Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Muhalefet dönüm noktası olarak gördüğü seçim yarışına bir adım geride başladı.

CHP halen adayını arıyor.

11. Cumhur-başkanı Abdullah Gül’e mi destek verilecek, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener ikna edilebilecek mi sorularıyla geçen haftanın ardından CHP’nin artık adayını kamuoyuna tanıtması bekleniyor.

HDP, tutuklu eski eş başkanı Selahattin Demirtaş’ın taban üzerindeki etkisini bildiği için rahat.

HDP’nin asıl stratejisi, genel seçim için muhalefet cephesinin kuracağı olası bir geniş ittifakta yer alabilmek.

Haberin Devamı

Bu olmazsa, partinin baraja takılmadan yola devam edebilmesi.

HDP nedeniyle geniş ittifaka yanaşmayan, Cumhurbaşkanlığı seçiminde de “ortak aday Gül” formülüne, “Adayımız Akşener” diyerek karşı çıkan İYİ Parti’de hedef “sağ ittifak.”

Abdullah Gül için ortak zemin oluşturmaya çalışan Saadet Partisi’nde ise ibre Genel Başkan Temel Karamollaoğlu’nun adaylığından yana.

‘Hukukumu korumadılar’

Son bir haftadır siyaset gündeminin odağında yer alan, bugün açıklama yapması beklenen Gül’e gelince...

Saadet Partisi’nden dün yansıyan bilgiler Gül’ün aday olmayacağı yönündeydi.

Bugün açıklama yapacağını söyleyen Gül’ün ise sadece adaylık konusuyla sınırlı kalmayacağı konuşuluyor.

Öğrendiğimize göre, Gül kendisini ziyaret edenlere ve yakın çevresine rahatsızlıklarını açık bir dille anlatmış.

İsmi etrafında yapılan tartışmalar sırasında kendisine dönük ağır eleştirileri, sadece son bir haftayla da sınırlı tutmayarak, “Benim hukukumu korumadılar. Ak Partililer de dışarıdakiler de korumadılar” sitemini dile getirmiş.

FETÖ vurgusu da yaparak, kendisine ağır eleştirilerde bulunan MHP lideri Devlet Bahçeli’ye de çok tepkili olduğu belirtiliyor.

Gül’ün bugün yapacağını söylediği açıklamada, sadece adaylık tartışmasına ilişkin değil, genel siyaset ve üslup konusundaki görüşlerini de aktaracağı öne sürülüyor.

5 maddede Ak Parti

Ak Parti ise seçime en hazırlıklı parti.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın verdiği talimatlar doğrultusunda çalışmalar sürüyor.

Her iki seçime yönelik avantajlar ve dezavantajlar belirlenirken, yol haritasında şu 5 başlık belirleyici olacak:

Haberin Devamı

1- Seçmenin oyunu bölmemesi: Ak Parti, Erdoğan’a oy verecek seçmenin genel seçimde de firesiz Ak Parti’yi tercih etmesi, bir makas olmaması için özel çalışma yapacak.

2- Ak Parti’ye oy veren küskün MHP’li seçmenin yuvasına dönmesi: Ak Parti’ye oy veren, ancak kendisini ülkücü olarak tarif eden kesimlerin Cumhur İttifakı’na zaten oy vermiş olacağından hareketle MHP’ye mühür basması ihtimaline karşı da çalışma yapılıyor. Erdoğan, “İttifak yapıyoruz diye MHP’ye oy kaptırmayalım” demişti.

3- Ak Parti’ye oy veren Saadet Partililer: Milli Görüş tabanının, Karamollaoğlu’na oy verme eğilimi ve genel seçimde ittifak kurmaları halinde baraj problemi olmayacağını düşünerek Saadet’e yönelme ihtimaline karşı da çalışılıyor.

4- Kürt seçmenin tercihi: 16 Nisan referandumunda Ak Parti’den kopmadığını gösteren Kürt seçmenin “Cumhur İttifakı’na giden oylar MHP’ye gidiyor” propagandasının etkisinden kurtarılması için çalışma yapılıyor. SP ve İYİ Parti’nin bölgede muhafazakâr Kürt seçmenden oy almasının önlenmesi için de strateji geliştiriliyor.

Haberin Devamı

5- İlk kez oy kullanacak 1.5 milyon genç seçmen: 1 Kasım seçiminde Ak Parti yüzde 50 oy alırken, genç seçmenin ise yüzde 40’ının tercihi olduğu ortaya çıkmıştı. 16 Nisan referandumunda, “Hayır” blokuyla aradaki farkın sadece 1 milyon 370 bin oy olduğu düşünüldüğünde, genç seçmenin tercihi daha da önem kazanıyor. Ak Parti bu nedenle gençlere yönelik de özel bir çalışma yürütecek.