Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Zenginlik ve fakirlik arasında gidip gelen yerli dizilerimizde kullanılan dil, ‘beylik’ dediklerinden oluyor. Nadir hallerde ‘sınıf farkının’ ipuçları gerçekçi bir şekilde ele alınıyor. Onlardan birine ‘Kara Yazı’da Mehmet ile Yaren’in telefon konuşmalarında rastladım.

Kararlı olmayı öğretmek

HAYATTA İYİ OLABİLMENİN HİKAYESİ

Zeynep Çamcı, Yaren karakterinde ailesi için saçını süpürge ediyor, halini abartısız gündelik gidişatın içinde ‘o dediğiniz işte böyle olur’ sadeliğinde bizlere sunuyor. Yaren ile Mehmet’in gece yarısı telefon konuşmaları hani ‘tüm kodları’yla zengin ve fakir hayatlarının farkını abartmadan, net ortaya koydu. Bir yanda sorunlar yumağını sırtlamış Yaren, evin küçük bahçesinin kamelyasında, Mehmet ise, ‘lüks villanın’ kocaman odasında davulun başında, bunalımda. Vuruyor trampete, sonra dışarı fırlıyor. Yaslanabileceği, konuşabileceği soba dumanı kokan mahallenin kızı Yaren’i defalarca arıyor, Boğaz arka fonda... “Hiç iyi değilim” diyor. Zaten onun için arıyor.... “Düzelir” diye karşılık veriyor Yaren ve devam ediyor: “Ben kendi hayatımı düzeltmek için elimden geleni yapıyorum. Çok yoruluyorum ama vazgeçmiyorum.” Mehmet, “Nasıl bu kadar kararlı oluyorsun öğretir misin bana?” diyerek uğraşmadan formül arıyor. “Ben öğretemem, hayat öğretiyor zaten” cümlesiyle noktayı koyuyor Yaren...

Haberin Devamı

Ev ahalisinin Oğuz Karahan baskısından kurtulması için Mehmet’e önerdiği “Parayı bir kenara koy, kolaysa bunu yap” önerisi Mehmet’in de çıkmazı... “Bana kendi sorunlarımın üstesinde gelmemi öğretsene’”dediği de aslında bu. İkilemi ve bu açmazı bizlere samimi yansıttığı için sahneyi sevdim. Belirteyim; bu kadar seviyeyi yükseltebilen dizi, zamanı geliyor ‘Sindirella’ masalı kıvamına da gelebiliyor.

ŞEHİR GELEMEDİ!

‘Bu Şehir Arkandan Gelecek’ dizisi ilk bölümünde umut verdi. Sonra
hikayeyle oyuncular ayrı yöne gittiler. Kendi kendini bitirdi. Mesela bir boksör ve dansçı vardı. Onunla alakalı akıllarda kalan bir şey var mı? Final yapacağı söyleniyor ki, doğaldır.

‘BİR DELİ SEVDA’ OLMADI

‘Bir Deli Sevda’, ‘Yahu izleyicinin bir diziden beklediği tüm kodları verdim, yine olmadı’ listesinden bir dizi. Ev ahalisi, “Gündüz dizileri gibi olmuş, bari gündüz oynatsalardı” yorumunu yaptı. Benzerleri arasında bile yer alamadı. Üçüncü kez gün değişikliği oldu.

İlk bölüm çarşamba, sonra sanki yeni baştan başlıyor gibi ilk bölüm geçen pazar yayınlandı. Olmadı, ikinci bölüm bu yazı yazıldığında yayınlanmış olacak. Final göründü gibi...