Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Vazgeçemiyoruz evlilik dışı çocuk temasından... En “tutucu” dizide bile bir vaka mevcut. “Muhteşem Yüzyıl” gibisi yok. Şu sıralar ekrandaki hemen her dizide “evlilik dışı çocuk” konusu var. Dizilerin tuzu biberi bir yerde. Şöyle bir bakalım: (Kaynak: Medya Takip Merkezi)

* ‘Doksanlar’ dizisinde Çeyizci Süheyla’nın kızı Aysel. Gençken Orhan’la yaşadığı ilişki sonucu oldu.
* Aynı kanalda “muhafazakâr” dizimiz “Huzur Sokağı”nda benzer bir durum var. Saadet’in evinde kalan Hacer, kocasının evlilik dişi ilişkisinden olan kızı.
* “Bugünün Saraylısı”nda Ayşen’i yeni tanıyoruz. Ata’nın evin hizmetlisiyle yaşadığı evlilik dışı ilişkiden olan kızı.
* Hep kız çocuğu olmuyor tabii ki. Mesela “Tatar Ramazan”da Kerim, Ramazan’ın Süheyla’yla evlenmeden önce yaşadığı ilişkiden olan oğlu.
* “İntikam” da karışık ilişkilerin dizisi olarak bu temanın dışında kalmadı. Emre’nin kız kardeşi de Aslı da Şahika’nın evlilik dışı ilişkisinden oldu.
* Kanal D’nin bir başka “çocuk macerası” da “A.Ş.K.” dizisinde... Azra, Kerem’den hamile kaldı, ama çocuk düştü. Bakalım başka olacak mı? Artık evlenirler, sonra olur diye düşünüyorum. Senaristlerden insaf rica ediyorum.
* “Fatih Harbiye”de Neriman’ın halasının evlilik dışı ilişkiden bir kızı vardır.
* “Güneşi Beklerken”de konu zaten senaryonun temel taşlarından biri. Zeynep’i, Demet’ in geçmişte Cihan’la ilişkisinden olan kızı rolüyle benimsedik, çok seviyoruz.
* “Bir Aşk Hikayesi”nde Gönül (Zuhal Olcay), evlilik dışı bir ilişkiden olduğu için oğlunu evlatlık vermek zorunda kalıyor, ama oğlu Korkut Ali günün birinde karşısına çıkıyor.

Haberin Devamı

ERKEK GERÇEKLİĞİ: GAYRI MEŞRU İLİŞKİ MÜBAH

Dizilerde genelde bu işi erkekler yapıyor. “Karagül”, Fox’un en çok izlenen dizisi. Feodal yapının yeniden şahlanışı olarak değerlendiriliyor. Kendal karakteri yukarıdaki satırların karşılığı gibi; birlikte olduğu bir kadın var; Sibel. Evlilik dışı ilişkisinde bir hareket olmalı diyerek düşünülerek, hamile bırakılmış mesela.

HER TÜRLÜ BATAK İŞİ RUSLAR YAPIYOR

Haberin Devamı

Dizilerimizin bir başka özelliği de öpüşme, sevişme, aldatılacak kadın, pavyonda dans vs. gibi “batak” işleri Rus oyunculara yaptırmaları.
“Merhamet” dizisinde bu örnek çok net görülüyor. Babür’ün yanında kalan Rus kadının kızı da evlilik dışı.
Dizinin 18. bölümündeki soru “Şadiye’yi kim hamile bıraktı?” olmuştu. Şadiye, ağabeyi Mehmet’in kumar borcunun silinmesi için mafyanın şartını kabul edip bedeninin satmayı kabul ediyor. Hamile kalıyor ve çocuğunu evlatlık veriyor. “Üçüncü sayfa”ların aslında bildik hikayelerine yakın bir olay.
Dizinin bir derdi varsa anlatmak istediği hayatın gidişatında, hüsran ilişkileri ve çocukları vardır tabii ki. Öyle olanların hali hemen anlaşılır. Bir de mutlaka koyalım diye “utanmaz” bir telaş içinde yerleştirilen karakterler vardır ki, kabul etmem mümkün değil... Peki öyle de olsa merak uyandırmıyor mu? O diziyi izlenme oranlarında bir tık öteye götürmüyor mu? Olabilir. Her şey “reyting” mi?