Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Duayen bankacı Hüsnü Özyeğin, hayatını anlatan ‘Bir Dünya Kurmak’ adlı kitabı “Benden ve grubumdan hiçbir zaman esirgemediğin ilgin için çok teşekkür ederim” notuyla uzattı. Hakikaten ekonomi yazarı olarak kendisini hep ilgiyle izledim. Çünkü bildiğimiz hiçbir başarı öyküsü onunkiyle tam örtüşmüyor, benzemiyordu. Türkiye’nin en zenginleri arasındaydı ancak ailesinden kalan ve kendisinin büyüttüğü bir serveti yoktu.

Kitabın yazarı gazeteci Rıdvan Akar’ın sunuşta yer alan cümleleriyle: Cumhuriyet’in ilk kuşağına özgü yoksunluklar ve ihtiyaçlar arasında kurulan bir dengenin hikâyesi de değildi.

Haberin Devamı

‘Ben de yapabilirim’ umudu

Aldığı sağlam eğitimdi onu Türkiye’nin milyar dolarlık işadamları arasına sokan. Bu anlamda “Ben de yapabilirim” umudu veriyordu.

Bu nedenle olsa gerek girişimcilik denince akla gelen ilk isimlerden oluyor, gençler tarafından ilgiyle izleniyordu.

Eğitimiyle ilgili kararları hep kendisi almış. Daha 10 yaşında anne ve babasının karşısına dikilip, Robert Kolej’de okuma kararını tebliğ etmiş! Daha sonra patronu olacak Mehmet Emin Karamehmet ile de “Hayatımın rotasını çizdi, müthiş bir networking kazandırdı” dediği Robert Kolej’de tanıştı. Robert Kolej’in ardından, Oregon State Üniversitesi ve Harvard Business School’dan mezun oldu.

James Dean tişörtü

Hak edilmiş bir yaşam

Orta sınıf bir ailenin iki çocuğundan biri olarak 72 yıl önce dünyaya gelen Özyeğin kitabın tanıtımı için bir grup meslektaşımla birlikte davet ettiğinde ilgiyle dinlediğim bölümlerin çoğunda Karamehmet vardı.

29 yaşında döndüğü İstanbul’da iki iş görüşmesi yapıyor. Bir gün bindiği dolmuştan yanlışlıkla Şişli yerine Nişantaşı’nda iniyor. Karamehmet’in tabelasını görüyor. Ani bir kararla okul arkadaşını ziyarete gidiyor.

Yanlış inilen duraktan 32 yaşında Pamukbank, ardından Yapı Kredi’nin Genel Müdürlüğü ve Finansbank’a giden yollar döşeniyor. Yapı Kredi’nin başındayken yüzde bir hisse istiyor Karamehmet’ten, patron “Hayır” diyor.

32 yaşında genel müdür

Beyoğlu’nda saatlerce süren bir yürüyüşte Finansbank’ı kurma kararı alıyor. Kurduğu bankayı daha sonra Yunanlılara rekor fiyata satarak benzerine zor rastlanan bir satış hikâyesine imza atıyor.

Haberin Devamı

Rıdvan Akar kitabı yazarken başta Karamehmet olmak üzere Özyeğin’in hayatına yön veren insanlarla mülakatlar yapmış. Karamehmet’e, “Neden onunla çalışmayı tercih ettiniz, erken yaşta bunca güvendiniz?” sorusunu sormuş.

Efsane star James Dean’in de meğer çorbada tuzu varmış. Hüsnü Özyeğin bir öğrenci için epeyce pahalı bir fiyatla üzerinde James Dean’in olduğu cool bir tişört satın alıyor. Okul arkadaşı Karamehmet “Pahalı değil mi?” diyor.

Özyeğin şöyle bir hesap koyuyor ortaya: 106 hafta sonu giyeceğim. Öyle bakınca hafta başına 1 doları bile bulmuyor maliyeti... Karamehmet, 32 yaşındaki Özyeğin’i Pamukbank’a genel müdür yaparken zihin haritasında hesaplı kitaplı yaşamıyla yer etmiş okul arkadaşlığı anıları var.

Hamburgeri de yazdı

Özyeğin’in yaşam öyküsünde hep hesaplı kitaplı bir yaşamın izlerini sürüyorsunuz zaten. Özellikle Amerika’da okuduğu yıllarda kısıtlı bütçesini yönetmek için tuttuğu defterine flörtüyle çıktığı yemeklerde ödediği hesabı, yediği hamburgeri, gittiği sinemanın ücretini bile not etmiş. Rıdvan Akar tarafından kaleme alınan kitap Özyeğin’in girişimciliğe, iyiliğe ve hayata dair başarı sırlarını anlatıyor. Kitabın satışından elde edilen gelirin Özyeğin Üniversitesi Fırsat Eşitliği Burs Fonu’na bağışlanacağı kitapta Özyeğin’in çocukluk ve gençlik yıllarına, eğitim-öğretim hayatına, ilk iş deneyimlerine ait tüm detaylarla beraber iş hayatındaki yükseliş hikâyesi anlatılıyor. Özellikle gençler mutlaka okumalı. Özyeğin’in bugün FİBA Holding çatısı altında bankacılıktan perakendeye, enerjiden limancılığa pek çok yatırımı bulunuyor. 2007 yılında Özyeğin Üniversitesi’ni kurarak eğitim alanındaki hayalini de gerçeğe dönüştürdü. Sosyal sorumluluk çalışmalarında ilhamı eşi Ayşen Özyeğin’den aldığını söyleyerek her zaman Ayşen Hanım’ın hakkını teslim eden Özyeğin, başta AÇEV olmak üzere sosyal yatırımlarla bir buçuk milyon kişiye dokunmanın gururunu yaşıyor.