Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Nisan ve Haziran ayları girişimlere yatırım anlamında oldukça kötü geçmişti, Yaz aylarında daha da kötü geçerse girişim ekosisteminin morali iyice bozulur diyorduk ki hem geçen hafta Trendyol haberi ile morallendik, hem ACT Ventures’ın Segmentify’daki hisselerinin bir bö-lümünü kat kat fazlasıyla başka bir yatırımcıya satmasıyla morallendik, hem de Haziran ayında Nisan ve Mayıs ayının toplamından daha çok yatırım yapılmasıyla moral bulduk.

Haziran ayında 6 girişim toplamda 2.6 milyon dolar yatırım aldı. Tabi ki bu tutar geçen sene aylık bazda 31, 42 ve 43 milyon dolarlık yatırımların yanında hiçbir şey değil ama bu sene aktif yatırıma başlamış girişim sermayesi fonunun daha az olduğu gerçeğini düşünürsek hiç de fena değil. Tabi bir de Trendyol’da sadece ikincil işlem (secondary transaction) yapılmadığı, sermayeye de para konulduğu söyleniyor. Detaylar çıktığında eğer bu tutar da Haziran’da gerçekleştiyse Haziran ayı Trendyol sayesinde gelmiş geçmiş en iyi ay olacaktır fakat tabi ki kendimizi kandırmamamız gerekiyor. Her sene yatırım miktarlarını 1-2 büyük girişime bağlarsak tüm ekosistemi değil küçük bir bölümünü kalkındırmış oluruz. Bize her ay 9-10 Seri A yatırım, 3-4 Seri B yatırım gerekiyor. Bunu başarabilirsek işte o zaman her iki üç senede bir Trendyol gibi dev başarılar elde ederiz.

Haberin Devamı

Yatırımlara gelirsek Haziran ayında en büyük yatırımı tapu.com aldı. Mevcut yatırımcılarının takip yatırımı yaptığı girişimden sonra ikinci en büyük yatırımı ise Trusturk girişimi aldı. Yatırımlar de detayları şu şekilde :

Digime3D

Bu girişim ile tabletinize takacağınız bir kamera aparatı ile 3 boyutlu olarak vücut analizi yapılabiliyor. Bu girişimi vücudunuzun yağlı kısımlarını görmek için fitness hocanız da kul-lanabilir, tekstil sektöründe kendinize uygun elbiseleri bulmak için da kullanabilirsiniz. Vü-cudunuzun tüm dış hatlarını çıkarmak ilginç yeni iş modellerine gebe bir konu. Tarvenn Ventures da bunu görmüş olmalı ki Haziran ayında Digime3D’ye yatırım yapmış.

Mapplico

Mapplico ile kolayca eticaret mobil uygulaması yapabiliyorsunuz. Yani ürünleriniz var ve web sitesi yapmayı bilmiyorken bu girişim ile iPhone ve Android uygulamınız oluyor. Ideasoft da kendi alanındaki bu girişime stratejik yaparak hem girişimin büyümesine kaldıraç etkisi yapmak istiyor hem de yatırım yaparak son dönemin kurumsal yatırımcılar kervanına katılmış oluyor.

Haberin Devamı

Piri

Sizi mobil bir uygulama ile sesli olarak şehirde, tarihi mekanlarda, lezzet turlarında gezdiren uygulama Webrazzi’nin haberine göre ünlü isimlerden yatırım almış. Faruk Eczacıbaşı ve Erden Timur’dan yatırım alan girişimi özellikle Istanbul’da şehrin tadını çıkarmak isteyenler mobil mağazalardan indirip kullanmaya başlasın derim.

tapu.com

Açık artırma usülü emlak pazaryeri olan tapu.com kurulduğu günden beri binin üzerinde tapu devrine aracalık etmiş. Tapu’nun yatırımcıları ise bir önceki yatırım turundan yatırımcılar olan Earlybird ve Can Yücaoğlu.

Trusturk

Mağaza içi finansman ve bir çok alanda altyapı ve teknoloji sunan girişim fintech alanında deneyimli kurucular tarafından kurulmuş. Yaptıkları işlerden birini açıklayacak olursak, ör-neğin mağazanızda kasada taksit imkanı sunmak istiyorsunuz fakat bunun için teknolojik yetkinliğiniz yoksa Trusturk burada devreye giriyor ve size baştan sona çözüm sunuyor. Trusturk’ün yatırımcıları ise Revo Capital.

Haberin Devamı

tutumluanne.com

İkinci el bebek ve çocuk ürünleri pazar yeri olan tutumluanne Galata Business Angels ve Arya Women’dan yatırım almış. Özellikle bebeklerin çok hızlı büyüdüğünü düşünürsek bir kere giyilmiş bir ürünü buraya koymak oldukça kulağa hoş geliyor.

Temmuz ayında daha da çok girişimimizin yatırım alması dileklerimle…