Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Oğlu 16’ncı ayına giren Hande Ataizi, çocuk kıyafetlerinin pahalılığından yakınıyor. Eskimeden küçülen giysilere verilen paraya acıdığını söyleyen Ataizi, “Evde enflasyonu arkadaşın çocuğunun kıyafetleriyle düşürüyoruz” diyor

Hande Ataizi enerjisi hep çok yüksek biri. Çok da zeki, olayları sloganlaştırma yeteneği her zaman dikkatimi çekmiştir. “Diziler neden bu kadar izleniyor?” soruma mesela, 10 akademistin bir araya gelse saatlerce tartışacağı ve bence bulamayacağı bir tespitle cevap veriyor: “Asgari ücret 5 bin TL olmadığı sürece biz bu sektörden daha çok uzus süre ekmek yeriz.” Hande’yi dinlerken bu kadar sıcak, eğlenceli, hayat dolu biri olmasına karşın bu zeka kokan esprili yaklaşımı mı onunla ilgili snop biri algısı yaratıyor diye düşünmeden edemiyor insan. Belki de snop imajı, bu toprakların böyle düşündüğünü pat diye söyleyen, mavra yapan, eğlenmediği masalara network uğruna oturmayan bir kadın olmasından kaynaklanıyor.
Enflasyonu arkadaş çocuğunun  kıyafetleriyle  düşürüyoruz
Metroya yakın ev seçti
Eğlenerek yaşamayı merkeze almış. Röportaj bitiminde, “Leon’a bez almam gerekiyor” deyince kalkıp Makro’ya bez, mama, ıslak mendil almaya gittik. Hiç çekinmeden fiyatları inceledi, üçü bir arada paketleri aldı. Rumeli Caddesi’nde metronun dibinde oturuyor.
Ev ararken toplu taşıma araçlarına yakınlığı ilk sıraya koymuş. “Öyle üç saat arabayla gidemem, daral gelir bana trafikte” diyor. Her daim metroda görmek mümkün bu nedenle onu. Türkiye’nin en iyi giyinen, en iyi eğlenen ama en önemlisi en iyi oyuncularından birisi. ‘Mum Kokulu Kadınlar’ filmindeki performansına kimse yaklaşamadı. Şimdilerde üç kuşak kadının hikayesini temel alan Kanal D’de yayınlanan ‘Hayat Mucizelere Gebe’ dizisinde oynuyor. Canlandırdığı karakteri çok seviyor. Beymen Brassaire’de buluştuk, Nişantaşı’nın çok kalabalık olmadığı günde sokağın keyfini çıkardık ve hayatı konuştuk.
Paranın değerini bilirim
Enflasyon şaştı, 5 beklerken 9’a yaklaştı. Sizin evde durum ne?
Bizde Leon enflasyonu esiyor. Bez, mama, kitap, derken evin bütçesinde baş köşeye kuruldu onun ihtiyaçları. İnsanlar, biz sanatçı olduğumuz için bunlar alışveriş yapmaz, ekmeğin, biberin, domatesin fiyatını bilmez diye düşünüyor. Ama 18 yaşımdan beri tek başıma yaşıyorum, evin ekonomisinden de hep tek başıma sorumlu oldum. İnsan tek başına yaşayınca ister istemez, elindeki sınırlı bütçenin hesabını yapmak zorunda kalıyor. Eğer alışverişe ben değil evdeki ablamız çıkıyorsa arkasından defalarca sesleniyorum, bak bebek bezinin 64 adetli olanını al, o 49 lira, daha ucuza geliyor diye. Paranın kıymetini bilen biriyim. Cimrilik boyutunda asla değilim ama tutumluyumdur. Zaten bir memur ailesinde yetiştim, bizim hep böyle aman kızım ay sonu, alamayız, ay başında alırız gibi bir durumumuz vardı.
Son yıllarda özellikle daha bir silkelendim, hayatımı küçülttüm. Şu birkaç senedir yaşadığım, mesela metroyu kullandığım hayat bana daha cool geliyor. Nişantaşı’nda oturuyorum, gittiğim yerler belli. Uzak bir yere gideceksem metro denen bir şey var ve müthiş keyif alıyorum binmekten.
Evdeki enflasyona gelince çocuk kıyafetleri çok pahalı. Ona acıyorum mesela, çok hızlı büyüyor, çok az giyiyorlar. Kaldı ki ben Leon erkek çocuk gibi eşofman altını giysin, üzerine montunu alsın, öyle dolaşsın istiyorum. Benzer yaşta çocukları olan arkadaşlarım, mesela bir arkadaşım doğuma elinde iki valizle geldi. Spor ayakkabı almışım, tulum, kazak almışım, Leon giymiş bir ay, e şimdi ben de dolabındaki kıyafetleri sürekli toparlayıp sevdiğim arkadaşlarıma veriyorum. Anneler arası bir dayanışma var aramızda. Marka tulumlar, kaşmir kazaklar hep böyle dönüyor aramızda. Bundan yüksünmemek lazım. Hakikaten gereksiz harcama. Biz evde enflasyonu arkadaşın çocuğunun kıyafetleriyle düşürüyoruz!
Eşinin telefonuna eli gidiyor
Anladığım kadarıyla eşiniz kıskanç, peki cep telefonunu kontrol eder misiniz mesela?
Aaa tabii kii arada bir elim gider. Karda yürüyen izini belli etmeyen karakterde Benjamin, o yüzden ben tedbirimi alırım. Daha bir yanlışını yakalamadım.
Ya yakalarsanız!
Ayy o çok zor olur, istemem kaybetmeyi, sevesim artar benim öyle durumlarda. Bir düşünürüm bende olmayıp, öbür tarafta olan nedir diye. Karşı taraftaki kadınla bir savaşım olur çaktırmadan. Eğer bu çok rezalet bir şekilde önüme çıkmadıysa hiç istemem kaybetmeyi. Çok doğru değil ama düzenime çok bağlıyım ben.
Enflasyonu arkadaş çocuğunun  kıyafetleriyle  düşürüyoruz
Asgari ücret 5 bin lira olmadan dizinin modası geçmez
Diziler neden bu kadar çok revaçta, çok izleniyor?
İşin bir arz bir de talep yönü var. Para kazanılıyor, yapımcılar iyi para kazanıyor dizilerden. E öyle olunca şimdi tabii herkes dizi işine girdi. Nasıl bir ara borsaydı, bir ara mühendislikti, şimdi yapımcılık moda oldu. Öte yanda ise talep var. Çünkü insanlar artık evde oturuyor. İnsanların eğlencesi artık televizyon oldu. Alım gücü azaldı, bir ailenin dışarı çıkmasının maliyeti çok yüksek. Bir baba çocuklarını alacak sinemaya gidecek. 100 TL sinema parasını verdi, e orada kalmıyor ki çocuk tatlı görecek isteyecek, dondurma görecek isteyecek. Yarım yamalak yapmaktansa, çocuğun isteğini gerçekleştirememektense çıkmıyor evinden dizi izliyor. 1.300’le ev geçindiren adam ne yapabilir, dışarıya nasıl çıkabilir! Asgari ücret 5 bin TL’yi bulmadığı sürece biz bu sektörden daha çok ekmek yeriz.
‘İki dans edip, eğleneyim Benjamin 3 gün konuşmaz’
Eşiniz Benjamin Amerikalı. Daha mı rahat bir Türk’le evli olmaktan? Arkadaşlarınızla tatile çıkıp, tek başınıza eğlenmenize karışmıyordur herhalde...
Hiç fark yok valla. Aslında evde bazı kurallar da olmalı, yoksa yürümüyor. Hadi canım senin yemeğin var, ben arkadaşlarla takılıyorum, olmuyor. Öyle bir şey değil evlilik. Erkeğin Amerikalısı, Türkü yok bence. Evlilikte fedakarlık yapmak zorundasın. Bir kahvem, bir kitabım olamıyorsun ev hali içinde. Benim kendi arkadaşlarım, onun kendi arkadaşları var. Ama öyle hadi ben arkadaşlarımla tatile gidiyorum durumu yok yani. Çıkamadık daha öyle bir tatile. O aslında çok maço.
Dekoltenize karışır mı?
Ben öyle çok dekolte giymem zaten. Ama iki dans edeyim, biraz eğleneyim, birisiyle uzun konuşayım o eğlence, üç mezar olur bana, konuşmaz benimle üç gün. Yani, ‘Ben seni biliyorum ama etraf ne düşünür’ durumu Amerikalı’da da var.
Ev işine yardım eder mi?
Yeni evin her şeyiyle ben uğraştım. Ustaların başında durdum. Amerikalılığını bahane ediyor. Eve internet bağlanmasında sorun yaşadık mesela, ‘Benjamin ara’ diyorum. ‘Ben iyi konuşamıyorum sen ara, şimdi beni anlamazlar’ diyor. İyi de, ‘for English please press nine’ tuşu var’ diyorum. Öte yandan çok da güzel Türkçe konuşuyor. Bu bahanesi. Evde monşeriz yani hazır önüme gelsin istiyor. Çok hedefli birisi, çok disiplinli, hayranım ona.
Neden bazı kadınlar erkeği evde çok iyi çalıştırır da bazıları yapamaz?
Çocuklukta nasıl yetiştiğinle çok alakalı bence. Annem babam, ben 3 yaşındayken ayrıldı. Üvey baba erken vefat etti. Öyle olunca hayatta tek başına olduğunu ve başa çıkman gerektiğini biliyorsun. Hep bir kadın hakimiyetinin olduğu ortamda büyüdüm.
Annem yapardı her şeyi, ben de onu örnek aldığımdan dominant oldum. Ama hakkını yiyemem kocamın. Çocuk konusunda süper. Biberona kaç cc mama konulması gerektiğini benden iyi bilir, benden iyi bezini değiştirir. Hafta sonları tamamen Leon ile ilgilenir. Doğum izni aldı yahu adam 15 gün. 15 gün boyunca çocuğa ikimiz baktık evde. Yabancıların bu yönü farklı işte, çocuğun yükünü paylaşıyorlar, hafta sonlarını çocuğa göre düzenliyorlar. Maç var bu gece, ben arkadaşlarla takılacağım, demiyorlar.
Enflasyonu arkadaş çocuğunun  kıyafetleriyle  düşürüyoruz
Dizide kadın bakışını sevdim
Dizi nasıl gidiyor? Rolünüzde sizi çeken ne oldu?
Çok iyi gidiyor. Süheyla çok süslü, çok takı takan, iki bileziği olduğunda kendini çıplak hisseden, hep ince topuklu ayakkabı giyen, pembe rujlar kullanan cilveli, yaşam dolu bir kadın. Çocuğunu tek başına yetiştirmiş. Çok zor tek başına kız çocuğu yetiştirmek. Kadın bakış açısı var dizide, o da benim çok hoşuma gitti. Üç jenerasyonda farklı görüşlerde kadınlar var. Süheyla çok geleneksel bir anne olmadığı için bir tarafta kendi hayalleri bir tarafta kızı var.