Serpil Yılmaz

Serpil Yılmaz

syilmaz@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Van

DenizTemiz Derneği (TURMEPA) ilk kez bu kadar büyük çapta bir organizasyon yapıyor: THY’den kiralanan özel bir uçakla, iş dünyasından, akademik çevrelerden, bürokrasiden, siyasilerden 160 kadar konukla Van’a çıkarma yaptılar.
TURMEPA Yönetim Kurulu Başkanı Eşref Cerrahoğlu, sosyetenin önde gelen isimlerinden Benardete çiftine de Van’ı görmek, yaşamlarının üçüncü çeyreğinde kısmet oluyor.
TURMEPA Onursal Başkanı Rahmi Koç da özel uçağıyla Van’a geliyor, Sütçü Kenan’da “Van kahvaltısı” yapan ekibe katılıyor.
Koç’un şampanya renginde fötr şapkasıyla girdiği restoranın önüne bir hayli kalabalık birikiyor. Meraklı gözler içerideki grubu inceliyor.
Koç’u Van’da Milli Eğitim Bakanı Hüseyin Çelik karşılıyor. İkili, “Kahvaltıcılar Sokağı’na” bakanlığın makam aracı yerine, ekibi gezdiren özel otobüsle gelmeyi tercih ediyor.

Haberin Devamı

“Yamalı asfalt yapmayın”
Çelik ile Koç otobüsün ön koltuğuna oturuyor. Koç, asfalt yolda yeni yapıldığı belli olan yamaları görünce Çelik’e dönüp “Bizim için mi?” diye soruyor.
Çelik, “Sanmam” dese de Koç, “Bozulan asfaltları söküp yeniden yapmak gerekir” diyor.
Koç, geldiği kahvaltı salonunda hazırlanan makarnasını yiyip ekiple birlikte törenin yapıldığı İskele Caddesi’ne ulaşıyor.
Gölün 450 kilometreye ulaşan çevresindeki çöpleri temizlemek için sahile gelen öğrenciler gibi herkes çok üşüyor, tören kısa kesiliyor.
Koç da kendisine hediye edilen gemi maketini alıp Van’dan ayrılıyor.
Törenin amacı belli. Avrupa’nın 5’inci büyük gölü “Van Gölü”yle birlikte, kentteki toplam 6 göl temizlenecek.
Ege ve Marmara Denizi’nin sıvı ve katı atığını toplayan 29 adet “deniz süpürgesinden” bir tane de Van Gölü’ne bırakılacak.
Yapı Kredi’yle yürütülen eğitim projesine Van da katılacak.
Ezici Biodizel firmasıyla birlikte sıvı yağ atıklar toplanacak.

Van’ın başbakanı: Çelik
Çelik, 24 Nisan’da geldiği Van’da yerel yöneticilerle genişletilmiş bir toplantı düzenlediklerini ve burada gölün temizlenmesi için yapılacak çalışmaları planladıklarını anlatıyor.
Törene Deniz Müsteşarlığı ve bağlı birimlerden yetkililer de katılırken, Orman ve Çevre Bakanı Veysel Eroğlu’nun adı geçmiyor.
Konu eğitim olmuş, çevre olmuş fark etmiyor; Van’da Ankara’yı Çelik temsil ediyor.
Çelik, TURMEPA töreninden önce kentin merkezine yapılan “Münci İnci Bilişim Lisesi’nin” de açılışını yapıyor.
Cerrahoğlu, “Çelik bize eğitimde önemli bir kapı açtı. Deniz, kıyı kentlerinde 1 milyon 600 bin öğrenciye ulaştığımız “Sınırsız Mavi” projesi kapsamında,  MEB müfredatına sokuldu.
5 yılda 6.5 milyon çocuk bu eğitimden yararlanacak” diyor.
TURMEPA Yönetim Kurulu üyelerinden Vera Bulgurlu, “deniz eğitimi” programının Norveç’ten alındığını belirtiyor.

Haberin Devamı

Yine Tuzla, yine ölüm
Yöre halkının diline “deniz” olarak yerleşen “Van Gölü”, TURMEPA ile yazılı kaynaklara da artık “Van Denizi” olarak geçiyor.
Deniz Ticaret Odası’nın yıllarca başkanlığını yapan Cengiz Kaptanoğlu, “Denizciliğimizle övünün” diye söz başlıyor.
Bugün hiç de içim bu duyguyu kaldıracak durumda değil. Tuzla Tersanesi’nde aynı gün bir işçi daha yaşamını yitirdi.
Kazanın olduğu Selah Tersanesi’nin sahibi Erkan Selah da Van’daydı; haberi aldığında tansiyonu 20’ye çıktı, “Patlamanın olduğu sırada mesai yapılmıyordu, nasıl olmuş?” diye bize soruyordu.
Bu sorunun yanıtını aradık. Tersaneler siparişlerle dolup taşıyordu. Kapasiteler yetmiyordu.
Çin başta olmak üzere yüksek tonajlı gemi inşa eden yabancı tersanelere 6.5 milyar dolar değerinde 128 adet gemi sipariş edilmişti.
Bu gemiler Türkiye’de üretildiği ve yılda 80 işçinin canına mal olan çalışma şartları iyileştiği zaman ben de Türkiye’deki denizcilik sektörüyle övüneceğim, söz!