Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Ev ahalisi, KRT kanalını yeni keşfetti. Tartışma programlarına ve bilinen haber kanallarına çıkmayan isimler yer alıyor. Sloganları, ‘Türkiye’nin ilk kültür ekranı’. Tiyatro sahnesini ekranda görmek mümkün mü? Görünce şaşırdık. Klasik, caz, hatta kaliteli pop müzik konserleri tam bu kanalın işi. Haber bültenini izleyelim dedik. Ev ahalisi, “Bayağı haber veriyorlarmış” dedi. Hatta çok uzun olduğunu da söyledi.

Ev ahalisinin alıştırıldığı, özel kanalların hızlı geçişli haberleri. Reklamı 45 dakika,
“Birazdan”, “Şimdi” anonslu, ortalama üç dakikalık görüntü bombardımanı ve cımbız cümlelerden oluşan haberler izliyoruz. 19’la 20 adet haber yer alıyor. ‘Infotainment’ (haber-eğlence) dedikleri. Ev ahalisinden istençdışı bu tepki, gerçeğin kendisiydi. Haberin bu formatına alıştığımızın resmiydi.

Haberin Devamı

Bu haber 22 yıl yapılır

FOX, “Köprülere ve tünellere vatandaşın cebinden 3.6 milyar TL gidecek” haberini yayınladı. Onlardan biri Orhangazi Köprüsü’ydü. Muhabir Emre İzkübarlas, “Köprünün yüklenici firmasına devletin verdiği garanti araç sayısı 40 bin, geçen araç sayısı 21 bin... 19 bin araç eksik. Devlet, bunu firmaya ödüyor. Günlük ödenen para 2 milyon 413 bin TL” diyordu.

22 yıllık bir anlaşma. ‘Orhangazi Köprüsü ve geçen araç sayısı’ haberi, 22 yıl devam edecek. Ortalama yılda beş kez yapılsa, 22 yılda yaklaşık 110 ‘Orhangazi Köprüsü’ haber metninin değişmeyeceği, şimdiden söylenebilir.

Eşini arayan erkek olursa!

Bir arkadaşım, ekranda kaybolanları bulan programlardan birini yapıyor. Sohbetimiz sırasında konu kadın cinayetlerine geldi. Türkiye’de bir yılda 600 kadın öldürüldü. “Eşimi arıyorum diye gelen erkek ise, ister istemez aklıma iyi şeyler gelmiyor. Böyle gelen teklifleri kabul etmiyorum” dedi. Aklıma gelmezdi. Söylediğinde hak verdim.

Çocuklarda ABD tekeli

Avrupa Birliği’nin verdiği rakamlara göre, üye ülkelerin toplamında 329 çocuk kanalı var. Her iki kanaldan biri, Amerikan çocuk kanalları ağına ait. (Nickelodeon, Disney Channel vs.) Bizde 17 çocuk kanalı var. Gördüğüm, bunların dokuzunun çok uluslu şirketlere ait olduğu. TRT Çocuk, Türkiye’de en çok izlenen kanal... İlk 100 içinde ortalama 24 TRT Çocuk yapımı yer alıyor.