Sinan Biçici

Sinan Biçici

sinanbicici@hotmail.com

Tüm Yazıları

Hatırlayacaksınız, eskiden kanallar bir geceyi tek diziyle kapatmazdı. 20.00-22.00 (PT 1), 22.00-24.00 (PT 2) saatleri arasında iki program olurdu. Geçtiğimiz hafta Habertürk’ten Mustafa Doğan yazmıştı: ‘İki dizili günlere dönüyoruz’ diye. ATV ve Kanal D ortak reklam havuzu yapacak, birim fiyatlarını yükseltecek ve böylece bir akşamda iki dizi yayınlanacakmış. Aslında kanal yöneticileri ve yapımcılarla her görüşmemizde bunu gündeme getiriyoruz. Herkes “İyi olur” diyor ama kimse bir adım atmıyordu.

Haberin Devamı

Kurtuluş yolu bu!

Eski sisteme dönersek, kimse zarar görmez ama çok faydası olur. Mesela dizi ya da programlar 3-4 saat sürmez. Dizi süreleri kısalırsa, internete kaçan seyirci de geri kazanılabilir. ‘Tehlikeli Karım’, ve ‘Klavye Delikanlıları’ gibi işler PT 2’de 60 dakika yayınlanabilseydi şansı daha yüksek olabilirdi.

İki dizili günler nasıl olur

Çocuklara uygun işler PT 1’de, yetişkinlere uygun yapımlar PT 2’de yayınlanabilir. Sekiz yaşındaki çocuğunuzla ‘Çukur’ ya da ‘Yasak Elma’ izlemezsiniz. Bir kanal beş değil, en az 10 dizi yayınlayabildiği için farklı türler deneme şansı bulabilir.

Örneğin FOX’un dört dizisi gelecek sezon devam edecek. Bir dizilik yeri var. Bütün yapımcılar o yeri almaya çalışıyor. Böyle olunca, rekabet çok ölümcül... Daha çok seçenek şansı ortaya çıkarsa daha iyi işler izleyebiliriz.

Televizyonların en büyük eksiği, sadece dizi yapmaları. Programlarda reyting almak diziden zor çünkü. Ama iddialı olduğu yapımı PT 1’de yayınlayıp, PT 2‘de program denemeleri yapabilir.

İki dizili günler nasıl olur

Acil komedi lazım!

Şu an ekranın en çok eksikliğini duyduğu, komedi dizileri. İki programlı sistemle daha fazla komedi dizisi yer alabilir. Üç saat süren komedi işi yapamazsınız, ama 60 dakikaya inerse sit-com’lara bile cesaret edebilir sektör.

Ve asıl önemlisi, sektördekilerin yaşadığı kriz. Herkes karar vermeye, bir işe başlamaya korkuyor. Yukarıda anlattığım şartlar olursa, bu korku iklimi de azalır. İnsanlara cesaret ve yaratıcılık gelir.

Bunları daha önce yaptık, dolayısıyla belirsiz de değil, imkansız da. Sadece beş kanal oturacak ve bu sistemde anlaşacak. İmkansız mı?
Hayır. Yıllarca rekabet eden partiler seçim için nasıl ittifak kurdu, kanallar da belli prensiplerde anlaşabilir. Göreceksiniz ekranlar çok daha güzel olacak.

Haberin Devamı

Ekran gençleri nasıl kazanır?

YouTube’da, beş dakikadan fazla videoyu bile uzun bulan bir kuşaktan bahsediyorum. Üç saat süren, sakız gibi uzayan hikayeleri, gereksiz görüntülerle süre doldurmayı asla affetmiyor. ‘Ayşe teyze böyle istiyor’ diye yapılan, orta zekanın bile altına düşen seviyeleri reddediyor. ‘Seyirci bunu yer’ denen bayatlamış hikayeleri direkt eliyor. Bir de ‘dizi muhafazakârlığı’ diye bir şey var. Mutlaka aşk hikayesi olacak, aşıkların tek amacı da evlenmek... Kimse aşk yaşayıp, bırakamayacak. İşine gücüne bakmayacak. Erkekler cesur ve romantik iş adamı, kadınlar entrikacı ev hanımı olacak.

Bu gençler dünya dizilerini izliyor artık. Süreler, içerikler, anlatım biçimi ve zeka seviyesi oraya çekilmezse, televizyon izlemezler. Düşünsenize, akıllı telefonlardan sonra normal telefonlara geçerler mi artık? İmkansız! Televizyonlara da akıl fikir lazım o yüzden.

Haberin Devamı

19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı’nız kutlu olsun gençler!

İki dizili günler nasıl olur

‘Jet Sosyete’ gidiyor ‘Aile Arasında 2’ geliyor!

Gülse Birsel ve BKM, ‘Jet Sosyete’de umduğunu bulamadı. Önümüzdeki sezon olmayacak diye duydum. Dizi süreleri kısaldığında, Gülse de biraz dinlenip yeni hikayelerle geldiğinde yine iyi işler yapacaktır.

Ama ‘Aile Arasında’nın devam filmi için hazırlıkları sürüyor, bu yaz çekilecek. İlk film, 5 milyon gişe yapmış ve beğenilmişti, devam olmaması imkansızdı zaten. Yenisinden de yine bir gişe rekoru bekliyorum.