Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Arka arkaya dizilerin kadın karakterleri ve çocukları arasındaki ilişkiler senaryolarda öyle bir hale bürünüyor ki, geçtiğimiz pazartesi akşamı ekranda bu tarz kareler ortaya çıktı... ‘Yasak Elma’da Yıldız, yeni sezon boyu hamile...

Dizilerde hamile olmak kötü bir kader mi


Peki çocukla ilgili konuşulan neydi? “Halit’in oğlu karnımdaki bebek...” Ne ifade ediyor? Oğlu veliaht olunca, Halit’in parasına Yıldız da ortak olacak... Sonra ne yaşandı? Yıldız doğum yaptı ve kan testi sonucu geldi... Halit kapıdan girdi, kucağında çocuğunu koklayan Yıldız’a kağıdı fırlattı, “Al.... çık, git” dedi. Ender de dizilerin bildik hikayelerine bir örnek oluyor. Gençlik hatası
doğan bir çocuk; Yiğit...

‘Çocuk’ dizisinde ise doğanların dramı veriliyor. Projeye “Annem kim?” sorusu hakim... Hasan, Asiye’nin gayrimeşru çocuğu... Oğlu Ali Kemal’le evli olan Şule’nin hikayesi... Ali Kemal’le büyüttükleri Efe, aslında kimin çocuğu? Annesi Akça... Hasan’la birlikteliğinde olmuştur. Fakat Hasan’ın hayatı felakettir. Akça da ne yapar? İyi ellerde büyüsün diye, çocuğunu zengin aile Asiye Karasu’ya verir. Bu arada tüm bunlardan habersiz başka minikler de var; Ali Kemal ve Murat... Hamilelikler silsilesi... Dizinin gidişatında başka çocukların olma ihtimali, sürpriz değil.

‘Zalim İstanbul’a geçiyoruz. Ceren hamile... Fakir, zengin sınıfsal çelişkilerin yerli dizilerimizde vazgeçilmezi; fakir kızın zengin oğlandan hamile kalması durumu... Yapımların izleyici kitlesi büyük oranda kadın. Nasıl bakıyorlar bu hamilelik yorumlarına? Yaşadıklarıyla, onlara izlettirilen arasında gerçeklik var mı? Bir illüzyon mu sunuluyor?

‘Samimi olmaya çalışıyorum’

Sektörün önemli senaristlerinden Meriç Acemi’ye durumu sordum, yanıtı şöyleydi: “Bence kadın seyirci, izlediği şeyin kendi tecrübesiyle örtüşmesini çok önemsemiyor. ‘Dizi gerçekliği’ni onun evreninde değerlendiriyor. Bunun evrensel hali, aslında telenovela gerçekliği ya... Seyirci ondan çok da realistik olmasını beklemez, kendi anlattığım hikayelerde, böyle yapmıyorum. Gerçekçi ve samimi olmaya çalışıyorum.”


Dizilerde hamile olmak kötü bir kader mi