Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Star TV’nin dizisi ‘Söz’ün, operasyon sahneleri artık yetmiyor. Teröristle asker çatışıyor hikayeleri de bir yere kadar... Araya giren duygusal anlar da devam ettikçe, kendini tekrar etme riskiyle karşı karşıya kalıyor. Yapımda Yavuz Karasu’nun hikayesi devam ederken, ‘yeni tezat’ durumlarla izleyicinin merakını sürdürmeyi başarıyor. Mesela, düşmanı ‘karikatürize etmek’ durumundan olabildiğince kaçmaya çalışıyor. Sonunda patır patır dökülüyorlar ama ‘Sahici ve ciddiye alınması gerekli unsurlar’ havasını kaçırmamaya çalışıyor. Bunun somut örneği Karabatak... “Ben kimim?” diye haykırıyor, öte yandan, düşmanın elinde bir nevi oyuncak olmuş. Bu halini özellikle veriyor. İzleyicinin tepkisini, “Bu hale nasıl düşürdünüz?” demesini göze alıyor. Keza, Keşanlı gibi duygusallıktan hayli uzak karaktere, bir ilişki olanağı sunuldu.
Biraz mizahi ama öte yandan ciddi
çelişkiler içeren bir ilişki.
Son bölümde Melisa babasının terörist olmasının kendi suçu olmadığını söylüyor ve ilk defa hayatına Keşanlı’yı soktuğunu belirtiyor. Keşanlı kararlı, “bitti” diyor ama giderken “Seni seviyorum” sözünü de duyuyoruz. Dizi bu tezatları seviyor. İzleyicinin merakını ayakta tutuyor.

Kızdırmak iyidir
Yavuz ile Bahar ilişkisini trajik bir sonla bitiren proje, seyircinin tepkisini göze almıştı. Senarist, izleyicinin “Ne olacak şimdi, bunlar birbirini seviyor ama?” diyeceğini biliyordu, bir süre sonra çarpıcı bir finalle (Bahar’ı öldürerek) bu bağı kopardı. Derya’yı getirdi ve Yavuz’un karşısına koydu. Bir yandan, “Bahar mı, Derya mı?” sorusunu sormamızı sağladı ve dizinin devamlılığını korudu. Öte yandan da, Derya cephesinde, ‘Acaba birbirlerini severler mi?’ diye yavaş yavaş seyirciyi alıştırdı. ‘Söz’, uzun dizi sistemi içinde ayakta kalmaya, ‘karakterler’ üzeri operasyonlarla devam edeceğinin mesajını verdi. Her an her şey olabilir. Karabatak, dizinin ‘anti kahramanı’ mı olacak? İpucu geldi; “Biraz bekleyin sürprizleri”... Yapım, izleyiciyi kızdırıp, sonra “Biraz bekle, bak
senin istediğin olacak. Ama izlemen
lazım” diyerek, reytingini koruyor.
Devam edecek mi?
Kulağıma gelen nisan ayının sonunda “Tamam mı, devam mı?” diyecekler.