Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hükümetin “reyting” operasyonundan sonra amaç, “Daha muhafazakâr bir dizi izleyicisi”yle düzeni sürdürmekti. Kanal 7 ve Samanoylu TV dizilerini izleyenlerin daha öne çıkmasıydı istenen. Bir oranda oldu. Ama bu “muhafazakâr” kesimin çok da “muhafazakâr” olmadığı da görüldü.
Brezilya dizilerinin yerli hali olanlar öne çıkmaya başladı. Çok izlenen kanallar da bu tarz dizilere yöneldiler. Yarışmaların “bilgiye” dayalı olanları da bu sistemde yer bulmadı. “Kim Milyoner Olmak İster?” ilk 10’un altına indi, söz konusu yeni reyting sisteminde. “Kelime Oyunu” da aynı şekilde. Genel reyting’i zaten düşük olan bir kanal Show TV. Bazı günler en çok izlenen programlar listesinde kanalın açılışını “Ana Haber Bülteni” yapıyor. Böyle bir ortamda “Kelime Oyunu”nun tutma şansı yoktu. Bir de “muhalif” soruları aralara serpiştiriyordu! Kaldırılmasına gelen tepkiler hangi kesimden? AB seyircisinden. Yeni sistemin gücü elinden alınmış kesimden.

Haberin Devamı

‘KELiME OYUNU’ NEDEN KALDIRILDI

Yılbaşında Cem Yılmaz’ın katıldığı bölüm ne olacak?
Ama unutulan bir şey var; bu kesimin alım gücü yüksek. Yani reklamverenin en iyi müşterisi onlar. Dizilerin parasını reklam sektörü ödüyor. Değerli müşterisinin beğenilerinin ekrandan silinmesi hoşuna gitmiyor. Şimdilik yapacak bir şey yok.
Bir dipnotla bitireyim; ülkede her şey çok çabuk değişiyor. Bu reyting sistemi de 2014’te değişirse şaşmayın. “Kelime Oyunu” ne olur? Etkili AB seyircisinin baskısıyla başka bir kanalda yoluna devam eder. Belli olmaz, geri adım da atılabilir. Yılbaşı için çekimler yapıldı. Cem Yılmaz ve ağabeyi yarışacak. Yayınlamamaları gerekir, bu karardan sonra. Ama bunu yapabilirler mi, bilinmez!

FOX ‘BENİM HÂLÂ UMUDUM VAR’I NEDEN ALDI?
“Fatih Harbiye”yi Show TV’ye kaptıran Fox, yerine “Benim Hâlâ Umudum Var”ı aldı. “Fatih Harbiye”nin kanalla yaptığı anlaşma bitti. Daha iyi bir teklif geldi, gitti. Fox da Star’ın bu dizisiyle anlaştı.
“Benim Hâlâ Umudum Var” Star’da geçen hafta 15’inci sıradaydı (Total). Gelen bilgiler, Fox yönetiminin diziyi başarılı bulduğu yönünde. Peki bu başarının kıstası nedir? Yeni reyting sisteminde gözde olan C ve D gruplarını yakalamak. “Bu grupla da boşluğumuz var. Bunu düşünerek diziyi transfer ettik” yorumu yapılıyor.

BU KANALLARA CEZA GELEBİLİR
Yolsuzluk haberleriyle ilgili RTÜK’e “Haberleri incele” yazısı gitmiş savcılıktan. “Yazı geldi ama yok bir şey” diyorlar. Bu, “Bir gün olur” anlamına geliyor. Samanyolu Haber, Kanaltürk, Bugün haber bültenlerine “şöyle bir bakıyor”lardır şimdilik.