Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başkentte yanıtı aranan sorulardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, referandumun sonucu ne olursa olsun bir balkon konuşması yapıp yapmayacağı. Bu sorumuza “Hayır” yanıtı veren Erdoğan, “Binali Bey’in hakkı, genel başkan olarak o yapacak. Ben daha sonra konuşacağım” diye devam etti

Balkon konuşması Binali Bey’in hakkı


Konya

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın Konya programını izlemek için kentteydik.
Milli Görüş’ün kalesi Konya, Ak Parti’yi kuruluşundan bu yana hiç üzmedi. Ak Parti’ye yüksek destek veren kentlerin arasında hep ilk sıraları aldı. Konya meydanı da tarihsel olarak çok kritik mitinglere tanıklık etti. Dün de Konya’daki tarihi günlerden biriydi.
Cumhurbaşkanlığı seçiminden önceki son mitingini 9 Ağustos 2014’te Konya’da yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi’nin oylanacağı yeni anayasa paketiyle ilgili son şehir mitingini de dün Konya’da gerçekleştirdi.
Konya mitingi, çok önceden detaylı planlanmıştı.
Konya Milletvekili, Konyalı eski Başbakan Ahmet Davutoğlu ise evsahibi olarak alandaydı. Eşi Sare Davutoğlu ve oğlu Mehmet’le birlikte Cumhurbaşkanı Erdoğan’ı karşılayan ve uğurlayan Davutoğlu, Konya meydanındaki binlerce hemşerisine kısa bir konuşma da yaptı.
17 Nisan çağrısı
Davutoğlu, Konyalılara şu ifadelerle seslendi:
“Anayasa paketini biz Ak Parti’nin firesiz oyu ile Meclis’imizde kabul ettik. Bu değişiklik halkımızın onayına sunulacak. Bu millet her zaman doğru karar vermiştir, söz de karar da sadece milletindir. O karar da ne olursa olsun başımızın tacıdır. Bu karar sürecinde kim ne demiş olursa olsun milli birliğimizi tahkim etmeliyiz. 17 Nisan sabahı, Sayın Cumhurbaşkanım değerli kardeşlerim, birliğimizi beraberliğimizi tekrar tahkim etme günüdür. Kim ne oy vermiş olursa olsun, 17 Nisan sabahı Türkiye’nin her köşesinde Türk’üyle, Kürt’üyle, Sünni’siyle, Alevi’siyle hep beraber o gün uyandığımızda birbirimize selam verelim. Her bir komşu bir diğerine selam versin. Tebessüm etsin. O gün sabah kalktığımızda kimse kaos ve kriz çığırtkanlığı yapmasın. Elhamdülillah devletimizin başında Cumhurbaşkanımız, 1 Kasım seçim zaferi ile oluşmuş TBMM ve hükümetimiz var. Kimse kaos ve kriz beklentisi içerisine girmesin. Dünyayı dar ederiz. O gün sabah söyleyeceğimiz şey açıktır; milli birlik. 17 Nisan sabahı devletimizin yeniden tanzimi ve o çerçevede tamamıyla insan hakları ve özgürlüğe dayalı yeni anayasanın önünü açma günüdür. 17 Nisan sabahı ortak aklı işleterek kimin heybesinde ne varsa onu ortaya koyarak, hep beraber geleceğimizi inşa etme günüdür. 17 Nisan büyük davaların günü olmalıdır. Konya küçük hesapların değil büyük davaların şehridir. Hz. Mevlana deyişi ile 17 Nisan sabahı ‘Dün dünde kaldı cancağızım, bugün yeni şeyler söylemek Yeni Türkiye’yi kurmak lazım.’”
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ile Konyalı olan Kalkınma Bakanı Lütfi Elvan da meydandaki kalabalığa seslenen diğer isimlerdi.
‘Ben sonra konuşurum’
Cumhurbaşkanı Erdoğan’la, platforma çıkmadan önce Cumhurbaşkanlığı otobüsünün önünde Hürriyet gazetesinden Abdülkadir Selvi, Sabah gazetesinden Okan Müderrisoğlu ve Burhanettin Duran ile birlikte sohbet etme imkânı bulduk.
Cumhurbaşkanı sonuçtan emin ve rahat görünüyordu.
Nasıl bir sonuç beklediğini sordum.
“Anketleri siz yazıyorsunuz” yanıtını verdi. Daha sonra bizlere, “Asıl siz nasıl bir sonuç bekliyorsunuz?” diye sordu.
Yanıtlardaki ortalama kanaat ise yüzde 55 civarında bir oyla anayasa değişikliğinin kabul göreceği yönündeydi.
Cumhurbaşkanı, tahminleri dinledi ancak yorum yapmadı.
“Asıl sizin vereceğiniz oran önemli” dediğimizde ise gülümsemekle yetindi.
Referandumla ilgili propaganda sürecinde kutuplaşmaların doğal olarak artması, sürecin sert bir zeminde yürütülmesi, birleştirici, bütünleştirici adımlar atılması beklentisi de yaratmış durumda.
Son 48 saattir başkentte yanıtı aranan sorulardan biri de Cumhurbaşkanı Erdoğan’ın, referandumun sonucu ne olursa olsun bir balkon konuşması yapıp yapmayacağı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, konuşma yapıp yapmayacağını sorduğumuzda; “Hayır” dedi, “Ben yapmayacağım, Binali Bey’in hakkı, genel başkan olarak o yapacak.”
Külliye’nin önünde vatandaşların toplanması durumunda konuşma yapıp yapmayacağı sorulduğunda ise “Ben daha sonra konuşma yapacağım” yanıtını verdi.
Geri dönüşler olumlu
Cumhurbaşkanı Erdoğan’a, MHP lideri Devlet Bahçeli’nin önceki gün televizyonda yaptığı açıklamaları da sorduk.
Bazı Cumhurbaşkanlığı danışmanlarının “eyalet sistemine geçilebileceği” ve “halkın devletinin kurulacağı” yönündeki açıklamalarına sert tepki gösteren Bahçeli’nin sözlerini nasıl değerlendirdiğini sorduğumuzda, “Bir yanlış anlaşılma söz konusu. Ben zaten hemen canlı yayında yanıt verdim. Arkadaşlarından ve danışmanlarından geri dönüşler olumlu” dedi.
Yapacağı konuşmada da konuyu yeniden anlatacağını, yanıt vereceğini ifade etti.
Konya mitinginin başlığı da bu konuda, altını çizerek, dile getirdiği, “Eyalet sistemi yoktur, olmayacaktır” ifadeleriyle çıkmış oldu.
Erdoğan, “Birkaç gündür bir dedikodu aldı başını gidiyor. Üniter yapı meselesi. Türkiye’nin üniter yapısının en büyük savunucu, en başta gelen müdafii daima şahsım başta olmak üzere biz olduk, biz olacağız. Eyaletmiş, federasyonmuş, şuymuş, buymuş, hiçbiri bizim gündemimizde yoktur, olmayacaktır. Bunların birçoğu tarih olmuştur. Artık siyaset güncelleniyor. Yönetim sistemleri güncelleniyor. Cumhuriyetimizi üniter yapısı içinde ilelebet payidar kılma konusundaki kararlılığımızı buradan bir kez daha tekrar ediyorum. Cumhurbaşkanlığı forsunda temsil edilen tüm devletlerimizle gurur duyuyoruz. Özellikle Anadolu’daki ilk devletimiz Selçuklu ile cihan devleti Osmanlı ile ve şartların en zor döneminde kurduğumuz cumhuriyetimizle gurur duyuyoruz ve iftihar ediyoruz” dedi.
İdam mesajı
Alandakilerin idam sloganlarına, “Bu talebiniz var ya, işte pazar günü aynı zamanda bu idam kararının verileceği gündür. Bu kararı asıl siz vereceksiniz. İnşallah pazardan sonra bu parlamentoya gelecek” karşılığını verdi.
Yeni yönetim sisteminin terör örgütleri ve arkasındaki güçlerle mücadelesini de daha etkili ve kolay hale getireceğini anlattı.
Seçimlerle ilgili “Her yerde ‘evet’ propagandası var” raporu yazan AGİT’e tepki gösterdi, “Sen kimsin ya. Önce haddini bil. Senin böyle bir görevin yok. Evet, hayır çıkarsa ne olur sen bunu konuşamazsın. ‘Her yerde evet varmış, hayırı görmemiş...’ Onu sen bu noktada çalışmayan partinin yetkilileriyle konuş. Böyle bir rapor veremezsin. Versen de vermesen de pazar akşamı bu millet, ‘evet’iyle gereğini yapacaktır” dedi.
Alandakilere, 16 Nisan’da tek millet, tek devlet, tek bayrak, tek vatan için evet mi?” diye soran Erdoğan, “Evet” yanıtı alması üzerine, “Evet, evet, evet. Sizin Allah’ınıza kurban olayım” karşılığını verdi.
Konya, Cumhurbaşkanı’nı her zamanki gibi çok iyi ağırladı ve meydan son derece coşkuluydu. Erdoğan da Konya’daki tablodan dolayı oldukça keyifli gözüküyordu.