Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

2018 Eurovision da tamamlandı. Ortaya şöyle bir gerçek çıktı: Şarkı yarışmasının resmi dili İngilizce oldu! Yarışmanın yarı finalinde, 43 şarkının sadece 13’ü ‘kendidilinde’ söylenmiş. Eurovision’un müzik diliyle ilgili serüveni epey maceralı...

İngilizce şarkı yoktu

EUROVISION İNGİLİZCE ŞARKI YARIŞMASI OLDU

1956 yılında ilk yarışma yapıldığında, İngilizce şarkı yoktu. İngiltere katılmamıştı. İngilizce’yle tanışma, 1957 yılında Patricia Bredin’in ‘All’ parçasıyla oldu. Sonra İrlanda katıldı. İsveçli bariton İngvar Wixell’in ‘Annostades Vals’ parçasını İngilizce söylemesi galiba ilk kırılmaydı. 1966-1972 ve 1977-1998 yıllarında iki defa ‘her millet kendi dilinde şarkı söyleyecek’ kuralı uygulandı. Bu arada kuralın terk edildiği 1974’te dünya, ‘Waterloo’ ile ABBA’yı tanıdı. Sonraki üç yılda kazananlar da İngilizce söyledi.

Haberin Devamı

Yüzde 90 İngilizce...

Son Eurovision’un finaldeki 43 şarkıdan 32’si İngilizce’ydi... 2016’da 42 şarkıdan 34’ü İngilizce, beşi kısmen İngilizce... 2017’de 42 şarkıdan 35’i İngilizce, üçü yarı İngilizce’ydi. Kendi dilinde söyleyen ülkeler yok mu?

Batı Avrupa söylüyor

Fransa, İspanya, İtalya, Portekiz ve Lüksemburg, kendi dillerinde söyleyen ülkeler... Müzikleri gelenekselleşmiş ve örnekleri dünya ülkelerinde söylenen, çalınan ve bilinen ülkeler... Balkan ülkelerinde de kendi dilinde şarkı söyleme yüzdesi, 60-70 arasında... Orta Avrupa, İskandinav ülkeleri ve Doğu Avrupa’ya doğru gidildiğinde, kendi dilinde şarkı söyleme oranı ise yüzde 50’ye düşüyor. Enteresan bir bilgi, Almanya da 1998 yılından bu yana Almanca söylemedi.

Birinci olan yok mu?

1999 yılında kendi dilinde söyleme mecburiyeti kalktı. Yine de kendi dilinde söyleyerek birinciliğe hak kazanan olmadı mı? ‘Molitva’ ile Marija Senfoviç (Sırbistan/2007) ve ‘Amar Pelos Dois’ ile Salvador Sobral (Portekiz/2017) birinci oldu. Amaç, ülkelerin kendi dillerinde söylemeleriydi. Sonra ‘dünya anlasın’ diye ve de ‘şöhret olalım bizi tanısınlar’ diye, ‘İngilizce’ söylenmeye başlandı. Kendi dilinde söyleyip, birinci olan ülke ve şarkılarına buradan selam olsun diyorum. (Kaynak: Le Monde internet sitesi, ‘L’anglais, de plus en plus présent au concours Eurovision de la Chanson’ başlıklı 12.05.2018 tarihli yazı).