Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’nin Suriye’de operasyon başlatmasının ardından piyasaların sakin seyrini, halka arzlara gelen talepleri ve yabancıların buna şaşırmasını değerlendiren Başbakan Yıldırım, “Ekonomi sağlam, yaptığımız son çalışmaya göre ekonomiye güven 10 puan arttı. Piyasanın dilinden anlarım” dedi.

Türkiye, Suriye sınırında büyük bir askeri operasyon yürütüyor. Üstelik bu operasyon Amerika’ya rağmen yürütülüyor. Bütün bu sıcak gelişmelere karşın piyasalar sakin; dolar düşüyor, borsa yükseliyor.

Önceki akşam Beyoğlu Belediye Başkanı Ahmet Misbah Demircan’ın organize ettiği ‘Beyoğlu Sohbetleri’nin bu ayki konuğu Başbakan Binali Yıldırım’a, piyasanın bu refleksini sordum. Ekonominin güçlü olduğuna vurgu yapan Başbakan, “Türkiye buna benzer operasyonları 33 yıldır yapıyor. Terörle mücadelemiz, sıcak takip, Kuzey Irak’a girişimiz, Afrin’den farklı değildir.

Haberin Devamı

Bu operasyonlar ekonomimizi sarsmaz. Her türlü tedbiri aldığımız için ekonomimiz, 2017 üçüncü çeyrekte zirve yaptı. Yüzde 11’i bulduk. Ben piyasanın dilinden anlarım. Biz piyasayı canlı tutmaya çalışırız ve tedbirleri alırız. Son altı ay içinde yapılan anketlerde ekonomi iyiye mi gidecek, kötüye mi diye sorulduğunda 10 puan yükselme var. Afrin operasyonuna rağmen!”

‘Ekonomiye güven 10 puan arttı’

‘Teşvikler yolda’

Yatırımcıların Türkiye’ye güvenmeye devam etmesini beklediklerini vurgulayan Yıldırım, “Yakın bir vadede, orta vadede Türkiye ekonomisi açısından büyük bir risk görmüyoruz. Son bir örnek vereyim. Afrin operasyonu olurken, Trabzon Limanı halka açıldı ve 7 kat talep geldi. Bu bile başlı başına bir gösterge. Bize her gün onlarca yatırım talebi geliyor. Bu ne demektir? Dinamik bir ekonomi var. İnsanlar geleceğe ait planlardan vazgeçmiyor. Hayat devam ediyor, bu operasyonlar da yapılmaya devam edecek. Şu anda ekonomimizin daha da güçlenmesi, yatırımların artması ve kolaylaşması için Meclis’e iki paket gönderiyoruz.”

‘Yabancılar şaşkın’

Başbakan Yıldırım sözlerini şöyle sürdürdü: “Yabancılar son 1.5 yıldır sürekli şaşkınlık içinde. Darbeden beri bu şaşkınlıkları devam ediyor. Bir sıraya giriyorlar not kırmak için, bir sıraya giriyorlar not yükseltmek için. Anlatmaya çalıştığımız bu. Ekonomimizin durumu ortada, yüzde 7 büyüme bekliyorum.”

Haberin Devamı

‘Bu kepazelik’

Başbakan Afrin bölgesindeki gelişmeleri de aktardı: “Birkaç gün önce ‘Türkiye’nin güney hudutlarında 30 bin kişilik bir ordu oluşturuyoruz’ diye açıklama yaptılar. Şimdi NATO sınırlarını tehdit görüp, bir NATO ülkesinin bir ordu oluşturmasının izahını ben anlayamıyorum. Bu açık bir düşmanlıktır. Yani güney sınırlarımızdan Akdeniz’e kadar bir şer koridoru, bir sözde terör devleti oluşturma çabasından başka bir şey değil bu. Türkiye bu kepazeliğe, bu aymazlığa müsaade etmez.”

Siyaset de vatandaş da tam destek veriyor

Afrin Operasyonu’nu, 15 Temmuz’a benzeten Başbakan sözlerini şöyle sürdürdü; “Vatandaşlar tam destek verdi, siyaset öyle. Bir partiyi saymıyorum tabii, muhalefet, sivil toplum kuruluşları, iş dünyası, herkes destekliyor.”
Sohbette, ortaokulu Kasımpaşa İplikçi’de Piri Reis Ortaokulu’nda, liseyi ise Kasımpaşa Lisesi’nde okuduğunu, bölgenin yabancısı olmadığını aktaran Yıldırım, Beyoğlu Belediye Başkanı Misbah Demircan’a dönerek, “Belediye başkanı olarak bir dahaki dönemde karşına çıkarsam şaşırma. Zaten işimiz bitiyor bizim, tezkereciyiz biliyorsun” diye espri yaptı. Başbakan, toplantının ardından eski okul arkadaşlarıyla bir araya gelip sohbet etti.

Haberin Devamı

Operasyonun yol haritası

Türkiye’nin Afrin’de sadece PKK’yla değil, DAEŞ’le de mücadele ettiğini anlatan Yıldırım, “Afrin’e gidişimizin sebebi, orada bulunan masum, zulüm altındaki insanları bundan kurtarmak. Ülkemize yapılan tacizleri, saldırıları durdurmak. Vatandaşımızın can ve mal güvenliğini temin etmek ve tabii sınırlarımızın güvenliğini sağlamak. Bunlar sağlandıktan sonra sen sağ ben selamet” dedi.