Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fransız Le Monde gazetesinin televizyon, kültür sitesi Telerama.fr’de Türk dizilerinin yeni eğilimleri üzerine bir makale yer aldı; “Dünyada duygusal hikayeleriyle romantizm meraklılarının tanıdığı Türk dizileri, (telenovela olarak) imparatorluk geçmişi ve vatana sadakat dizileriyle üstünlük sağlamak istiyor” denildi. ‘Türk dizileri: Yurtseverler biz burdayız.’ (Series Turques; ‘Patriotes nous voila’)

TRT çok para harcadı

Yazıda Türk dizilerimizin dünya satışları, içerikleri ve Türk izleyicisinin dizi merakı anlatılıyor. Daha sonra ‘Yeni eğilim’ ara başlığıyla ‘Dünyaya, Türkiye’nin renklerini taşıyor; Osmanlı dizileri’ yorumu geliyor. “Pırıltılı kostümler ve silahlar altında Cumhuriyet öncesi sultanların zamanını anlatıyor bu diziler” deniliyor. ‘Payitaht Abdülhamid’ için şunlar yazılmış; “TRT, o zamanın en tutkulu ve en politik eğilimli dizisini yurt dışına satmak için reklamlara milyonlarca TL harcadı.” Konu da şöyle özetlenmiş; “Dizi jön Türkler’in devrimiyle ‘son imparator’ saltanatının nasıl yıkıldığını anlatıyor.”

Haberin Devamı

Yazı, ‘Hazır Ol’ ara başlığıyla ‘özel tim dizilerine’ geçiyor. Bu ‘yeni eğilim’, içinde değerlendiriliyor. “Buna paralel olarak güncel diziler vatanın bütünlüğünü işliyor” deniliyor. Konuları da kısaca anlatılmış. Kanal D’nin ‘İsimsizler’i için; “Yedi vatansever görülmeyen bir düşmana ücra bir bölgede karşı çıkıyor” diye yazılmış. FOX’taki ‘Savaşçı’ için; “Yabancı tehditlere karşı savaşan askerin, gündelik yaşamı hikaye edilmiş” özeti çıkarılmış. Star TV’deki ‘Söz’ dizisi için ise, “Terörizme karşı mücadele eden bir grup, keskin nişancıyı takip ediyor” diye tanımlanmış. Bilinmeyen düşmanlar!

En iyi seçim sonucu açıklayan ülke TV’si

Güney Kore’de başkanlık seçimleri yapıldı. Özel televizyon kanalı MBC 3D teknolojisiyle birinci gelen Moon Jae In’i yarış otomobilinin içinde ipi göğüslerken vermiş. SBS kanalı ise ‘Game of Thrones’ kıyafetleri içinde resmetmiş adayları. Güney Kore, siyaseti bir ‘eğlence’ olarak değerlendiriyor. 19. ve 20.yy’da siyasetin şifreleri, maskeli danslarla ifade ediliyormuş. Siyaseti sahneye koymak da denebilir. Moon Jae (yeni başkan) seçim propagandasında Starcraf oyun kartları tasarlamış. Adaylardan Sim San Jung, çektiği klipte nişancı oyunu Overwathc’ın kodlarının bir bölümünü kullanmış. Kore’de de tüm ‘görsel şölenin’ ardında siyasi gerçek ise hiç de ‘sahnelenen oyun’ gibi değil. Eski başkan Part Geun-hye, yolsuzluk işine bulaşmış
ve istifa etmek zorunda kalmıştı.

Haberin Devamı

ÖZEL TİM DİZİLERİ YABANCI BASINDA