Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fatih dediğimiz zaman bir kere durmak lazım... Daha önce de yazdım, Fatih dizisi yapmak ve oynamak farklı bir şey. Kanal D, bu işi daha önce 2013 yılında yaptı.

10 milyon dolarla televizyon tarihinin en pahalı dizilerinden birisi unvanıyla beşinci bölümde final yapmıştı. ‘Mehmed Bir Cihan Fatihi’nin ilk bölümü, ev ahalisinden iyi puan aldı. Ev ahalisi, “İlk bölümler hep böyle olur, izlemek lazım” diyerek de açık kapı bıraktı.

Kenan İmirzalıoğlu kaptı

Bu proje için önceden “Bir yıl daha beklemeliydi” diye yazmıştım. Karşılığı para bunun, özel televizyonun ‘Zaten başımıza büyük iş aldık daha fazla bekleyecek halimiz yok” diye düşündüğünden olabilir. “Hele bir başlayalım” dediklerini tahmin ediyorum. Yönetmeninden senaristine ve de oyuncularına kadar, değişiklik yapıldı. 2 milyon TL’nin gittiği söylendi. Hani şöyle bir kendimize gelelim, işi olgunlaştıralım zamanı bile olmadı. Harala gürele işe koyuldular. Buna rağmen ilk bölümde ortaya hiç de fena olmayan bir iş çıktı. Kenan İmirzalıoğlu hafif ‘Hayda bre aslanlar’ tavrıyla genel seyircinin beğenisini, yani reytingin bir bölümü kaptı gibi...

Haberin Devamı

Eğitimli Fatih portresi

Senaryo, Ercan Mehmet Erdem imzalı. ‘Behzat Ç.’den hatırlar ve severiz. Fatih’in entelektüel yönü ilk bölümünde es geçilmemiş. Fatih, ünlü bilim adamı Ahmet Kurani başta olmak üzere, bir alay hoca nezaretinde çeşitli bilim ve felsefe dallarında, İslam ve Yunan edebiyatı alanında köklü bir eğitim gördü. Ana dili Türkçenin yanında Yunanca, Arapça, Latince, Farsça ve İbranice’yi kusursuz şekilde konuşuyordu. Bu özelliklerinden biri yaralı Bizans askeriyle yaptığı (pusu kurmuşlardı) konuşma ve Ay tutulmasını hesap ettiği kaçış gecesi sahnesinde kendini gösterdi. İlk bölümün en etkili sahnesiydi.

Çandarlı, damga vurdu

Çetin Tekindor, Çandarlı Halil Paşa olarak ilk bölüm, “Bu diziyi götürürüm” (başı vurulmazsa) mesajını verdi. Aksiyon yine hallice olmaktan kurtulamadı. Çok daha fazla zamana ihtiyaç vardı bu işlerin hakkıyla yapılması için, o da artık yoktu. Fatih dediğimiz zaman durmak lazım karşılığı bir dizi beklemeyelim.

Haberin Devamı

Kısa zamanda ortaya eli yüzü düzgün, çekimleri ve oyunculuğuyla standardı (kadın oyuncular biraz zayıf gelse de) yakalamış, İmirzalıoğlu’yla görmek istenen Fatih’in de yer aldığı bir dizi ortaya çıkmış. ‘Büyük bir prodüksiyon’ değil (çok para harcamak ayrı, büyük prodüksiyon olmak ayrı) ama artık tarihi dizilerde belli bir seviyeye geldiğimizin iyi örneklerinden biri olmaya aday. Özel televizyon dayanma payı bu kadar olabiliyor. Yinede Kanal D’yi kutlamak lazım.