Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

LATİN DİZİLERİNİ BİZ BİTİRDİK
Meksika’nın önemli televizyon grubu Televisa, geçtiğimiz yıl gelirlerinin sadece yüzde 45’inin ‘pembe dizi’lerden geldiğini açıkladı. Yani bu bir yerde ‘Biz bittik’ demektir. Ben de ‘Latin dizilerini biz bitirdik’ diye bir yorum yaptım. The Wall Street gazetesinde 24 Ağustos tarihinde çıkan ‘Telenovela yeniden başlayan bir tarz’ başlıklı makalede şöyle yazıyordu; “Güney Amerika’da üretilen bu şerbet tadında diziler dünyayı fethettikten sonra, bugün köhne ve kullanılmayacak duruma gelmiştir.” Yazıda Netflix’in bir alternatif yarattığı belirtiliyor. Ama bir konu daha var, Latin piyasasına giren Türk dizileri bu anlayışın değişmesinde etkili olmadı mı?

Haberin Devamı

‘Depodan yiyoruz’

Yerli dizilerimizi dünyada pazarlayan, konuştuğum çok önemli bir şirketin yetkilisi: “Bizim projeler stüdyoda değil, doğal mekanlarda çekildi. Senaryoları ve oyunculuklarıyla standartı çok yükseltti. Kulvarda bu nedenle başarılı oldu” diyor. Güney Amerika’da özellikle son iki yıldır dizileri izlemeyen ülke kalmadığını işaret ediyor. Ama bir tehlikenin de altını çiziyor: “Fakat bizdeki ekonomik kriz, sektörü de vurdu. Ödemeler hayli gecikmeli yapılıyor. Özellikle özel televizyonların tek gelir kapısı olan reklamlarda... Altı ay sonrasına gün verildiği oluyor. Yeni dizilerin kalitesi nasıl olur? Bu da bir soru işareti. Biz bugüne kadar üretilmiş Türk projelerini satıyoruz. Yani depodakilerle idare ediyoruz. Umarız bu kriz atlatılır ve eski günlere dönülür.”

‘MACARLAR’I NASIL YENMİŞTİK?’ PSİKOLOJİSİ!

‘UEFA Uluslar Ligi’ karşılamasında, İsveç’i kendi sahasında 3-2 yendik. TRT Spor’da Erdoğan Arıkan, “En son 2016’da Çek Cumhuriyeti maçında böyle sevinmiştik” dedi. Bu, ‘Macarlar’ı nasıl yenmiştik’ psikolojisinden ne zaman vazgeçeceğiz? Türkiye artık her takımı yenebilir, bu bir şans değil. Kötü bir dönem geçirdik. Bu kadroyla yeniden iyi işler yapabiliriz. Durum, bundan ibaret. Normal sevinelim!