Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Eylül ayında dört girişim tohum yatırımı aldı, Webrazzi köprü yatırım dediğimiz bir sonraki büyük yatırım turu öncesi yatırım aldı. Tabi ki gönlümüz Seri A, Seri B dediğimiz daha büyük yatırımlar beklerdi ama gerçekleşmedi. Bunun sebeplerini daha önceki yazılarımda anlatmıştım, geçen seneki 3 yatırım fonu şu anda yok ve yeni fonlarını kurma çalışmaları devam ediyor. Bu arada 30 Eylül’de Tubitak’ın Tech-InvesTR programı başvuru süresi doldu. Toplam 10 yatırım fonu bu programa başvurmuş. Sonuçlandığında yeni yatırım fonlarımız olacak, yatırımlar tekrar canlanacak. Tabi bu süreç 2018’in sonuna yetişmeyebilir. O yüzden 2018 yılından ben kişisel olarak beklentilerimi düşürdüm. 2019 yılı yatırım anlamında çok daha güzel geçecek.

Haberin Devamı

Gelelim geçen ay yatırım alanlara; Banamama, Denebunu, Recontact, Udentify, Webrazzi yatırım alanlar.

Banamama

Megatech’den yatırım alan Banamama abonelikle evcil hayvanlarınız için mama ve bakım ürünü sağlıyor. Ayrıca alışverişlerin %5’yle de her ay barınaklara yardım yapıyorlar. Megatech Investment’ın ayrıca Hello7 adlı bir yatırımı daha bulunuyor.

Denebunu

Yeni ürünler keşfetmeyi ve satın almadan önce denemeyi seviyorsanız bu girişim size göre. Ücretsiz üye olup yeni ürünleri test edebiliyorsunuz. Bu girişim ise Fırat İşbecer ve Nevzat Aydın’ın da aralarında olduğu bir çok melek yatırımcıdan yatırım aldı.

Recontact

Bu girişime daha önceki yazılarımda yer vermiştim. Mobil sinematografik video oyunu olan bu girişim benim yazdığım dönemde de ödüle doymuyordu, takip ettiğim kadarıyla son 1 yıldır da bir çok yerden ödül aldı. Akın Babayiğit ve Hande Enes’ten 265 bin dolar yatırım alan girişim daha da büyüyecek gözüküyor. Oyun sektöründe Peak Games ve Gram Games ile hazır çıtayı yükseltmişken Recontact ile de ilerleyen dönemlerde güzel haberler alacağız gibi gözüküyor.

Udentify

Mağazalar için yüz tanıma teknolojisi de kullanarak demografi analizi, mağaza tasarımı optimizasyonu gibi çözümler sunuyor. Yani startup dünyası tabiriyle tam bir “retailtech” girişimi. Melek yatırımcılar Serdar Öner, Ahmet Turgut, Rıfat Nasi ve Altay Tınar’dan yatırım alan girişim perakende sektöründekilerin ilgisini çekebilir.

Haberin Devamı

Webrazzi

Bir ara meşhur bir video vardı, “anlatmaya gerek yok” diye, aynen o videodaki gibi Webrazzi’yi biliyorsunuzdur zaten. Teknoloji ve girişim dünyası ile ilgili öncü sitelerden. Hande Enes’ten yatırım alan girişim sitesindeki açıklamaya göre aldığı 250 bin doları köprü bir yatırım olarak görüyor ve ilerleyen dönemde yurt dışı açılım ve Webrazzi Ventures projeleri için daha büyük bir yatırım turuna çıkacaklarını belirtiyorlar.

Bunların dışında bu sene kurulan kurumsal fonlardan halen açıklanmasını beklediğim iki yatırım var, bir tane de son imzaların atılmasını bekledikleri için açıklanmayan bir yatırım var. Onlarla beraber adet olarak yatırımlar artacak fakat ilk dokuz ayda erken aşama yatırım toplamı 40 milyon doların altında. Önümüzdeki üç ay içinde ekstra 70 milyon dolar yatırım gelmediği sürece geçen seneki erken aşama yatırım toplamına yaklaşamayacağız bile. Aslında çare belli Seri A, B, C daha çok fon, bu aşamalara gelebilecek daha çok startup. Bunun için yapmamız gereken ise daha çok çalışmak.