Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İki haber okudum. Biri, New-York Times internet sitesinde yer aldı. ‘Ekranda Ayrımcılık’ başlıklı haberde, ödüllerin dağılımına dikkat çekilmiş. Dağıtılan ödüllerde adı geçen 26 senarist, oyuncu, yönetmen ve yapımcıdan 22’si beyaz...

Orta Doğulu karakterler...

Bir diğer konu da şu, ABD dizilerindeki Orta Doğu karakterleri... Birleşik Arap Emirlikleri’nde İngilizce yayınlanan ‘The Nation’ gazetesinin internet sitesinde yer alıyor haber... Bir araştırma yapılmış ve ABD’de 2015-2016 yılları arasında yayınlanan 242 dizi incelenmiş. Sonuç; yüzde 90 ile 97 arasında, yapımlarda Orta Doğu ve Kuzey Afrika kökenli bir karakter yok. Çok nadir olarak ortaya çıkan bu karakterlerin yüzde 78’i ya diktatör, ya terörist, ya da eğitimli asker ve ajan olarak ekranda boy gösteriyor.

Haberin Devamı

Üç farklı örnek

ABD’NİN ‘IRKÇI’ EKRAN YÜZÜ

Üç örnekte, farklı karakterlere yer verilmiş. Kanada vatandaşı Türk oyuncu Enis Esmer’in profesyonel bir tenisçiyi canlandırdığı ‘Red Oaks’, Amerika’da yaşayan İran’lı oyuncu Necar Zadegan’ın avukatı oynadığı ‘Girlfriends’ Guide to Divorce’ uydu ve kablodan yayın yapan Amerikan Bravo kanalının dizisi... Son örnek Mısır kökenli Amerikalı oyuncu Rami Malek... Bir güvenlik şirketinde mühendisi oynadığı rolüyle ‘Mr Robot’, USA Network kanalında gösteriliyor. Araştırmayı Biola Üniversitesi öğretim üyelerinden Nancy Wang Yuen gerçekleştirmiş. Bu üniversite özel... Los Angeles’ın 26 km. uzağında bulunuyor ve kuruluş tarihi 1908... Sanırım bu sadece ABD’de de değil, Batılı dizilerde de benzer örnekler var. Bizim yapımlarda da zaman zaman Amerikalı ve Rus karakterlerin hangi işlerle meşgul olduğunu izliyoruz.

‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’da ajan Suzi Meryem Uzerli, ‘Savaşçı’da da Pia, Alma Terziç mesela...