun.

S. Ünsal : Ekosistemi nasıl görüyorsunuz ?

B. Özistek : Bugün fikrim var diyenin yatırım bulmama ihtimali yok. Tabi ki düz bir kağıda yazılmış fikirlerden bahsetmiyorum. Fikirden kastım, deneyimli ve donanımlı iki kurucu, ayakları yere basan bir iş fikri, sağlam bir iş planı ile hayata geçirmek için yola çıksın, para bulabilecekleri bir sürü yer var. Yarışmalar, melek yatırımcılar, hızlandırma programları gibi bir çok yer girişimcinin peşinden koşuyor. Özellikle İstanbul’da rastgele bir gün seçin, bir teknoloji etkinliği olmama ihtimali yok. Böyle bir ekosistemimiz var, pazar büyük, kullanıcı kazanım maliyetleri düşük… gibi bir çok fırsat var önümüzde.

S. Ünsal : Boğaziçi Ventures bu fondan oluşmuyor sanırım, diğer fonlar neler ?

B. Özistek : BV Growth fonu dışında kripto para fonumuz var. MenaPay’e bu fondan yatırım yaptık. MenaPay bizim daha önceden sattığımız fintech girişiminin Blockchain tabanlı olan daha üst bir versiyonu. Çok iyi bildiğimiz bir iş. Birkaç haftaya o girişim de lanse edilecek. MenaPay ön yüzde AliPay’in aynısı fakat arka tarafta Blockchain kullanıyor ve yükleme noktaları vasıtasıyla kripto para yüklenerek kullanılabiliyor. Orta Doğu’nun büyük kısmı banka kullanmıyor, bu nedenle farklı bir strateji yürüterek kuyumcu, kırtasiye gibi 40 bin noktadan para yüklenmesini sağladık.

Seri B dediğimiz “Geç Büyüme” aşaması için de daha büyük bir fon kurmak için adımlar attık. Bunun çok daha büyük fon olması gerekiyor. Bu nedenle 200 milyon dolarlık bir fon kuralım istedik. Daha büyük bir coğrafyada teknoloji yatırımı yapacağız. MBF Holding ile beraber yeni bir fon için el sıkıştık, MBF Holding sayesinde Dubai ve Orta Doğuda belli taahhütler aldık. Üstünü de Asya fonları ile tamamlayıp 2020 ortasında fonu tamamlamış oluruz diye umuyoruz.