Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

CHP Manisa Milletvekili Tur Yıldız Biçer, Kanal D’nin yeni dizilerinden ‘Siyah Beyaz Aşk’ın yayından kaldırılması için RTÜK’e başvuruda bulunmuştu. Biçer, “Dizinin yayınlanan ilk iki bölümünde kadına ve sağlık çalışanlarına yöneltilen şiddetin izletilmekte olduğunu gördüm” eleştirisini yapmıştı. Bunlar tartışılırken, birden sürpriz gelişme oldu. Duyduğum, dizinin senaristleri Eylem Canpolat ve Sema Ergenekon “Bizden bu kadar” diyerek istifa kararı aldı. Kulağıma gelen, özellikle son bölümün final sahnesi, bu anlaşmazlığa neden olmuş.

Haberin Devamı

Son bölümde neler olmuştu?

‘Siyah Beyaz Aşk’ın son bölümünün finalinde Sinan, Aslı’yı bulmuş ve konuşmak için otele gelmişti. Ferhat onları konuşurken yakaladı. Sinan’a bir yumruk attı ardından, Aslı’yı odaya çıkardı.

Burada el kol hareketleriyle şiddet başladı. Yatağa itilen Aslı, yastığında sakladığı bıçağı çıkarıp, Ferhat’ı sırtından bıçakladı.

DİZİ ÖZETLERİ SAVAŞI

Diziler arasındaki rekabet öyle bir boyuta geldi ki, artık özet bazıları için zaman kaybı oluyor. Her proje, yayın günü bir dizi uzunluğunda özet verirdi. Bu durumu devam ettirenler var. Daha doğrusu, ‘reyting kaygısı olmayanlar’ diyelim. Mesela, pazartesi ve salı en civcivli günler. ‘Eşkıya Dünyaya Hükümdar Olmaz’ kılını kıpırdatmıyor.

45 dakikaya yakın, yani bir dizi uzunluğunda tekrarını veriyor. Keza ‘Söz’ de aynı şekilde yapıyor. Sonra 20 dakikalık özet dizileri var. Mesela ‘Klavye Delikanlıları’ (Show TV), ‘Tutsak’ (Kanal D)... Bu diziler 26-27 dakika arasında özet veriyor.

Özetsiz ve hemen geçelim...

‘Çukur’un özeti dokuz dakika sürüyor. ‘Ufak Tefek Cinayetler’ de öyle, hemen yeni bölüme geçiliyor. ‘Siyah Beyaz Aşk’ yaklaşık 16 dakikayla sınırlı tutuyor. ‘Kırgın Çiçekler’ dokuz dakika veriyor. ‘Kadın’, hiç özet göstermeden, hemen işe koyuluyor. Mesela son bölüm özetsiz başladı.

Hangisini takip edeceğiz?

Salı akşamı evde böyle bir durum oldu. İzlenmek istenen üç dizi vardı.
Önce birinin aslı izlendi, sonra tekrarı...

Geriye bir yöntem kaldı. Hafta içi gündüz kuşağında yayınlananların tekrarına denk gelebilmek. Televizyonda dizi izleyenin ‘internetten izleyelim’ alışkanlığı yok. Ekranda sistem nasılsa, ona ayak uydurmaya çalışıyor. Ev ahalisinin de, yeri geliyor bir hafta geriden izlediği oluyor. Söylemeden geçmeyeceğim, yeni dizi akını bitmiyor ve ortalık karışıyor. Dizi izlemek işi, yerini yenilerini kovalamaya bırakıyor.