Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Startups.watch verilerine göre Ekim ayında Türkiye’deki girişimler yaklaşık 5.2 milyon dolar yatırım aldı. Bu miktar geçen seneki 4 milyon dolarlık yatırımın %30 üstünde. Adet olarak karşılaştırırsak geçtiğimiz ay 6 girişim yatırım aldı, geçtiğimiz sene aynı ay ise 10 girişim yatırım almıştı. (Bu yatırımlar ticaret sicile yansıyanları kapsıyor)

Peki yatırım alan girişimler neler? Datapare, Düşyeri, Entekno, Insider, Marketyo ve Reengen. Gelin bu girişimleri tek tek tanıyalım.

Datapare : En kısa tanımıyla rakip takip platformu diyebiliriz. Rakibinizin sitesindeki tüm ürünleri, gelişmeleri takip edebiliyorsunuz. Daha çok perakende işindeki firmaların tercih ettiği ürün ile rakibinizin ürünlerde ne kadar kampanya yaptığını, ne kadar süreyle yaptığını, renk tercihlerini, fiyat aralıklarını takip edebiliyorsunuz. Serkan Uz’un kurduğu girişime yatırım yapan firma ise Istanbul Startup Angels.

Haberin Devamı

Düşyeri : Pepee ile tanıdığımız girişim TEB desteğiyle bir süredir dönüşüm içerisindeydi. Öncü, Ali Sabancı, Ali Koç, Timuçin Öğün ve Varol Civil’in yatırım yaptığı girişim önümüzdeki dönem adından sıkça bahsettirecek gibi gözüküyor çünkü iyi bir ekip kurmak için de kolları sıvamışlar ve transferler yapmaya başlamışlar.

Entekno : Seramik ve kozmetik alanlarında nano malzemeler üreten girişim hem insanlığa hem de çevreye dost inovatif bir nanopartikül teknolojisi olarak MicNo toz teknolojisini geliştirmiş ve başta kozmetik sektörü olmak üzere elektronik, tıp, su arıtma vb. pek çok alanda kullanılmaya başlamış. Entekno’nun yatırımcısı ise teknoloji fonlarımızdan Diffusion Capital Partners.

Insider : Ülkemizin son dönemde uluslararası büyümede en iyi örneklerinden olan girişim, kısaca dijital dünyadaki her türlü segmentasyon, büyüme, analiz ve optimizasyonu yapan, bunu yaparken de yapay zeka kullanan bir pazarlama otomasyon aracı. 3 kıtada 13 ofiste 148 çalışanı olan girişimin yakın bir gelecekte çok daha büyük adımlar atacağını da belirteyim. Insider’ın yatırımcıları ise mevcut yatırımcılardan oluşuyor. Wamda Capital, 212, Öncü, Melih Ödemiş ve Erinç Özada.

Haberin Devamı

Marketyo : Girişimler ile beraber alışkanlıklarımız hızlı bir değişime uğruyor. Marketlerin online market açmasını ve sipariş almasını sağlıyor. Bu sayede siz de mahallenizdeki bir marketten bile internet üzerinden alışveriş yapabiliyorsunuz ve sipariş kapınıza kadar geliyor. Marketyo’nun yatırımcısı ise Esor Investments.

Reengen : Nesnelerin interneti tabanlı bir enerji yönetim platformu olan Reengen, konutlar, ticari binalar, endüstriyel tesisler ve yenilenebilir enerji santralleri için bulut tabanlı enerji iş zekası çözümü sunuyor. Reengen kullananlar enerji tasarrufu, operasyonel verimlilik, enerji satın alma optimizasyonu gibi katma değerler elde etmiş oluyor. Reengen’in yatırımcıları ise Cem Tüfekçi, idacapital ve aynı zamanda idacapital’in de yatırımcısı olan Capria olarak karşımıza çıkıyor.

Toplam yatırımlara baktığımızda ise melek, girişim sermayesi (VC) ve özel sermaye (PE) yatırımlarının toplamı ilk 10 ayda 99.5 milyon dolara ulaşmış gözüküyor. Yani 100 milyon dolara sadece 500 bin dolarlık bir mesafe kaldı. Şu anda açıklanmasını beklediğimiz 8 yatırımın önümüzdeki 2 ayda açıklanacağını varsayarsak girişimlere yatırım anlamında güzel bir yılı geride bırakmış olacağız. Önümüzdeki günlerde torba yasa ile beraber hisse bazlı kitlesel fonlama konusu da gündemimize girdiğinde girişim ekosisteminin çok daha hareketleneceğini söyleyebiliriz.