Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Eylül ayında Türkiye’de 3 girişim yatırım aldı. Aslında bunlar sadece ticaret sicil kayıtlarına yansıyanlar sadece. Henüz kayıtlara yansımamış 1 milyon dolarlık daha yatırım olduğunu düşünürsek yatırımlar 1 ayda 5 milyon doları geçmiş olacak. Biz şimdilik açıklananlar üzerinden analizimizi yapalım.

Geçtiğimiz sene Eylül ayında 8 girişim 3.8 milyon dolar yatırım almıştı. Bu sene ise 3 girişim 4.4 milyon dolar yatırım aldı. Bu da yatırım sayısında düşüş olduğunu gösteriyor. Bundaki en büyük etken melek ağları ve melekler geçtiğimiz ay çok aktif değildi. Ya yatırımları sonlandıramadılar, ya da uygun girişim bulamadılar. Yatırım alanlar ise yatırım büyüklüklerine göre şöyle sıralandı : ATAR Labs, KolayIK, Bilemezsin.

Haberin Devamı

ATAR Labs: Siber güvenlik çözümü olan ATAR Labs, Güvenlik Operasyon Merkezlerinin verimliliğini ve hızını artıyor. Özellikle günümüzde veri güvenliği firmaların batmasına veya şirket değerinin oldukça düşmesine neden oluyor. Örneğin Amerika’da Equifax firmasının 143 milyon müşterinin kişisel bilgilerinin çalındığını söylemesi, bu senenin şimdiye kadarki en büyük siber güvenlik problemi olarak karşımıza çıktı. Atar Labs bu anlamda doğru bir sektörde doğru bir çözüm sunmuşa benziyor. Atar Labs’ın yatırımcısı ise ülkemizdeki sayılı teknoloji fonlarından DCP - Diffusion Capital Partners.

KolayIK: Bulut tabanlı personel yönetim platformu olan KolayIK ile izin, bordro, avans ve harcama, zimmet, özlük bilgileri, yemek kartları gibi süreçleri online yönetebiliyorsunuz. Aylık üyelik ile çalışan girişimin ücreti 49 liradan başlıyor. Girişim Almanya merkezli Monkfish Equity firmasından aldığı 1 milyon dolar yatırım ile yurt dışına açılmayı hedefliyor.

Bilemezsin :Kullanıcıların hayata dair her konu hakkında sanal para ile bahse girebildikleri bir platform. Örneğin “Burcu Esmersoy Amerika’ya taşınma kararı alır” diye bir başlık açıp evet hayır’ları yarıştırabiliyorsunuz. Hangi sonuç çıkarsa sonrasında sanal kuponunuz tutmuş oluyor. Siyaset, eğlence, e-spor, diziler ve bir çok konuda sanal kupon yapabiliyorsunuz. Bilemezsin’in yatırımcısı ise Demirören Ventures. Özellikle son yıllarda kurumların girişimlere ilgisi arttı. Bilemezsin, Demirören Ventures’ın da ilk yatırımı olma özelliğini taşıyor.

Haberin Devamı

Toplam yatırımlara baktığımızda ise 2017’nin ilk 9 ayında erken dönemde 56 milyon dolar yatırım yapılmış. Bu rakam geçtiğimiz sene 38 milyon dolardı. Yani ilk 9 aylar karşılaştırıldığında erken dönemdeki yatırım ilgisi oldukça artmış.

Geç dönem yatırımlar anlamında ise geçtiğimiz sene 19.3 milyon dolar yatırım yapılmıştı, bu sene ise bu rakam 37 milyon doların biraz üzerinde. Bunda geçtiğimiz sene Cardtek yatırımı, bu sene ise Mikro Yazılım’ın etkili olduğunu söyleyebiliriz.

Toplam yatırımları (erken+geç) göz önüne aldığımızda ise 2016 yılında ilk 9 ayda 57.5 milyon dolar yatırım yapılmıştı, bu sene ise bu rakam 93.3 milyon dolar seviyesinde. Önümüzdeki günlerde açıklanmasını beklediğimiz toplamda 11-12 milyon dolarlık yatırımları da dahil ettiğimizde 2017 yılında toplam yatırım tutarında 100 milyon doları geçeceğimiz kesinleşti. Bu da psikolojik bir barajı geçeceğimizi gösteriyor.