Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Fransa’da aralık başında basında şöyle bir haber çıktı: “Medyada konusunda uzman olarak görüşüne başvurulanların içinde kadınların oranı sadece yüzde 18.” Yani toplumu etkileyen görüş bildiriminde kadınlar televizyon, yazılı basın, radyoda erkeklerden yedi defa daha az yer buluyor. Döküm şöyle devam ediyor: “Uzman olarak görüşüne başvurulan kadın oranı yazılı basında yüzde 15, radyoda yüzde 23, televizyonda yüzde 18.” Rakamlar, 19-25 eylül tarihleri arasında beş akşam, dört gündüz haber bülteninin yanı sıra radyodaki bağlantı yapılan üç program ve altı haftalık haber dergisi baz alınarak ortaya çıkmış.

Haberin Devamı

Peki bizde durum ne?
İnterpress Ajansı’na göre eylül - aralık ayları arasında 40 kanalda, 3 bin 881 tartışma programında uzman olarak konuşan erkek ve kadın sayısı şöyle: Erkek konuşmacı sayısı 5 bin 176, kadın uzman sayısıysa sadece 704... Yüzdeye vurduğumuzda erkekler yüzde 88, kadınlar yüzde 12 oranında uzman görüş olarak televizyonlarda temsil ediliyor.

TÜRK TV’LERİNDE UZMAN DAĞILIMI; YÜZDE 88 ERKEK YÜZDE 12 KADIN

Kadınlar televizyonda en çok nasıl yer alıyor?
Fransa’daki hükümet araştırmasına göre (Le Figaro / 2 Aralık 2011) bir televizyon programı, bir haber ya da bir radyo programına çağırılan kadınların buraya gelme nedenleri şöyle sıralanıyor: “bir olaya şahit olmuşsa, olayın kurbanıysa (yani dayak yemek tacize uğramak vs.), anne olarak ya da süs vazosu konumunda! Bizde de durum farklı değil sanırım!


REHBERiM

EMPERYALiZM, SAVAŞ SONRASI, BASKI REJiMi YA DA İNSANLIK
Bu akşam televizyon kanallarında bu temaların gerçekten çarpıcı örnekleri var

ÖNCE BİTECEĞİZ SONRA...
‘V For Vendetta’ Thatcher yönetimi altındaki İngilitere’den esinlenerek 1982’de Alan Moore’un yazıp David Lloyd’un çizdiği aynı isimli çizgi romanın beyazpeye uyarlanması. Wachowski kardeşlerin tornasından çıkan filmde, totaliter rejime karşı bireysel şiddetin ne derece meşru olacağı sorgulanıyor. Yazarın ‘Muhteşem Kahramanlar’, ‘Cehennemden Gelen’ ve ‘Constatine’ uyarlamalarından daha da başarılı olduğu söyleniyor bu film için. (STAR / 20.00)

Haberin Devamı

SIRP YÖNETMENİN GÖZÜYLE SAVAŞ SONRASI YAŞAM
Digitürk Moviemax Festival’de Sırp yönetmen Srdan Goluboviç’ in ‘Tuzak’ filmi var. Savaş, sırpların da hayatını allak bullak etti. Miloseviç sonra Sırbistan’da oğlunu ameliyat ettirmek için para bulması gereken babanın çaresizliğini anlatan film, parçalanmış Yugoslavya’nın da hali... (21.30)

GECENİN EN ÖNEMLİ FİLMLERİNDEN BİRİ
“Eğer ölümlere son vermezseniz sonuçları ağır olacaktır...” Telefonun bir ucunda Amerika var. Diğer ucunda Hutu komutan var; “Denizcileri mi göndereceksiniz? Petrol yok, elmas yok, Ruanda’ da hiçbir şey yok. Neden geleceksiniz?”
Bu konuşmanın ardındaki ölü sayısı tarihe bir milyon olarak geçti. CNBC-E’de ‘DVD Kuşağı: Yakın Tarih’te ‘Kara Nisan’ filminden bir sahneydi. Raoul Peck’ten akşamınıza damga vuracak bir film. (22.00)