Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İzlerken Sinem Öztürk’ün yakın çekimlerinde, bende uyandırdığı izlenim böyle oldu. Samanyolu Televizyonu’nda sık sık karşımıza çıkar bu eşarp reklamı. Bakımlı ve güzel bir kadının ‘örtünmüş’ halidir. Bir markadır ve örtünmenin ‘sınıfsal ayrıcalığı’dır icabında. Bir simgedir kısaca.
ATV’nin yeni dizisi ‘Huzur Sokağı’ da genel havasıyla bu reklama benziyor. Sibel Demiratar da ‘örtündükten’ sonra ikinci bir ‘Armine’ olarak karşımıza çıkacak. “Ekranların ilk tesettürlü dizisi” diye garip garip yazanlar da oldu, “Ekranın başına geçen muhafazakÓAr izleyici tatmin olmayacak” diyenler de...
Babalar, bu ‘tesettürlü dizi’lerin uzman kanalı var. Bugüne kadar semtine uğramadıysanız, görememiş olabilirsiniz, ama işin aslı bu. Orada ‘başını örten’le ‘örtmeyen’ arasındaki ‘derin uçurum’ çeşitli örnekleriyle sergileniyor. Bu dizinin tek farkı ‘Huzur Sokağı’ adını taşımış olması.
Seyirci, hangi diziyi nereden izleyeceğini bilir. Samanyolu Televizyonu, bir ATV bir Star kadar izleniyor. Yani “Ekranların ilk tesettürlü dizisi” diyenler çuvallıyor...

Haberin Devamı

EMİR’İN YOLU, DOĞRU YOL

Kaldır ‘Feriha’sını geriye ne kalıyor? Emir. Diziyi yapanlar “Bu Emir’i genç kızlar beğeniyor, gittiği yere kadar gitsin” düşüncesinde. Oyunculuk, senaryo vs. hikaye. Hepsini koy bir kenara. Emir yürüsün kaskatı, hatunlar yapışsın ekrana. Yani üzerinde tek konuşulacak, soru sorulacak, yazılacak konu bu.
Peki Emir yeni sezonun ilk bölümünde bekleneni verdi mi? Neydi o inşaatta çimento torbalarını taşırkenki seksi hali? Hele o polis operasyonu sırasında köprünün üzerindeki yürüyüşü?
Kızlar içiniz kıpır kıpır etti değil mi?

HOLLANDA MAÇININ REZALET ÇEKİMİ

Bizdeki yayınlardaki pozisyon tekrarlarının zamanlama hataları üzerine çok yazdım. Ama Hollanda-Türkiye maçını gördükten sonra yazdıklarımı geri alıyorum. Tekrar pozisyonlar, tribün görüntüleri o kadar anlamsız, gereksiz zaman dilimlerine serpiştirildi ki, maçın akışı ortadan kalktı. Biz yönetmenin maçı nasıl izlediğini izledik. Kendine göre bir senaryo hazırlamış, hemen hemen her tekrar görüntünün sonrası, topun rakip kaleye çoktan gitmiş olduğuna şahit olduk. Bizim kalenin önünde faul olmuş, reji tekrara girmiş. Atış olmuş, top Hollanda yarı sahasına çoktan ulaşmış. Bir değil, iki değil.

Haberin Devamı

NOT DEFTERiMDEN

BİR ZAMANLAR KANALLAR KULÜPLERİ PAYLAŞMIŞTI
Özel televizyonlarla birlikte maç naklen yayınlarında enteresan sahneler yaşanmıştır. 90’lı yıllarda kulüpler kanallar
arasında pay edilmiştir mesela. Show TV Galatasaray, Kanal 6 Fenerbahçe, o zaman adı İnterstar olan şimdiki Star, Beşiktaş ve Trabzonspor’la anlaşmıştı. Bayağı bir tantana olmuştu.

‘EVDE BEDAVA MAÇ KEYFİ BİTİYOR’ HABERİ
23.09.1993’te bu başlıklı bir haberim var. İnterstar ve Show TV’nin paralı kanal açacağını yazmışım ve Show TV’de ‘Cine5’ logosunun görüldüğünü haber vermişim. Bu kanalda, Galatasaray, Beşiktaş, Trabzonspor ve Kocaeli’nin maçlarının paralı yayınlanacağını da belirtmişim.

AYNI MAÇI İKİ KANALDA BİRDEN YAYINLADI
Birden fazla kanalın aynı maçı yayınlama hikayesi bizim televizyonların vazgeçilmezlerindendir. Kim haklı, kim haksız belli olmaz. Tantana çıkar, ama maçlar bir şekilde yayınlanırdı. Bu bitti anlama gelmiyor tabii ki. İşte onlardan biri: 1995’de oynanan İsveç-Türkiye maçı için hem Show TV, hem de TRT, “Biz yayınlayacağız” diye birbirlerine girmiş!