Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Başbakan Yıldırım’ın TİKAD Olağan Genel Kurul Toplantısı’na katılarak konuşması iş kadınlarını motive etti. Yıldırım, iş ve sosyal hayatta fırsat eşitliğinin sağlanması noktasında, kadınların önündeki engelleri kaldırma sözü verdi

‘Engeller ortadan kalkarsa  kadınlar her şeyi başarır’


İş dünyasında kadınların seslerini daha fazla duyurmaya başlaması dikkat çekiyor. Bu sesin ülke yönetiminden de karşılık bulması cesaretlerini artırıyor. Bunun bir örneği dün Türkiye İş Kadınları Derneği (TİKAD) Olağan Genel Kurul Toplantısı’nda yaşandı. Başbakan Binali Yıldırım’ın toplantıya katılıp, iş kadınlarına hitap etmesi motivasyonu artırdı. Başbakan, Çırağan Sarayı’ndaki toplantıya eşi Semiha Yıldırım ile geldi. TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut, TİKAD Başkan Yardımcısı Meltem Demirören Oktay’ın karşıladığı Başbakan Binali Yıldırım zaman zaman alkışlarla kesilen samimi bir konuşma yaptı.
İnce ruhlu tavır
Siyasetteki esprili ve uzlaştırıcı söylemleriyle tanıdığımız Başbakan Yıldırım konuşmasına, salondaki iş kadınlarını şaşırtan bir cümleyle başladı: “Kadınların karşısında konuşmak zordur. Çocukluğumdan beri kadınlarla konuşurken çok fazla heyecanlanırım. Bu özelliğim bugün de devam ediyor.”
Kabul edelim ki sosyoekonomik düzeyleri ne olursa olsun Türk erkeklerinin çoğunun özünde maço tavır var. Başbakan’ın aksi yöndeki tavrını çekinmeyip üstelik tüm doğallığıyla anlatması salonda sempatiyle karşılandı. Toplantı sonrasında konuştuğum bazı iş kadınları, bu tavrın Başbakan’ın ne kadar ince ruhlu olduğunu gösterdiğini söylediler.
‘Fırsat eşitliği önemli’
Başbakan konuşmasının devamında da siyaset yapmayan, diplomasi gütmeyen tavrını sürdürdü. Kadın ve erkek arasında nüfustaki eşit dağılıma karşın, fırsatların eşit olmadığına vurgu yaparken kadınların önündeki engellerin kaldırılacağına yönelik söylemi umut verdi. İş hayatında, sosyal hayatta, kültürel hayatta, hayatın her yerinde mutlaka kadınların çok daha etkin olarak yer almasına ihtiyaç olduğunu hatırlatan Başbakan bu noktada pozitif ayrımcılık değil, eşitlikten yana. Bunu da şu sözleriyle gayet net anlattı:
“Kadınlara ayrıcalık yapmak, kadınlara pozitif ayrımcılık yapmak bir yöntemdir. Ama fırsat eşitliği sağlamak daha sağlıklı bir yöntemdir. Yarışta onların erkeklerden geri kalan tarafı olmadığını düşünüyorum. Yeter ki şartlar oluşsun imkânlar sağlansın. Engeller ortadan kalksın.”
‘Gençlere umut verdi’
Başbakan iş ve sosyal hayatta fırsat eşitliğinin sağlanması noktasında, kadınların önündeki engelleri kaldırma sözü verirken bedeli ödenmiş haklara daha fazla sahip çıkıldığı gerçeğine dikkat çekti. İş dünyasında kadınların istihdama katılımının yüzde 23’lerden yüzde 33’lere çıktığını hatırlatan Başbakan, siyaset alanında da daha fazla kadın olması için çalıştıklarını kaydetti.
Başbakan’ın kadınların önündeki engellerin kaldırılacağına yönelik sözleri salonda büyük alkış aldı. Çıkışta sohbet ettiğimiz Meltem Demirören Oktay, Başbakan’ın bu yaklaşımının iş hayatındaki kadınlar ve iş dünyasına hazırlanan genç kızlar için çok umut verici olduğunu söyledi. TİKAD Başkanı Nilüfer Bulut ise kadınların hayatın her alanında daha fazla yer alması için formüle ettikleri önerileri zaman zaman yetkililerle paylaştıklarını hatırlattı.