Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Eurodata TV, 2018 yılının dünyada dizi eğilimlerini anlatan bir rapor hazırladı. 12 ülkeden 100 kanalda yayınlanan projeler incelendi. 2018’de ekrana gelen yapımların 3/2’si, o ülkelerin kendi işleri oldu. Geçtiğimiz yıla göre de yüzde beş oranında bir artış gerçekleşti.
En çok dizi yayınlayan üç ülke
‘Çok izlenen’ zaman diliminde, en çok dizi yayınlayan üç ülke var. Tabii Türkiye, sonra İsrail ve ABD. Çok ilginç bir ‘kombinasyon’ olmuş!
Her yer dram
Kızıyoruz kendi dizilerimize, fakat yüzde 70 oranında dram projeleri yayınlanmış dünyada. Onları telenovela, arkası yarınlar ve komediler izlemiş. Dram işleri, incelenen 12 ülkenin ‘Top 15’ listelerinde, çoğunluğu ele geçirmiş. Çok izlenen zaman diliminde ise, beş ülkede bir numara olduğu gözlenmiş.
Polisiye revaçta
Polisiye diziler etkinliği korumuş. Yayınlanan 10 diziden dördü polisiye. Onları dram ve sit-com’lar izliyor. Bizde bir türlü istediğini alamayan iki tür var; komedi ve polisiye. ‘Muhteşem İkili’, ‘Çarpışma’ ve TRT’nin yenisi ‘Halka’, 2019 yılının sonunda cevabını verecek gibi. Şu an komedi adına direnen ‘Jet Sosyete’ var.

Yeniler çok izlendi
Geçtiğimiz yılın önemli bir ayrıcalığı ekrana gelen yeni dizilerin hemen izleyici tarafından beğenilmesi. Yeni yapımları ekrana getiren 12 ülkeden sekizinde prime-time’da en çok izlenen projeler yenileri olmuş. Buna örnek olarak bizden atv ‘Sen Anlat Karadeniz’ (İlk bölümü Ocak 2018 tarihinde yayınlandı) ve İsveç’ten ‘THe Restaurant’ gösterilmiş. En iyi 15 projenin dünyada yüzde 45’i yeni.