Sina Koloğlu

Sina Koloğlu

s.kologlu@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Las Vegas’ta yapılan dünyanın önemli yayıncılık fuarlarından biri olan NAB’de yer gök 3D olmuş. Televizyon teknolojisinin son numarası 3D. Peki bizde durum ne olur?
Bunu bu fuara giden bir isimle konuştum. Biz 3D yayınına ne zaman geçebiliriz? Bu yayına geçmek kolay mı? Zor, çünkü biz daha frekans olayını çözemedik. Bunu biliyorum da yine de sordum.
Ama önce bizdeki son duruma bakalım; TÜRKSAT ve Digitürk’te 3D yayınları oluyor. Gözlükle izleniyor. Hemen gözlük işine atlayayım; amaç gözlüksüz izletmek. Elektronik marketlerde Nintendo da 3D varmış. Gözlüksüz. Biraz eksikleri olduğu söyleniyor. Dünyada gözlüksüz 3D yayınına 2015’te geçilmesi bekleniyor.
Peki gelelim asıl konuya; çekim tekniklerine. İki kamera ve iki lens kullanılması gerekiyor çekimde. Kurguda, yazılımda, depolama alanları iki katına çıkmak zorunda. Yayında resim masasının değişmesi, yayın bant genişliğinin (ki bu asıl sorun) iki katına çıkarılması gerekiyor. Biz daha HD ile uğraşırken bir de gözlüksüz 3D yayınına uzun bir süre geçmemiz mümkün değil.

Haberin Devamı

Türksat 3D için uğraşıyor

TÜRKSAT’ın 3D test yayınlarını zenginleştirme ve bir kanal oluşturma çalışmaları varmış ve bu test yayını uydudan izlenebiliyormuş. TRT’nin de 3D yayını üzerinde çalıştığı söyleniyor. Zaten özel kanalların bu yatırımı yapmasını şimdi beklemek zor.

RTÜK İZ PEŞİNDE

RTÜK önemli günlerini yaşıyor. Seçimler çok yaklaştı ve YSK’ya rapor lazım. Hangi kanal seçim yasaklarını deliyor olayı. Uzmanlar tatil günlerinde de kanal takibinde. Sanırım bu sene pek öyle ceza gelmeyecek. Hele YSK’nın karizmasının bir şekilde çizildiği kararlarından sonra.

MHP’NİN TV ÇIKARMASI

Bengü TürkTV, uydudan yayın yapıyor. MHP çizgisine yakın. Seçim gelince kapılarını doğal olarak partiye açtı. Baktım Digitürk’te. Bence Digitürk’ün kanal seçimi içinde yer alabilecek bir kanal değil. Peki ne oldu? Anlaşılan daha geniş kitleye yayılmak için Digitürk’e girmişler.

REHBERiM

KANAL D’NİN YENİ DİZİSİ SENARİSTİYLE DİKKAT ÇEKİYOR

‘Üsküdar’a Giderken’ Kanal D’nin yeni dizisi. Kulağıma gelen, dizinin yeni bir deneme olduğu yönünde. Böyle olunca öncelik senaristte. Selçuk Aydemir yazmış. Sessiz sedasız oynayan filmi ‘Çalgı Çengi’ ile ilgili yapılan yorumlara bakınca “Değişik bir komedi geliyor mu?” sorusu oluşuyor kafalarda. “Nasıl kuvvetli bir komedi gözü ve kalemi olduğunu göstermiştir” diye yazılmış ekşisözlük’te. Filmle ilgili yorumlara baktım. Ortak kanı: “Bu adam güldürüyor.” (20.00)

Haberin Devamı

KILIÇDAROĞLU BELGESELİ

Kanal A’nın belgeseli ‘Dünden Yarına’... Bu belgesel değil, izlenim aslında. Görüntülerin toplanıp bir de metin yazılıp ortaya çıktığı bir haber-araştırma gibi. Belgesel daha geniş kapsamlı, daha büyük bir olay. Bu hafta Kemal Kılıçdaroğlu’nu anlatıyor. Tabii anlatmadan anlatmaya fark oluyor. Bakalım bu nasıl bir bakış açısıyla? (21.30)