Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Bazıları ‘aptal kutusu’ filan dese de pek ciddiye alınır televizyon. Ama bu, ülkelere ve durumlara göre değişiyor. ‘Demokrasi’ dedikleri tatlının şeker oranına göre galiba. Mesela ABD.
NBC kanalı ‘Stars Earn Stripes’ adlı bir gerçeğin şovu programına başladı. Gerçek silahlarla gerçek askeri manevralar yapılıyor. Bir emekli general var, bu programın danışmanı. “Savaşı kutsuyor” diye tepki çekmiş. “Bizim çocuklarımız ölüyor, bunlar oyununu oynuyor. Utanmıyorlar mı?” diye tepkileri var annelerin. 17 bin 500 imza toplanmış. Desmond Tutu, Laila Ali (Muhammed Ali’ nin kızı) destek veriyor.

Bu kanala 100 defa saldırıldı
Böyle ‘demokratik’ ülkeler de var. Biz daha halliceyiz! Gabon, Afrika kıtasının hani öyle tantanası pek olmayan ülkelerinden.
Burada TV+ diye bir muhalif kanal var. Bugüne kadar ‘100 kez’ vericisi yakılmış . Geçen hafta yine vericisini yakmışlar. Yayını durmuş. Mesela böyle bir TV kanalı var dünyamızda.

Arap baharı TV kapatır
Mısır’da Mübarek gitti, Müslüman Kardeşler geldi. Al- Faraeen TV, Mübarek yanlısıydı. Bugün muhalif oldu! Müslüman Kardeşler aleyhine yayın yaptığı gerekçesiyle yayınları bir ay süreyle askıya alınmış. Bu, kanalın bir daha hiçbir şekilde yayın yapamıyacağı anlamına da geliyor. Bu işler böyle. Kim iktidara gelirse onun televizyonları olur. Karşı çıkan kapatılır!

Nazi esprisi kızdırdı
Almanya’nın Nazi geçmişi, ülkeyi her daim bu konuda ‘huzursuz’ ediyor. Propaganda bir yana, esprisini bile kaldırmıyorlar. Münih’te yayın yapan Radio Gong’ta çalışan Carina Bastuck, espri niyetine “Çalışmak özgürleştirir” diye bir klişe kullanır. Bu, Auschwitz toplama kampının girişinde yazan bir slogandır. Tepkiler üzerine DJ işten çıkarılır. Bu arada işten bir kişi daha atılır: Gelen tepki telefonlarına “Espriden anlamıyorsunuz” diyen bir genç kız...

Haberin Devamı

REHBERiM

BAYRAMIN İLK GÜNÜ İKİ FİLM ÖNERİSİ

Şifreli sinema kanallarından size iki ‘bayramlık’ film seçtim:

AŞK ÇEŞMESİ: Beth başarılı bir emlakçıdır ama aşkta şansı yoktur. Kardeşinin düğünü için Roma’ya gider ve Nick’le tanışır. Kirsten Bell, Josh Duhamel performansları olması gerektiği kıvamda. Danny de Vito da filme tad katıyor. Romantik komedi sevenler ve kafasını dinlemek isteyenlere ‘Aşk Çeşmesi’ birebir. (SİNEMA TV / 19.20)

YENİLMEZ KAPTAN AMERİKA: Marvel Comics tarafından yaratılan çizgi roman karakterinin sinema macerası... Basit ama eğlenceli 1 - 2 saat geçirebilirsiniz. (MOVIMAX PREMİER / 21.00)

Haberin Devamı


NOT DEFTERiMDEN

TELEVİZYONUN BAYRAM SERÜVENİ
80’li yıllarda bayramda TV önemliydi. Bir kanalın heyecanı vardı. Şarkıcıyı türkücüyü görmek bayramlık bir olaydı. 22.07.1982 tarihinde (bayramda) şöyle bir haber var bizim gazetede: Ajda Pekkan bayramın birinci günü ‘gecenin solisti’.
Bayramda komedyenler de pek revaçtaydı; ‘Ali Uyanık’ tiplemesiyle Ali Poyrazoğlu, Fatih Mühürdar’la Mehmet Ali Erbil ikilisinin parodileri var. Haldun Taner’in bayram sohbetleri mevcut.
90’lı yılların sonunda şöyle bir not düşmüşüm yazımda (28.01.1998); ‘Arşivden Seda Sayan’...
2000’li yıllardaysa artık bayramlara özel bol bol komedi filmi yayınlanıyor!

İLK RENKLİ YAYIN BAYRAMDA YAPILDI
Dedim ya televizyonun bayramları tek kanal döneminde pek kıymetliydi. ‘Şeker Bayramı’ (o tarihlerde böyleydi!) hatrına TRT renkli yayına geçmiş 1984 yılı haziran ayında. Temmuz’un 1’inde planlanmış, ama bayrama denk gelince TRT yönetimi böyle bir güzellik yapmış!