Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Samanyolu TV, Suriye üzerine bir dizi ekrana getirecek. Oğlunun geleceği için Suriye’deki içsavaştan kaçarak Türkiye’ye sığınan bir annenin dramı anlatılıyor. Tayfun Talipoğlu’nun Türkiye’deki mülteci kamplarını konu ettiği ‘Bam Teli’ (TV8), bu konuda, bizim televizyon cephesinde yapılmış en geniş dosyaydı. Durup, dururken bir yangının nasıl çıktığını ve insan hayatının bu ‘sözde savaşın’ nasıl oyuncuları olduğunu çok güzel anlatıyordu. Samanyolu TV ülke gündemi üzerine dizi yapma konusunda ‘uzman’ bir kanal. ‘Şubat Soğuğu’, ‘Kollama’, ‘Tek Türkiye’ üçlemesiyle kanal, ‘özel yerini’ televizyon tarihine yazdırmıştır. Bunları Fox TV’deki yerli pembelerin siyasete soslanmış halleri olarak özetleyebiliriz.

Haberin Devamı


Anlatım ‘halkın anlayacağı’ dilden. ‘Kendi dünya görüşünü’de bu anlatımın içine yerleştirmede başarısız olduklarını söylemek yanlış olur. Ses getirmesini bildiler. ‘Erkenkondu’nun mucidi oldular. Tanıtım metninde durum tespiti yapılmış zaten; ‘içsavaşın eşiğinde olan Suriye’. Yani kaçarı yok, bu işin. ‘Suriye savaşının yakıcı yüzü’ diyerek bakalım neler izlettirecekler bize? Belki de senaryonun danışmanı bizim dışişleridir, bilemem artık!

‘ŞEBEKE’ VE SOSYAL MEDYA
Kanal D’nin yeni programı ‘Şebeke’ sosyal medyada patlamış. Bir yandan izleyip, bir yandan da üşenmeden ‘Twitter’da üç cümle yazmak. “Çok güldüm ha ha” diye yazınca ne oluyor? Sosyalleşiyor mu millet? Bir yanda ekran açık, diğer yanda bilgisayar anlaşılan. Aman kaçırma, sosyalleşmenin dünyasından geri durma. Bir de ‘Twitter’a yazdığından ötürü mahkemelik olanları anlamak mümkün değil. Reklamın bu kadar zalim olduğu başka bir durum olabilir mi?

STV’DEN SURiYE  DiZiSi

ERCÜMENT ÇIPLAK MIYDI?
‘Behzat Ç.’de bilerek buzlama yapıldı. Çıplakmış gibi bir hava verildi. Ten rengi iç çamaşırı giydirip, bir de buz koydun mu, çıplakmış gibi bir hava yaratılıyor. Bazen buzlama işe yarıyor. Nasıl dizilerde ‘biip’leme sayısı artınca “Ne kadar gerçekti olmuş” diyorsak, Ercüment’in durumu da aynı oldu.

FUNDA ARAR 9 TIRLA MI GİDİYOR?
Funda Arar dokuz tırla konsere gidiyormuş. Haber böyle (Habertürk gazetesinde). Biz de yıllardır gidiyoruz konserlere. Acaba Funda Arar ne taşıyor?

Haberin Devamı

ALAÇATI’DA BİR OTEL
Alaçatı ilk festivalini yaptı. Hiç gitmemiştim bu vesileyle şöyle bir geçmiş oldum. Alaçatı Beach Resort’da (yani gürültülü müziğin çalmadığı ve lokantanın da en geç 01.00 gibi kapandığı yerlerden diyeyim) kaldık. Hemen yanı başında hastaneyle yaşlılar yurdu arasında kalmış bir bina vardı. Otelmiş. Sayın Kültür ve Turizm Bakanı, bu yapıyı yapan mimar ve sahibinin bir araya gelip, tekrar ‘eserlerine’ bakmalarını isterdim. Adı mı? Onlar gayet iyi biliyorlar.

REHBERiM

GÜNÜN EN ÖNEMLİ FİLMİ
Tanıtımında, Irak işgalinde askerlerin yaşadığı deneyimlerin ilk defa bir filmde yer aldığını görüntülerin CNN’deki gibi gerçekçi olduğu belirtilmiş. Filmin güçlü kadrosunun performansı etkileyici. ‘Ölümcül Tuzak’ günün en iyi filmlerinden biri. (TV8 / 21.00)

TABULARI YIKAN AŞK HİKAYESİ
1950’lerin ABD’sinde Whitaker Ailesi mutludur. Birgün Cathy eşini bir erkekle yatakta yakalar. Hayatı değişir. Cathy de değişecektir. Bir siyahla ilişkisi başlayacaktır. ‘Cennetten Çok Uzakta / Far From Heaven’, ‘Velvet Goldmine’ ve ‘Poison’ gibi filmleriyle tanıdığımız Todd Haynes’in bol ödüllü filmi. (SİNEMA TV / 21.00)


SANATÇIYA SAYGI DURUŞU
Bir yanda yönetmen Vittorio de Sica, diğer yanda Peter Sellers. Bu ekibe senaryoda Neil Simon katılmış. ‘Sevgili Mahkum / After The Fox’ kült bir film. (CNBC-E / 22.00)


CAN BONOMO ‘ANA SAHNE’DE
Müzik kanalı Dream TV’nin vitrin programı ‘Ana Sahne’de Can Bonomo var. Artık onun için yeni bir dönem başladı. Asıl şimdi zorlu yolda... (22.00)