Serkan Ünsal

Serkan Ünsal

serkan@serkanunsal.com

Tüm Yazıları

Geçtiğimiz şubat ayında son 12 ayın en düşük yatırımı yapıldı. Genel merkezi Türkiye olan sadece 3 girişim (hisse bazlı) toplamda 300 bin dolar civarı bir yatırım alırken, Türklerin yurt dışında kurdukları 3 girişim 6.5 milyon doların üzerinde yatırım aldı. Türkiye’den bir girişim ise “convertible note” şeklinde finansman buldu. Tabi bunlar açıklananlar. İlerleyen haftalarda geriye dönük açıklananlar olursa da burada yine anlatırım.

212 ikinci fonundan yatırım yapmaya başladı fakat ilk yatırımları mart ayında açıklandığı için bu listede yok. Kurulmasını beklediğimiz ve şu anda Hazine’nin değerlendirme sürecinde olan TÜBİTAK 1514 programına başvurmuş 10 fondan henüz ses yok. Hazine süreci tamamlandıktan sonra oradan 4-5 fon gelirse önümüzdeki aylarda girişimlere yatırımlar tekrar hızlanır. Bu fonların kurulması ne kadar gecikirse girişim ekosistemi o kadar az yatırım alır bu sene.

Haberin Devamı

Türkiye’deki Yatırımlar

Inooster

Oyunlas¸tırma ile motivasyon ve verimliligˆi arttırarak, s¸irketlerin belirledikleri hedeflere ulas¸malarını sagˆlayan bir platform olan Inooster Albaraka Türk’ün geçtiğimiz sene kurduğu yatırım fonundan yatırım aldı.

Kartoon3D

3 yaş ve üstü herkese Türkçe, İngilizce ve Almanca harf, kelime, sayı ve dört işlem hesaplarını öğreten, disleksi dostu bir arttırılmış gerçeklik tabanlı kutu oyunu olan Kartoon3D girişimi de Albaraka Türk’ün geçtiğimiz sene kurduğu yatırım fonundan yatırım aldı.

Viravira

Saatlik ve haftalık tekne kiralama hizmeti veren girişim ile bir çok ülkedeki tekneleri kiralayabiliyorsunuz. Girişim Multinet’in yönetim kadrosundan bir çok isimden melek yatırım aldı.

Alotech

Çağrı merkezi fonksiyonlarını internet üzerinden ‘’hizmet’’ olarak sunan Alotech, Yemeksepeti’nin kurucu ortağı Nevzat Aydın’dan “convertible note” şeklinde finansman almış.

Yurt dışındaki Türklerin Kurdukları Girişimlerin Aldığı Yatırımlar

Glocalzone

Estonya merkezli olan girişim, seyahat edenlerin sizin adınıza bir ürün getirmesini sağlıyor ya da siz seyahat ediyorsanız başkasına bir ürün getirebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

NarrativeDx

Senem Güney’in kurucu ortağı olduğu Amerika merkezli girişim yapay zeka destekli bir hasta deneyim platformu. Hastaların deneyimlerinden hastanenin doğru aksiyonları almasını sağlayan bir platform. Girişim geçtiğimiz ay 3 milyon dolar yatırım almış.

NormShield

Candan Bölükbaş’ın kurucu ortağı olduğu girişim siber güvenlik üzerine çözüm sunuyor. Öncelikle firmanın siber güvenlik skorunu çıkaran girişim siber güvenlik sigortası için de bir baz oluşturuyor. Girişim geçtiğimiz ay 3.5 milyon dolar tohum yatırım almış.

Yatırımlara baktığımızda en sevindiri olay Albaraka Türk’ün yatırımlara başlaması diyebiliriz. Diğer kurulan kurumsal girişim sermayeleri de yatırımlara başlarsa en azından yeni kurulacak girişim fonları ayağa kalkana kadar yatırım sayıları çok düşmemiş olur.

Kitap Önerisi

Kurumsal girişim sermayesi fonunda çalışan Esranur Kaygın’ın, dev kurumların inovasyon ve girişim ekosistemi ile her geçen saniye değişime uğrayan pazarlarda nasıl ayakta kalması gerektiğine dair kitabı yayınlandı. Özellikle “Bu kadar değişen bir ortamda neler yapmalıyız? Nasıl ayakta kalırız? Rekabet nereden geliyor” gibi soruları olan kurumların iş geliştirme ve inovasyon ekiplerinin bu kitabı almasını öneririm. Kitabın ismi : “İnovasyon mu Dediniz?”