Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları
Haberin Devamı

Küresel eğlence sektöründe dijital bilet pazarının 2020’ye kadar her yıl yüzde 20 büyümesi bekleniyor. Türkiye için yıllık büyüme beklentisi yüzde 25 düzeyinde.
Tahmini rakamlara göre Türkiye’de yılda 80 milyonun üzerinde bilet satılıyor. Bunun yaklaşık dörtte üçü sinema bileti.
Her yüz biletin 30’u satılıyor, 20’si davetiye olarak gidiyor, 50’si ise boşta kalıyor. Bilgiler Doğuş Grubu’nun eğlence sektöründeki yeni şirketi Mobilet’in Genel Müdürü Karaoğlan Taşçı’dan...
Eğlence işinde büyüyen Doğuş grubu yeni keşifler ve bilet satışı için bir erişim platformu olan Mobilet’i kurdu. Pozitif ve Doğuş Müşteri Sistemleri’nin ortaklığıyla kurulan şirketin teknik altı yapısı ve yazılımı ise Doğuş Teknoloji tarafından geliştirildi. Mobilet’in öncelikli hedefi insanlara yeni keşifler için kolay bir erişim platformu sunmak. İş hedefleri olarak bakıldığında ise ilk 12 ay içinde 1.5 milyon kullanıcıya ulaşmayı hedefliyorlar.
Transfer imkânı
İstatistikler, Türkiye’de bir kişinin genelde iki arkadaşı içinde bilet aldığını gösteriyor. Daha sonra yemek veya kahve aşamasında mutlaka bir ayarlama yapılıyordur ama durum böyle. Mobilet uygulaması ile kendinize bilet alırken arkadaşlarınız için bilet rezervasyonu yapma imkânı da sunmuşlar. Sistemde ayrıca tek işlemde (sepette) birden fazla etkinlik için birden fazla sayıda bilet alımı ve rezervasyon yapma imkânı da var. Ayrıca transfer imkânı da yaratılmış. Çeşitli nedenlerle biletini aldığı etkinliğe gidemeyenler, biletlerini Mobilet üzerinden istedikleri kişiye transfer edebiliyor.
Bodrum müzik festivali
Şirketin Üst Dijital Yöneticisi Can Aydoğdu, platformu insanları dışarı çıkmaya teşvik etmek için yarattıklarını söylüyor. Kullanıcıların daha önce katıldığı etkinliklerden, takip ettiği kişilerin aktivitelerinden, Facebook ve Spotify gibi sosyal platformlardaki tercihlerinden yararlanarak kişiye özel deneyim önerileri sunuyorlar. Mobilet üzerinden alınan biletlerin basılı kopyalarına ihtiyaç duyulmuyor. Doğayı korumak adına herkesi e-bilet kullanmaya çağırıyorlar. Mobilet ile, Bodrum Müzik Festivali, Babylon Soundgarden, Uniq Açıkhava Film Festivali ve Uniq Sound İstanbul Summer Edition etkinlikleri ile ViaSea ThemePark biletlerine ulaşılabilecek. Önümüzdeki günlerde Akbank Caz Festivali ve Babylon’un yeni sezon etkinlikleri de Mobilet’te yer alacak. İlerleyen dönemde sinema biletleri ve Darüşşafaka Doğuş Basketbol Takımı’nın maç biletleri de alınabilecek.

Postacıoğlu’na Fransız nişanı

Arkadaşın koltuğu ‘cepte’


Türkiye ile Fransa arasındaki ekonomi, hukuk, kültür ve sanat alanındaki ilişkilere yaptığı katkı nedeniyle ünlü avukat Etem Postacıoğlu’na Fransa’nın en yüksek ‘Légion d’Honneur’ nişanı verildi. Fransa’nın en eski ve en üst düzey şeref nişanı olan Légion d’Honneur’un takdimi için Beyoğlu’ndaki Fransız Sarayı’nda tören düzenlendi. Törende konuşan Fransa’nın Türkiye Büyükelçisi Charles Fries, Postacıoğlu’nun özgeçmişi hakkında bilgiler verdi, büyük ortaklıkların gelişmesindeki çabalarını anlattı. Türkiye’de yüz yaşını doldurmuş kurumların sayısı çok az.
Büyükelçi takdim etti
Postacıoğlu Hukuk Bürosu onlardan biri, 110. yılını kutlayan kurumun üçüncü kuşak temsilcisi Etem Postacıoğlu. Charles Fries, bu yönüyle Türkiye’nin tarihine tanıklık eden Postacıoğlu Hukuk Bürosu’nun, Etem Postacıoğlu ile birlikte, iki ülke arasında yarattığı birlikten doğan yatırımların ve ortaklıkların, Fransa’da yarattığı memnuniyete özel vurgu yaptı. Ardından, ilişkilere üstün katkıları nedeniyle Fransa devleti adına verilen nişanı takdim etti. Postacıoğlu ise büyük bir gurur yaşadığını belirterek, Fransa ve Türkiye arasındaki ekonomi ve kültür alanındaki ilişkilerin yüzyıllar öncesine dayandığını hatırlattı. Postacıoğlu vatan sevgisini, bir ‘aşk’ olarak tanımlarken, her iki ülkeye duyduğu aşkın, nasıl bir güç ve başarı hikâyesine dönüştüğünü anlattı. Fransa’da, bir Türk müvekkilini temsil ettiği müzakereden örnek vererek, oryantal Doğu ve modern Batı kültürünü aynı kefede eritmenin ve bundan doğan dualitenin kusursuz uyumundan bahsederek, “Yaşasın Türkiye! Yaşasın Fransa!” dedi.