Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Çoğumuz gün içinde, trafikte, sosyal medyada bir çok alanda kaba saba insanlarla karşılaşıyoruz “iyi insanların azaldığından” şikayet ediyoruz, hatta ümitsizliğe kapıldığımız anlar oluyor. İşte tam bu noktada iyi insanların azalmadığına dair içinizi ısıtacak girişimlerden bahsedeceğim. Aşağıda saydığım girişimlerin sitelerini ziyaret edin, mobil uygulamarını indirin, o zaman ne demek istediğimi çok iyi anlayacaksınız.

Türkiye’de son 1 yıldır bu konuda örnekler ve destekçiler çoğalmaya başladı. Ashoka Türkiye başta olmak üzere Bankalararası Kart Merkezi, TEB Özel Bankacılık ve daha bir çok kurum aktif olarak bu alanın büyümesi için çalışmalar yapıyor. Aşağıda bu alandaki girişimlerden karşıma çıkanları yazmaya çalıştım, karşılaştığınız sosyal girişimler olursa bana eposta gönderebilirsiniz.

Haberin Devamı

Begoodtome

Mobil uygulama üzerinden etrafınızda gördüğünüz iyilikleri veya kendi yaptığınız iyilikleri paylaşıyorsunuz. Uygulamayı ne kadar çok kullanırsanız o kadar çok iyilik puanı kazanıyorsunuz ve kazandığınız puanları da iyilik olarak harcayabiliyorsunuz. Oyunsallaştırma da kullanılan uygulamada öğrenciye bedava fazladan lahmacun gönderen esnaftan, sokakta kötü durumda bulduğu bir kediyi sahiplenene kadar birçok iyiliği inceleyebiliyorsunuz. Girişimin kurucuları ise Esin İmer Haşlaman, Selen Ataç ve Erkin Deveci olmak üzere 3 kişiden oluşuyor.

Givin

Kullanmadığınız bir ürünü uygulama üzerinden satıyorsunuz, gelirini bir STK (Sivil Toplum Kuruluşu) seçip ona bağışlıyorsunuz. Hem kullanmadığınız üründen kurtuluyorsunuz, hem de iyilik yapmış oluyorsunuz. Tam tersi şekilde listelenen bir ürünü alarak da destek olabiliyorsunuz. Girişim Başak Süer ve Ali Aksakarya tarafından kurulmuş.

İhtiyaç Haritası

Türkiye haritası üzerinden binlerce ihtiyacı lokasyon bazlı görebiliyorsunuz; Bebek arabasından, ayakkabıya kadar bir çok kişinin girdiği ihtiyaçları inceleyip destek olabiliyorsunuz. Kurucuları arasında Ufak Tefek Cinayetler dizisi ile gündemde olan Mert Fırat’ın da olduğu girişimin diğer kurucuları Ali Ercan Özgür, Hazal Dut, İlksen Başarır, Güler Altınsoy, Güjan Şen ve Elif Kalan.

Haberin Devamı

Kodluyoruz

Kod okur yazarlığını artırmaya yönelik çalışmalar yapan girişim sosyoekonomik koşullara bakmaksızın, Türkiye’nin her yerinden gençlere kod okuryazarlığını yaymak ve teknoloji alanında fırsat eşitliği sağlamak amacıyla kaynak yaratıyor. Bağış yaparak veya gönüllü olarak destek verebiliyorsunuz. Kurucuları ise Gülcan Yayla, Emre Sarbak ve Onur Ünver.

Onaranlar Kulübü

Onarmaya teşvik eden, kente, insanlara, hayvanlara, çevreye uyumlu projeler üreten gönüllüler kulübü. Yaşadığımız ortamı küçük dokunuşlarla, belki de hiç para harcamadan nasıl değiştirebileceğimizle ilgili ipuçları veren bir oluşum. Atölyeler ve eğitimler düzenleyerek farkındalığı artırmayı hedefliyorlar.

Sosyal Up

BKM tarafından desteklenen girişim aslında sosyal girişimleri anlatan, paylaşan bir girişim. Yani sosyal girişimlerin sitesi. Siteyi gezerek sosyal girişimlerle ilgili ne gibi gelişmeler var takip edebilirsiniz.

Ünlüden

Haberin Devamı

Siz sevdiğiniz veya fanatiği olduğunuz bir ünlüye ulaşmak için bir ücret ödüyorsunuz, kazanılan para da bir STK’ya bağışlanıyor. Örneğin Muslera’nın imzalı bir eldivenini alabiliyorsunuz veya direkt onunla görüşebiliyorsunuz. Buradan kazanılan para da bağışlanıyor. Girişimin kurucuları Timuçin Toksöz ve Banu Kızıltoprak.

Yuvarla

Bu girişim ile alışverişlerinizdeki küsüratları bir STK’ya bağışlayabiliyorsunuz. Yani 8.90 TL tutan bir alışveriş yaptınız diyelim, 0.10 TL’sini bir STK’ya bağışlıyorsunuz. Bunun için ekstra bir efor gösermiyorsunuz. Sadece ödeme sayfasında bağışlama kısmını işaretlemeniz yeterli. Girişim Emre Danacı ve Erdi Yerebasmaz tarafından kurulmuş.