Serpil Çevikcan

Serpil Çevikcan

scevikcan@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oyunu kullanan kimse binalarda kalmayacak
Başbakan Ahmet Davutoğlu, Konya mitinginin ardından gazetelerin Ankara temsilcilerinin
sorularını yanıtladı.

Konya

Başbakan Ahmet Davutoğlu, 1 Kasım seçimi arifesinde memleketi Konya’da seçmenlerle buluştu. 7 Haziran’da olduğu gibi büyük ve coşkulu bir kalabalığa hitap eden Davutoğlu’nun morali çok yüksekti. Konya gezisinde eşlik ettiğimiz Başbakan, seçim sonrası Ak Parti’de gelenek haline gelen balkon konuşmasını yine yapacağını söylerken, öngörüsünün tek başına iktidar olduğunu yineledi, gerekçelerini sıraladı. Seçimi “kader referandumu” olarak niteleyen Davutoğlu, seçim güvenliği konusunda ise “Oyunu kullandıktan sonra kimse binalarda kalmayacak. Binalarda, oy kullanılan mahallerde oyunu kullanan çıkacak. O adam oraya giren mahalleliye şöyle bir ters baksa yetiyor. Binalarda bahçede ve çevrede kimse olmayacak. Oy sayılırken gelebilirler. Gizli oy, açık tasnif” ifadelerini kullandı. Başbakan, bu karara aykırı davrananlara polisin müdahale edeceğini de vurguladı.

Haberin Devamı

Davutoğlu’nun mitingin ardından gezisine eşlik eden gazetelerin Ankara temsilcilerinin sorularına verdiği yanıtlar şöyle:

MOTİVASYON SADECE AK PARTİ’DE: (Seçmende 7 Haziran’a oranla temel bir farklılık görüyor musunuz sorusuna karşılık) Seçimin sorusu değişti. 7 Haziran öncesinde Ak Partiyi engelleme motivasyonu vardı. HDP bir cehpeden, CHP-MHP öyle. İçeride ve dışarıda bu hesabı yapanlar için AK Parti’yi engellemenin elverişli yolu 4. partiyi Meclis’e sokmaktı. Yüksek oya rağmen AK Parti’yi iktidar yapmamak için oyların dağılması. İyi bir matematik kurmuşlardı kendilerince. Bizim için 4 aylık bir fetret dönemi ki biz bu dönemi yaşatmadık, ardından AK Parti tek başına iktidar olacak mı olmayacak mı? Ak Parti kitlesinde ve müzahir kitlede müthiş bir motivasyon var, diğerlerinde ise motivasyon düşüklüğü. CHP’nin birinci parti olması muhal, MHP’nin motivasyon sağlayacak durumu yok. HDP’ninki de barajı geçmiş parti olma statükosunu korumak. Hepsi statükolarını korumaya çalışıyor, tek iddialı parti AK Parti. Kendi kapalı salonlarında bir şeyler yapıyorlar. Konya mitinginde toplanan kalabalığa bakın, başka partilerin tamamının topladıkları bütün kitleden daha fazlası.

Haberin Devamı

CHP’DEN DE OY GELECEK: CHP de dahil her kesimden oy geliyor. Ak Parti’nin atılımlarından herkes istifade etti. MHP’den büyük ölçüde oy geleceğini görüyoruz. 7 Haziran akşamı yaptığım konuşma ile bugünkü konuşmamı uslup ve muhteva olarak bir analize tabi tutun, göreceksiniz ki tutarlılık tam. Diğer partilerin tutumlArı hep gelgitlerle dolu oldu. CHP’nn yaptıklarına bakın, hep iniş çıkışlı. MHP hayır demek hususunda daha istikrarlı ama negatif tutum artı yazmıyor. HDP ise söylemi ile eylemi arasındaki büyük çelişkiyi yaşıyor. Söylemi barış, eyleminde her türlü demokrasi dışılık var.

NE TAZİYE, NE KINAMA: Ben hangi partiye saldırı olmuşsa, küçük büyük, hepsini kınadım, çoğunda da telefonla kınadım. İki Ak partili, biri Nusaybin’de bir Ak Parti SKM Başkanı ve Nusaybin ilçe başkanının amcasının oğlu arabasının içinde infazla vuruldu. Dün de Van Erciş’te milletvekili adayımız Fatih Çiftçi’nin akrabasına saldırı oldu, o da öldürüldü. Ben şimdiye kadar kimseden taziye mesajı almadım, kınama olmadı. AK Partiye saldırılar neredeyse teşvik görüyor, diğer partiler olduğunda atmosfer birden gerginleştiriliyor.

Haberin Devamı

SON KARA PROPAGANDA: ‘Seçimlerden koalisyon çıkmazsa Türkiye yönetilemez olur’ propagandası. Bu son kara propoganda. 7 Haziran’dan önce HDP, ‘barajı geçemezsek kaos olur’ diyorlardı şimdi de bunu. Koalisyon olmadı ama 4 aydır ülkeyi kim yönetiyor? Biz ‘Madem tek parti yetkisini halk vermedi çekilelim, kıymetimiz bilinsin’ diyebilirdik. Yönetimde boşluk olmadı. AK Parti’nin tek başına iktidarı istikrar getirir. Halka tehdit olmaz.

ÖZGÜRLÜK ALANI GENİŞLEYECEK: Seçimden sonra özgürlük alanı iyice genişleyecek, hazırladığımız reformlarla büyük atılımlar yapacağız. 13 yıllık başarı hikayesi devam edecek.

CHP TEK BAŞINA OLSA TELAŞLANMAM: Koalisyonla Türkiye’de barış sağlanır deniyor. Koalisyon güzellemesini yapanların dediği ‘tek başına Ak Parti iktidarı olmasın.’ Daha mertçe söylesinler. ‘Türkiye’de CHP tek başına iktidar olsun’ deseler hiç telaşlanmam. İktidar olamayacağından eminim de milletin kararıysa eyvallah. İstikrarın devamı istenmiyor. Ak Parti 13 yıl içinde kime ne yapmış, ne olmuş. Kara propaganda son bir hamle. Ankara Garına yapılan saldırı da dahil olmak üzere o kaotik atmosfer oluşturulamadı.

TEHDİTLE OY ALDILAR: (Doğu’da Ak Parti’ye yönelim olup olmadığı konusunda) Diyarbakırdaydım, Van’ı ve diğer illeri yakından takip ediyordum. 7 Haziran öncesinde HDP barajı geçmezse kaos olur kanaati oluşturuldu, baskı oluşturmak suretiyle bazı sandıklarda yüzde yüz oranında HDP oyu çıktı, tehditle. İstanbul’da geçersiz oy çıkıyor okuma yazma oranının yüksek olduğu yerlerde ama burada hiç geçersiz oy çıkmıyor. Bu sefer bunları yapamayacaklar. Halkta yeniden değerlendirme havası görüyorum. Eminim sessiz çoğunluk sandıktan tek başına iktidarı çıkartacak.

AMAÇ AK PARTİ’YE BEDEL ÖDETMEKTİ: (Ankara saldırısının nasıl etkilediği konusunda): Son ana kadar teenni ile davranmak durumundayız. İçişleri Bakanını arabaya alıyorum, bütün Türkiyeden rapor alıyorum. Ankara Garı patlamasının ardından gelen süreci çok iyi yönettik, toplumda bir karamsarlık, provoke edilebilecek bir atmosferin oluşmasına izin vermedik. Bu kimin cenazesi gibi bir havanın oluşmasına zaten ilkesel olarak karşıyız, cenazeler hepimizin cenazesidir. Topluma teşekkür ediyorum, halkımız sorumlu davrandı. Seçim psikolojisini etkilemesi bakımından fazla bir şey olmadı. Amaç, AK Parti’ye bedel ödetmekti, bunu başaramadılar.

SİLAH BIRAKMA ASLİ UNSUR: (Çözüm Süreci’nin akıbeti konusunda) Sürecin istediğimiz doğallıkta seyretmesinin olmazsa olmaz şartı silahsızlanmanın sağlanmasıdır. Çözüm sürecinde devlet bir ödev yapacak da PKK isterse silahı bırakacakmış gibi. PKK’nın silah bırakması çözüm sürecinin olmazsa olmaz, asli unsurudur. Çözüm sürecinin devamını istiyormusunuz, niye silah bırak mıyorsunuz diye HDP’ye sorulmuyor da, bize bazı sorular yöneltiliyor. Silahların bırakılması da çözüm sürecinin bir parçası.

ÖNGÖRÜMÜZ TEK BAŞINA İKTİDAR: (Seçim öngörüsü ve kutuplaşma iddiaları konusunda) Öngörümüz tek başına, iş başına… Anadolu’da yok böyle bir kutuplaşma. Huzursuzluk ya da gerilim hissedenlerde AK Parti’yi iktidardan edememenin getirdiği gerilim var.

BAYRAĞI YÜCELTENİ KİMSEYİ EZDİRMEYİZ:
(Diyarbakır’da indirilen bayrağı göndere çekilen çocuğun babasının PKK’nın baskısıyla işten çıkartılması konusunda) Bayrağı yücelten kimseyi ezdirmeyiz. Gereken her şeyi yaparız.
Biz düşman değil, rakibiz
YÜZÜMDEKİ İFADEDE GERİLİM HİSSEDİYOR MUSUNUZ:
(Taha Akyol’un iç savaş uyarısında bulunması konusunda) İç savaş, kimsenin ağzına almaması gereken bir kavramdır. Taha Bey’in hukuk diline yakışmıyor. Bizde şöyle bir şey var; rakipleri çok kolay düşman olarak görme. AK Parti onların düşmanı değil, rakibi. Onlar da AK Parti’nin rakibi. AK Parti’yi 2007’de e-muhtıra, 2008’de kapatma, Gezi olayları, 17-25 Aralık’la tasfiye etmek istediler, yapamadılar. Hala yarışmayı düşünecek bir parti bile yok. Gerilim yok. Yüzümdeki ifadede gerilim hissediyor musunuz? Hiçbir zaman halkın karşısına asık suratla çıkmayı düşünmüyoruz. Ak Parti kalsın ama birine muhtaç olarak kalsın senaryosu üzerine durdular. 1 Kasım da Ak Parti’yi tasfiyenin mümkün olmadığını gördükleri için gerilim beklentisi. Kendisi ile barışık olandan daha güçlüsü yoktur, kendisi ile barışık olan kimse ile gerilim olmaz.
Taleplere cevap verdik
GEÇEN SEÇİM ALGI OLUŞTURAMADIK:
(‘Beni Bahçeli ve Kılıçdaroğlu’na muhtaç etmeyin’ açıklamasının Bahçeli’nin tutumuna benzetilmesi ve vaatlerinin karşılık bulup bulmadığı konusunda) Ben tek başına iktidar istedim. Bunun Bahçeli’nin tavrı ile alakası yok. O kadar çok talep karşıladık ki, evlilik talepleri bile gündeme geldi. Halktan şu ana kadar şu ihtiyacımıza cevap vermediniz sesi duymadım. Geçen seçimde algı oluşturmayı iyi yapamamıştık.
Herhangi bir olağanüstü durum yok
SURUÇ VE ANKARA’YA MARUZ KALAN BAŞKA HÜKÜMET ÜLKEYİ YÖNETEMEZDİ:
Seçim güvenliği çok önemli. 7 haziran öncesine göre seçim güvenliği bağlamında çok daha olumlu atmosfer var. 30 yıllık süreçteki en riskli terörle mücadeleyi yapıyoruz. Seçim güvenliğini bu şartlarda sağlamak büyük başarıdır. Daha önce terörle mücadele sadece PKK odaklı yürüyordu. Şimdi ise çoklu bir terör. DEAŞ, DHKP-C, PKK ilişki halinde. İkincisi, Irak dışında çok daha uzun sınıra sahip olduğumuz bir ülkede problem var. Bu da ilk defa karşılaşılan bir durum. Üçüncüsü, önceki dönemlerde saldırılar seçimlerden hemen sonra başlamıştı, terörle mücadelede netice alacak kadar vaktimiz vardı. Dağlıca, Silvan saldırıları hep böyle oldu. Şimdi ise, 7 Haziran seçimleri arkamızdaydı önümüzde bir seçim daha görülüyordu. Bir parti olarak mücadeleyi başlattık. Kendi kitlemiz bile yeni duruma intibak edememişti. Sınır ötesi operasyon çok riskli bir karardı. Bu kararı alırken de diğer üç parti bizi uçuruma itmeye çalışıyorlardı. AK Parti kendi başına kalsın ve yıpransın dediler. Bakın, seçime gidiyoruz ülkede herhangi bir olağanüstülük yok. Seçim güvenliği riske girmiş değil. Bu takdir edilecektir. Ak Parti sağlamdır, bu görülmüştür.. Seçime gidiyoruz şimdi, Suruç ve Ankara saldırılarına muhatap olan bir hükümetin ülkeyi yönetmesi mümkün olmazdı. Benzer olayların başka ülkeleri nasıl sarstığını biliyoruz. Millet ayrımı yapacak.
Her türlü tedbir alındı
KADER REFERANDUMU:
Bütün seçmenlere mesajım Çok yüksek katılım sağlamaları. 1950’den bu yana en kritik seçim bu seçim. Seçimde referandum mahiyeti görüyorum. Oylanacak olan şey şu parti bu parti değil. Bu bir kader seçimi, kader referandumudur. AK Partiye oy verenler Türkiye’de demokratik istikrarın devamına oy verecekler. Diğer partilere oy verenler biraz da belirsiz ortama gidecek durumları ortaya çıkartacak tercihlerde bulunacaklar. Özellikle Doğu ve Güneydoğuda’ki vatandaşlar kesinlikle baskı altında kalmadan oy versinler. Devlet her türlü tedbiri almıştır. Kimse kimsenin vicdanı üzerinde ipotek koyamayacak.
Bahçede dahi beklenmeyecek
KİMSE BİNALARDA, BAHÇEDE, ÇEVREDE KALAMAYACAK, KALANA MÜDAHALE EDİLECEK:
Oyunu kullandıktan sonra kimse binalarda kalmayacak. Binalarda, oy kullanılan mahallerde, oyunu kullanan çıkacak. O adam oraya giren mahalleliye şöyle bir ters baksa yetiyor. Binalarda bahçede ve çevrede kimse olmayacak. Güneydoğu’da ve diğer yerlerde, her yerde böyle olacak. Okul bahçesinde bile bekleyemeyecek. Oy sayılırken gelebilirler. Gizli oy, açık tasnif. Koridorlarda orada burada bekleyenlerle gizli oy ortadan kalkıyor. Oy kullanılırken o sandıkta görevi olmayan, o sandıkta oy kullanmayan kimse o sandıkta tutulmayacak. (Gitmek istemeyenlere polis mi müdahale edecek?) Evet, polis müdahale edecek. Özellikle ilk kez oy kullanacak gençler de mutlaka oy kullansınlar. Bu ilk tecrübeyi yaşasınlar. Dünyanın her yerinden bizi izleyenlere, Türkiye’nin…