Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Global CEO’ların, Avrupa jet-set’inin sağlıklı yaşam ve zayıflama merkezi Merano Espace Prive Chenot, Doğuş grubu işbirliğiyle İstanbul Ulus’ta şube açtı

Sağlıklı yaşam için İtalya’ya uçan patronlar artık Ulus’a gelecek. Dövizler de ülkemizde kalacak! Şaka bir yana Hamdi Akın, Nezih Barut, Ferit Şahenk, Bülent Eczacıbaşı başta olmak üzere Türk iş dünyasının önde gelen isimlerinin sağlıklı yaşam merkezi olarak tercih ettiği İtalya’daki ünlü Palace Merano Espace Henri Chenot merkezi artık Türkiye’de... Sağlıklı yaşama düşkünlüğü ile tanınan Ferit Şahenk’in el sıkıştığı ve Ulus’ta açtığı merkez Chenot metoduyla tanıyor.
İçinde katıların da bulunduğu, michelin yıldızlı aşçının hazırladığı detoks menüleri ve medikal terapilerin olduğu merkezin müdavimleri arasında dünyaca ünlü işadamları, prensesler, devlet adamları var. Gidenler Palace Merano’nun, DAVOS toplantılarında rastladığımız CEO’lardan daha fazla yönetici ile karşılaşma şansı sunduğunu söylüyor. Prenses Caroline gibi asilzadelerin yanı sıra futbolcu Ronaldinho, eski Galatasaraylı Ribery, modacı Valentino, oyuncu Uma Thurman, Patricia Kaas, Elle MacPherson gibi popüler kişiler de sürekli müşterileri arasında...

Başında kardiyolog var

‘Jet-set’ sağlığını  İstanbul’da bulacak

Şahenk, merkezin başına ise Florence Nightingale hastanesinin tanınan kardiyologlarından Demet Erciyes’i getirmiş. D Life, Espace Prive Chenot olarak hizmet vermeye başladığından bu yana patronlar Demet Erciyes’in kapısında kuyruk. Doğuş Grubu sağlıklı yaşam işinde Rusya’ya, Körfez ülkelerine uzanan bir vizyonla hareket ediyor. Amaç varlıklı yabancıları, sağlıklı yaşam paketleriyle Türkiye’ye çekmek. Bu amaçla İstanbul’da misafirlerin gece de konaklayabilecağı büyük bir merkez arayışı sürüyor.
Görünen o ki Rus oligarkları, Avrupalı zengin turistleri, dünya starlarını yakında İstanbul’da göreceğiz. Sorularımı Espace Prive Chenot / D Life’ın Genel Müdürü Kardiyolog Demet Erciyes yanıtladı. Erciyes, yoksul çocukların kalp rahatsızlıklarının tedavisi için, bir de dernek kurmuş: “Sağlık Eğitim Araştırma Derneği”

Prenses de destekçi
Erciyes’in bu amaçla yazdığı, “Sağlıklı çocuklar, sağlıklı Türkiye” projesine, İçişleri Bakanlığı tarafından bütçe sağlanmış. Prenses Caroline’in de destekçileri arasında olduğu dernek, yakında Anadolu’da doğuştan kalp hastası çocukların tespiti ve tedavisi için çalışmalara başlayacak. Erciyes ihtisas eğitimini Paris’te Sorbonne Üniversitesi’nde yapmış. Sorbonne’a bağlı Cochin hastanesinde çalışmış. Arkasından Cleveland klinik aritmi bölümünde görev yapmış. Monaco Kalp Hastanesi’nin de konsültasyon ekibinde halihazırda. Kardiyoloji alanında dünya çapında değerli dergilerde yayınları var.

Meridyenlerin sırrı

Haberin Devamı

Neler yapıyorsunuz Ulus’ta?

Burası bir sağlıklı yaşam merkezi. Medikal spa, zayıflama, antiaging uygulamaları yapıyoruz... Önce fizik muayenesi, tahlilleri yapılıyor. Tıbbi olarak sağlık dosyası oluşturuluyor. 15 yıl boyunca Florence Nightingale Hastanesinde Check-up departmanının başındaydım. Diyetisyen görüşmesinde beslenme alışkanlıkları saptanıyor, yaşam tarzı inceleniyor. Sonrasında bazal metabolizmasına göre alacağı kalori belirleniyor. Yemekler Levent’teki mutfağımızda yapılıyor. Detoks küründe olanlara özel menü hazırlanıyor. Kür içinde detoks ve bio light menü, medikal spa terapileri var. Medikal spa sıradan spa ve masajlardan çok farklı. Terapistlerimiz Chenot’dan gelen ekipten üç ay boyunca özel eğitim aldı.
Kullandığımız metotta tüm vücut anatomik olarak meridyenlere bölünüyor. Masajlar da bu meridyenlerdeki enerjiyi düzeltmek amacıyla programlandı. Ayrıca hidro terapi ve fito mat terapileri var. Lenf drenaj, organların iyi çalışmasını sağlayan meridyen masajları var.

Haberin Devamı

1 kilo vermenin maliyeti 228 TL

Bir kilo vermek için ne kadar para harcamamız gerekiyor?

5 öğünün olduğu, sağlıklı yiyeceklerden hazırlanmış paketleri 49 TL’ye alıyorsunuz. Diyete tam anlamıyla uyulup spor da ihmal edilmediğinde bir haftada rahatlıkla 1.5 kilo verebiliyorsunuz. Böyle bakınca bir kilo vermenin maliyeti 228 TL diyebiliriz.

Haberin Devamı

Bölgesel zayıflamada kim, ne istiyor?

Erkekler karın... Kadınlar karın ve basen. Geçen gün bileği için gelen bir müşteri oldu. Yeni getirdiğimiz ve randevu vermekte zorlandığımız, I-Lypo x cell adı verilen cihaz bölgesel incelme sağlıyor. İlk seansta gözle görülür sonuç yaratıyor. Türkiye’de ilk defa biz başlattık. Yağların erimesi dışında radyo frekans, lenf drenaj ve selülit masajı aynı makinanın aparatları ile yapılıyor. Amacımız bölgeye hitap eden bir merkez haline gelmek. Chenot dünya çapında tanınmış bir marka çünkü.
Rusya’dan önemli işadamları sürekli müşterileri arasında. Yakında İstanbul içinde yatılı merkezimizi açacağız. 5 yıldızlı otellerle de görüşmeler yaptık. Özellikle Ortadoğu, Kafkas ve Rus pazarına yönelik sağlık turizmi öncelikli hedefimiz. İlk etapta Doğuş grubu otelleriyle çalışacağız. Rusya’dan, Avrupa’dan buraya gelecekler.

Patronların derdi göbek

Patronlar daha çok nerelerinden şikâyetçi?

Karın bölgelerindeki yağlardan. Karın yağlanmasına çoğunlukla, insülin direnci yol açıyor. Bu aynı zamanda kalp damar hastalıklarının da risk faktörlerinden bir tanesi. Eğer kontrolsüz devam ederse şeker hastalığına yol açabiliyor. Oysa daha başlangıçta doğru beslenme ile ertelenebilir.
Stres altında olan yönetici ya sigaraya, ya alkole, ya çikolataya ya karbonhidrata dadanıyor. Bu insülin direncini daha da çok artırıyor.

Doğru beslenme nasıl olmalı?

İnsülin direncini kırmak gerekiyor. İnsülin direnci bir metabolizma bozukluğu aslında. Tabii ki genetik yatkınlık ile de alakalı. Ancak beslenme ile de direkt alakalı bu. Karbonhidratlar, işlenmiş şeker, beyaz un, nişastalı yiyecekler, meyve suları gibi glisemik endeksi çok yüksek gıdalarla beslenenlerde çokça görülüyor. Kilo vermeyi de zorlaştırıyor. Bol sebze, salata, lif oranı yüksek, glisemik indeksi düşük gıdalarla beslenirsek karın bölgesinde yağlanmayı önleriz.
Spor yapmak da önemli tabii. Bel çevresi için erkeklerde 102, kadınlarda ise 88 cm ideal bulunuyor.

Karın incelten menü nedir?

Menüler Chenot’nun michelin yıldızlı aşçısı Bruno Oger’in danışmanlığında hazırlandı. İçinde üç ana ve iki ara öğün var. Catering paketlerimiz karın incelten, detoks, bio light ve düşük kalorili olmak üzere 4 kategoride hazırlandı. Müşterinin istediği adrese iletiliyor. Karın incelten menüde glisemik indeksi düşük lifli, posalı gıdalar sebze ve meyveler kullanılıyor.

Evde yapmak istesek!

Detoks salatası öneririm. Roka, maydanoz, semizotu, avokadodan oluşan salatanıza çiğ susam, çörek otu, kabak çekirdeği ekliyorsunuz. Yoğurt da yiyin. Protein ihtiyacını karşılarken, sindirime yardımcı oluyor. Üst kattaki juice barımızda zeytinyağı, Himalaya tuzu, limon ve baharatla servis ediyoruz.

Dr. Kalangos Türkiye’ye dönüyor

Röportajımız sonrasında Demet Erciyes ile birlikte Bilfen’in Çamlıca Kampüsü’nde lise öğrencilerinin açtığı “Minik Kalplere Dokunuş” adlı sergiye katıldım. Bilfen liseliler, Türkiye’nin yetiştirdiği en büyük cerrahlardan, dünyaca ünlü kalp cerrahı Ordinaryüs Prof. Dr. Afksendiyos Kalangos’un kurduğu “Herkes İçin Kalp Derneği”nin tedavi ettiği kalp hastası çocukları için resim sergisi açtı.
Kalangos’un derneği bugüne kadar ağırlıklı Afrika olmak üzere 20’den fazla ülkede 13 bini aşkın çocuğu sağlığına kavuşturmuş. Bilfen’in sahibi Osman Öztürk ve eşi Zeynep Öztürk’ün ön ayak olmasıyla öğrencilerin eserlerinden sağlanan gelir derneğe aktarıldı.

8 milyon çocuk sıra bekliyor
Gelişmekte olan ülkelerde her yıl yaklaşık 2 milyon çocuk kalp bozukluklarıyla doğuyor ve bu çocukların yarısı ilk iki yıl içinde yaşamını yitiriyor.
Zeynep Öztürk’ün de katıldığı ve desteklerinin devamı sözü verdiği Kalangos ile sohbetimizde dünyada açık kalp ameliyatı olmayı bekleyen 8 milyon çocuk olduğunu öğrendim. Kalangos’un dedesi Atatürk’ün doktorlarından. Nobel’e aday gösterilen, Cenevre Üniversite Hastanesi’nin kalp damar cerrahi bölümünün başında bulunan Kalangos’un Türkiye’ye döneceği izlenimi edindim. Türkiye’de birçok hastanede yürütülecek çocuklarla ilgili proje üzerinde çalışıyor.