Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz Temmuz ayında bir önceki sene aynı aya göre girişimlere yapılan yatırımlar %63 oranında düştü. 2016 yılında 6.4 milyon dolar yatırım yapılmıştı, bu sene ise bu rakam 2.37 milyon dolarda kaldı. Adet olarak da geçen sene Temmuz ayında 10 girişime yatırım yapılmıştı, bu sene bu rakam 5’te kaldı. Yatırım süreci bazen aylar sürdüğü için (sözleşme, hukuksal onaylar, ticaret sicil değişiklikler) aslında ay ay bakmak her ne kadar gerekli olsa da bizi yanıltabilir. 1-2 günlük bir gecikme ile Ağustos ayına sarkmış yatırımlar olabilir. Bunu da göz ardı etmemek gerekiyor.

Haberin Devamı

Girişimlere Yatırımlar Temmuz Ayında Düştü

İlk yedi aya baktığımızda ise Türkiye’de 67 girişime erken aşamada 41.2 milyon dolar yatırım yapılmış. Geçen sene de ilk yedi ayda gerçekleşen yatırım miktarı 67 adetti. Bu hem iyi hem kötü. Geçen senenin altında kalmaması açısından iyi, daha yukarıda bir rakam olmadığı için kötü. Geçen haftaki yazımda da söylediğim gibi yine en çok yatırım tohum aşamasında gerçekeşti. Yani yeni gelir elde etmeye başlamış, büyüme aşamasındaki girişimler yatırım bulmakta zorlanmamış. Seri A, B, C diye adlandırılan Girişim Sermeyesi (VC) firmalarının da dahil olduğu yatırım sayısı ise oldukça az.


Girişimlere Yatırımlar Temmuz Ayında Düştü


Temmuz ayında yatırım alan girişimlere tek tek bakalım.

Monument

Ercan Erciyes ve Semih Hazar tarafından kurulan girişim eve girdiğiniz anda tüm fotoğraflarınızı otomatik saklamanızı, organize etmenizi sağlayan bir medya cihazı. Geçtiğimiz yıl kitle fonlama sitesi olan Kickstarter’da en çok fon toplayan Türk girişimi olan Monument, StartersHub ve ITU Gate’den aldığı hızlandırma destekleriyle büyüyüp Chicago’nun yolunu tutmuş bir girişim. Türkiye donanım konusunda çok girişime şahit olmuyor, o nedenle bu tip donanım girişimlerine öncelik etmesi adına Monument’in yaptıkları takdiri hak ediyor. Yatırım yapanlar arasında bu sene Fenerbahçe Doğuş’a transfer olan ve aynı zamanda melek yatırımlar da yapan Sinan Güler var.

Episome Biotech

Episome Biotech oldukça teknolojik bir girişim. Diğer yazılım ve donanım bazlı girişimlerin aksine biyoteknoloji konusunda çalışmalar yapıyor. Endüstriyel protein ve enzim teknolojileri üzerine çalışan girişim biyogaz, tekstil, deri, kağıt, nişasta, deterjan, kauçuk ve biyoyakıt endüstrilerine sürdürülebilir-doğa ile dost ürünler çıkarmaya çalışıyor. Bu tip derin teknolojilere yatırım yapan iki yatırım firmasından biri olan DCP Episome Biotech’e yatırımlarına devam etmiş.

Haberin Devamı

Poltio

Ahmet Tosun tarafından kurulan girişim sosyal bir anket platformu. Birbirinden ilginç anketlerin olduğu platformda yumurtanızı nasıl sevdiğinizle ilgili anketten, en sevdiğiniz Game of Thrones karakterine kadar sorular bulmak mümkün. Poltio StartersHub ve bir çok melek yatırımcıyı ikna etmiş ve geçtiğimiz ay yatırım almış.

Manibux

Manibux ailelerin çocuklarına verebilecekleri ve uzaktan kontrol edebilecekleri ön ödemeli bir kart. Çocuğunuza para göndermek yerine bu kartı veriyorsunuz ve nereye ne harcama yapmış görebiliyorsunuz, kendiniz belli sınırlamalar getirebiliyorsunuz ve dilediğiniz zaman yine para yükleyebiliyorsunuz. Bu girişime yatırım yapanlar arasında son zamanlarda girişim dünyasına oldukça ısınan ünlü şarkıcı Mustafa Sandal da var.

Haberin Devamı

Ferge

Patentli bir teknik ile kauçuk bazlı polimerden yedek parça üretimi yapan Ferge aldığı devlet teşviği ile kurulmuş. Girişim üretim sektörü için ithal ürünlere olan bağımlılığı azaltmayı hedefliyor. Fatih Erdoğmuş tarafından kurulan girişime yatırım yapan ise ŞirketOrtağım Melek Yatırımcı Ağı.