Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ana haber bültenleri, çok izlenen televizyonların ‘reyting’ rekabetinin yaşandığı alan. Rahmetli Mehmet Ali Birand, Uğur Dündar ve Ali Kırca arasındaki ‘gizli çekişme’, uzun yıllar he

ANA HABER  KADINLARDAN  SORULUR
r akşam yaşandı. Geçen salı akşamı rastladım. Haber bülteni rekabetinde kadınlar vardı. Kanal D’de Anakara’da olduğu için ana haberi sunamayan (Nazlı Öztarhan da Ankara’daydı ama o haberi sundu!) Serdar Cebe’nin yerinde Gözde Atasoy (kendisi hafta sonu haberlerini sunuyor), Show TV’de Ali Kırca’nın yerinde Tuba Atav vardı. Star’ın bültenini Nazlı Öztarhan, Fox’unkini Nazlı Tolga sunuyordu. Bir düzeltme yapayım; geçen yıllarda tablo şöyleydi; Mehmet Ali Birand, Ali Kırca ve Uğur Dündar’ın karşısında tek başına Nazlı Tolga vardı. Uğur Dündar Star’dan ayrıldıktan sonra (daha doğrusu ayrılmaya mecbur edildikten sonra!) hafta sonu haberlerini sunan Nazlı Öztarhan, ana habere geçti. ATV ana haber bülteninde Cem Öğretir, zaman içinde kendini kabul ettirdi, yavaş yavaş yükselişe geçti.

Haberin Devamı



Haberler Tuba Atav’a emanet
Normal olarak Ali Kırca’nın günüydü salı günü. Sordum Show TV’ye “Ali Kırca yurt dışında olduğu için haberleri Tuba Atav sundu” cevabı geldi. Bu durumda ilginç tabii ki.

Salı akşamı rekabeti
Salı akşamı belki de bir ilk oldu. Çok izlenen haber bültenleri (ATV dışında) kadınlara teslim edilmişti. Tabii burada tecrübe çok önemli. Hafta sonu haber sunmakla, uzun bir süre bu bülteni sunmak çok farklı bir durum. Show TV’de Tuba Atav ve Kanal D’de Gözde Atasoy bu bültenin yeni isimleri sayılır. İki Nazlı’nın karşısında ‘göz aşinalığı’ tarafında eksileri var. Uzun zamandır kadın spikerler ilk kez ana haber bülteninde böylece bir araya gelmiş oldu ve kendilerini test etme fırsatını buldular diyeyim.

Kim daha çok izlendi?
12 Mart salı akşamı ‘kadın spikerlerin haber bülteni rekabetinin’ sonuçları şöyle; AB grubunda: 1- Kanal D, 2- ATV 3- Fox TV, 4- Star, 5- Show TV. Total sonuçlarıysa daha farklı; 1- ATV, 2- Star, 3- Kanal D, 4- Show TV, 5- Fox TV.

Haberin Devamı

O GÖRÜNTÜLER YAYINLANMALI MIYDI?

El Cezire televizyonu, PKK’nın elindeki sekiz rehinenin serbest bırakılma görüntülerini yayınladı. Bu görüntüleri ben Halk TV’de gördüm. Onların iddiası; “Türk televizyonların bu görüntüleri yayınlamadı ama bugünün haberidir ve gazetecilik açısından yayınlanması gerekir” oldu. Haber kanallarımız haberi verdiler ve eski görüntüleriyle (rehinelerin daha önce çekilmiş görüntüleri) kısa bir şekilde geçiştirdiler. PKK propagandası olmasın, onların şovuna alet olmayalım gerekçesi var diye düşündüm. Bunun ‘usturuplu’ şekilde sunumu mümkündü. Aslında oraya çekim ekipleri de yollanmalıydı. ‘Süreç’ diye tüm haber kanalları programlar, tartışmalar yaparken böyle bir haberin ‘görüntülenmemesi’nin gerekçesi ne olabilirdi? Bence ‘Tarafsız Bölge’, bu durumu tartışmaya açmalı.