Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

Seyahat Pazarlama Uzmanı Sarp Özkar

kesiftutkunu@gmail.com

Tüm Yazıları

Ne kadar da çekici ve güzel bir destinasyon ismi değil mi? Bir turizm profesyoneli olarak beni bile heyecanlandırmaya yetmişti ilk duyduğumda. Üstelik de bu güzellikleri son yıllarda Avrupa gezginlerinin de fazlasıyla rağbet ettiği seyahat biçimi olan, Nehir turları konsepti ile ziyaret etmek bambaşka bir keyif. Cruise gemileriyle yani lüks deniz gemileriyle seyahate katılanların da son derece keyif alabilecekleri, değişik bir deneyim. Gel gelelim bu güzel seyahate… Nereleri göreceğiz?, neresi romantik hep birlikte karar verelim!

Haberin Devamı

Yaklaşık 1320 kilometrelik Ren nehri, Hollanda’dan, Almanya’ya, Fransa ve İsviçre’ye kadar uzanan, belki Avrupa’nın en romantik şehir ve küçük kasabalarına da ev sahipliği yapmaktadır. Nehir turları kapsamında bu kadar kilometrenin gezilmesi süre olarak son derece güç olduğundan, Ren nehri turları genelde birkaç bölgeye ayrılmış ve turlar o şekilde organize ediliyor.

İşte geçtiğimiz Ekim ayında Romantik Ren nehri turunu yapmak üzere yola çıktım. Fransa’nın Croisi Europe adı verilen, Ren nehri bölgesinin en önemli nehir turu firmasını seçerek işe başladım. Seyahate başlayacağım Strasbourg’a gidebilmek için en yakın havalimanı yaklaşık 1,5 saatlik mesafedeki İsviçre’nin Basel kentiydi. Ancak uçuşlar dolu olduğundan, Türk Hava Yolları’nın Stuttgart uçuşunu tercih ettim. Yaklaşık 2,5 saatlik keyifli bir yolculuk sonrası Stutgart’a vardım ve seyahatin başlayacağı Strasbourg’a doğru yol aldım. Strasbourg’a sadece 160 km mesafe olan yolculuğum, seyahatin ilk günü olması nedeniyle o hevesle göz açıp kapayıncaya kadar geçti.

İtiraf etmeliyim, Strasburg şehri benim Avrupa’da en çok görmek istediğim şehirlerden biriydi. Sizlere tavsiyem nehir turundan 1 veya 2 gün önce gelin bu güzel şehri doyasıya sokak sokak gezin, gerçekten de muhteşem bir yer. Toplu taşıma vasıtalarından, modern mağazaları, alışveriş merkezleri ve bunların yanı sıra tarihi binaları, tipik Fransız kasaba tarzı betonla ahşabın harmanlandığı ince ve az katlı evleri, birbirinden romantik daracık sokakları, köprüleri göz alıcı. Hele ki şehrin merkezi olan Petit France bölgesindeki kanallarda yürüyüşler son derece keyifli ve dinlendirici. Bu şehirde stres yok arkadaşlar, gelin ve bütün dertlerinizi unutun. Karnınız mı acıktı? Bu koşulda da en iyi şehirlerden birisindesiniz. Fransa’nın Alsace (Alsaz olarak okunmakta) bölgesinde bulunan dünyanın en meşhur gurmelerinin sıkça tercih ettiği Colmar’la birlikte en popüler gurme mekanı Strasburg. Yemekler hakikaten olağanüstü, üstelik şehrin her yerinde Michelin yıldızlı restaurantlara rastlamanız da bunun en açık göstergesi. Benim denediğim tereyağlı, özel baharatlı dana ilik ve kaz ciğeri tek kelimeyle muhteşemdi. Sadece 2 gün geçirmiş olmama rağmen, çok güzel izlenimlerle Strasburg’dan ayrılarak, Romantik Ren nehri turu için yola koyuldum. Fransız Croisi Europe’un nehir gemisi filosunda yer alan, L’Europe gemisi ile yolculuk başladı.

Haberin Devamı

Programım Fransa’nın Strasbourg ve Almanya’nın Koblenz kentleri arasında olacak ve gidiş-gelişle toplam 600 kilometre nehir üzerinde yol yapılacak şekilde. Bu iki şehir arasında sonradan unutulmayacak güzellikte onlarca küçük kasaba ve şehirlerden geçilecek. Ve tabii birkaç tane de çok önemli havuzdan… Havuz derken bu konuyu açıklamak elzem, zira nehir turlarının belki de en can alıcı noktalarından birisi havuzlar. Ren Nehri İsviçre’nin Alplerinden doğan bir nehir, 1320 kilometre kat ederek Fransa, Almanya ve sonunda Hollanda’yı da geçerek Kuzey denizine dökülüyor. Bu yolculuk esnasında, gerek ülkeler arasında gerekse bazı şehirler arasında çok değişik rakımlarda seyahat ediliyor. Bu rakım farkları, bazı yerlerde çok ciddi boyuta ulaştığından suyu dengeleyebilmek için uzunlukları 100 ila 350 metre arasını bulan ve gemilerin yoluna devam edebilmeleri için, içine girecekleri havuzlar oluşturulmuş. Nehir gemisi havuzun içine girdiğinde, gidilecek yönün rakımına göre ya suyla dolduruluyor yada içinde sular aynı seviyeye gelinceye kadar boşaltılıyor, seviye dengelendiğinde, kapaklar açılıp yola sorunsuz devam ediliyor. Sizlere tavsiyem bu havuzlara bazen sabaha karşı girilebiliyor ama mutlaka saat kaç olursa olsun uyanın ve bu ilginç olayı seyredin. Bir kanalda geminiz göğe doğru yükselirken bir diğerinde herhalde suyun dibine iniyor gibi hislere kapılacak, nehir turu seyahatini tavsiye ederken, bu ilginç deneyimi seyahatin en anlamlı parçası olarak anlatacaksınız.

Haberin Devamı

Romantik Ren nehri turunun, en can alıcı noktaları arasında Strasburg’un yanı sıra, Koblenz, Rudesheim, Lorelei Kayalıkları, Speyer-Mannheim ve Wiesbaden var. Bu şehirlerin dışında yol üzerinde onlarca küçük kasaba, hatta birkaç mezradan oluşan küçük köyler de göreceksiniz. 4 günlük seyahatte Koblenz, Rudesheim, Speyer-Mannheim, Heidelberg gezilen duraklar… Seyahatin en güzel yanı ise her an güverteye çıkarak gözlemlediğinizde, bilhassa Mayence-Koblenz arasında yaklaşık 100 km boyunca solda sağda köy-kasabaların üzerinde yüksek tepelere kurulmuş şatolar ve kaleleri göreceksiniz. İşte bu şato-kaleler seyahatinizi daha da romantikleştirirken, kendinizi Ortaçağ ile günümüz arasında hayal geçişi yaparken bulacaksınız. Hatta tarihte çıkacağınız bu yolculuk, bir an o döneme aitmiş hissine kapılmanıza bile yol açacaktır.

Gelelim geminin durduğu, yani gemiden karaya ayak basacağımız duraklara… Varacağınız limanlardan Koblenz’e akşam vakti varmamıza rağmen, daracık sokakları ile cafe, restaurantları ile keyifli bir kasabaydı, daha da çok gezip keşfedebilmeyi isterdim. Bunun yanı sıra Rudesheim ise özellikle ilginç bir tren ile gezildiğinden olsa gerek iz bırakacak nitelikte bir şehir. Üzüm bağları ve köy evleri arasından tepelere tırmanan otantik trenin içinde, gün batımında yüksek tepelerden şehri ve nehri görmek çok keyifli. Ren nehri bölgesinin meşhur üzüm bağlarının Rudesheim’de en iyi örneklerini görebileceğinizi söyleyebilirim. Ayrıca Rudesheim’e geldiyseniz Müzik müzesini de mutlaka gezin, antik müzik aletlerinin belki de en ilginç olanları bu müzede, üstelik gezerken size müzenin rehberi eşlik ediyor, gramofonun tarihinden ilginç müzik aletlerinin nasıl kullanıldığına kadar size detaylı bilgilendirmelerde bulunuyor. Müzik aletleri arasında; pek çok enstrümanın birleştirildiği, bir düğmeye basıldığında adeta bir konser dinletisi içinde kendinizi bulduğunuz müzik kutusu çok enteresan. Bir diğer liman olan Mannheim veya limanın doluluğuna göre Speyer’e yanaşıyor gemimiz. Burada amaç, kesinlikle bu şehirleri keşfetmek değil. Buradan yaklaşık 40 dakika mesafede yer alan Almanya’nın ilk üniversitesinin bulunduğu, gezinin en keyifli şehirlerinden biri olan Heidelberg’i ziyaret etmek... Heidelberg sarayı da şehrin en etkileyici noktası. Tepeden şehrin en güzel manzarasını, sarayın burçlarından görebiliyorsunuz.

Seyahatinizde geminin seyri esnasında ise turun en can alıcı yerlerinden biri olan Lorelei kayalıklarını da görüyorsunuz. Wiesbaden’den yaklaşık 40 km kuzeyde yer alan bu kayalıkların bulunduğu bölgede Ren nehri 115 metre genişliğe sahip ve belki de en derin noktalardan biri olarak 25 metreye varan bir derinliğe ulaşır. Dönemeç şeklindeki konumu nedeniyle ve geçmişte birçok kazaya ev sahipliği yaptığından ötürü, bugün özel radar sistemi ile gemiler yönlendirilmektedir. Romantik Ren içinde belki de en keyifli manzarayı görebileceğiniz bölge yine burasıdır. Hikayesi de ilginç! 19 yüzyılın başında Şair Brentano’nun Lorelei şiiri yayınlanmıştır. Bu şiirde sevgilisi tarafından aldatılan güzel bir kadının kendini yollara vurmuşken, şans eseri Lorelei kayalıkları üzerinde olduğunu fark etmesi ve buradan Ren nehrine atlayarak hayatına son vermesi ifade edilmiş. Şairin, bu şiirine rağmen, Lorelei isimli bir bayanın bu kayalıklarda saçını taraması sonucu, bu esnada geçen gemilerin lanetlendiğini ifade ettiği söylentisi yayılmıştır… Tabii bunların hepsi bugün bir efsane! Ancak şuna emin olun ki; Romantik Ren Nehri turu da kesinlikle bir efsane… Yalnız bu efsanenin Lorelei’den farklı kısmı, geçmişi ifade eden bir efsane değil, onlarca ülke gezmesine rağmen hala seyahatten keyif almayı arzu edip, nereye gideceklerini bilemeyenler için ideal bir efsanedir...

Ren nehrinde romantizm dolu, tarihe büyülü yolculuklar sizi bekliyor, kaçırmayın…

Sarp Özkar - Yurtdışı Turları Uzmanı www.sarpozkar.com