Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

İstanbul’un merkezi Beyoğlu’nda Alman Hastanesi’nin yerine kurulan İstanbul Kent Üniversitesi kapılarını açmak için gün sayıyor. 2017/2018 eğitim - öğretim yılında öğrenci kabul edecek üniversitede 19 bölüm olacak. Sıraselviler Caddesi’ndeki kampüste bu yıl 760 öğrenci eğitim görecek. Öğrenciler şehrin kültür ve sanat ortamının kalbinin attığı Beyoğlu’nda sosyal açıdan gelişimlerine en uygun ortamda olacaklar. İstanbul Kent Üniversitesi’nin kampüs seçimi, son yıllarda tarihsel dokusunu gün yüzüne çıkaracak adımlarla yenilenen Beyoğlu’nu kültürel anlamda güçlendirecek bir etki de yapacak. Yani bu sonbahardan itibaren Beyoğlu sokakları ve İstiklal Caddesi dünyanın ve Türkiye’nin dört bir yanından gelen turistlerin yanı sıra Kent Üniversitesi öğrencileri ile daha bir cıvıl cıvıl olacak.

Haberin Devamı

‘Kent’in kalbine üniversite

Mütevelli heyeti başkanı Berna Yılmaz

İstanbul Kent Üniversitesi, Engelsiz Eğitim Vakfı (ENEV) tarafından kuruldu. ENEV ise Yılmaz (Mesut-Berna Yılmaz) ailesinin bir girişimi. Eski Başbakanlardan Mesut Yılmaz’ın eşi Berna Yılmaz üniversitenin kurucusu ve mütevelli heyeti başkanı. Üniversite yenilikçi bir dil ile ortaya çıkıyor. Kadınlara ve engellilere pozitif ayrımcılık yapacaklar. Üniversitenin 7 kişilik mütevelli heyetinin 6’sı da kadınlardan oluşuyor. Üniversitenin başında yine bir kadın var; Prof. Dr. Zehra Neşe Kavak. İstanbul Kent Üniversitesi bu anlamda, Türkiye’de kadın rektöre sahip 13 üniversiteden biri oldu.

Ekşicilerin sevdiği hoca

Kadın Doğum Uzmanı Prof. Dr. Neşe Kavak’ın uluslararası dergilerde 72, ulusal dergilerde 105 adet makalesi yayınlandı. 98 adet yurtdışı bildirisi olan Prof. Kavak, dünyanın çeşitli ülkelerine perinatoloji ile ilgili uluslararası toplantılarda konuşma yapmak üzere davet edilen sayılı bilim insanlarından. Perinatoloji konusundaki çalışmalarından dolayı Eylül 2005 tarihinde “Dünya Perinatoloji (Gebelik Bilimi) Derneği” (World Association of perinatology) Yönetim Kuruluna seçilen ve sekreterliğine atanan ilk ve tek Türk doktor olan Kavak hakkında Ekşi Sözlük’te öğrencilerle arası en iyi öğretim üyesi olduğuna yönelik entry’ler dikkat çekiyor. Neşe Kavak, mütevelli heyet üyesi ve kurucu rektörü olduğu İstanbul Kent Üniversitesi ile ilgili sorularımı yanıtladı.

Haberin Devamı

Lokasyon, tercihte etkili

İstanbul Kent Üniversitesi nasıl kuruldu?

Engelsiz Eğitim Vakfı (ENEV) tarafından, Türkiye’nin gelişimine katkı sağlamak amacıyla kuruldu. ENEV, Yılmaz ailesinin vakfı. Üniversiteyi Berna Yılmaz kurdu. Çok eskiden beri engelliler için özel çalışmaları vardı, engelli çocukların okutulması için çok çalıştı. Bana üniversiteyi birlikte kurma fikrini açtı. ‘Kadınları temsil eden, engelli ve kız öğrencilere karşı pozitif ayrımcılık yapan bir üniversite kuralım’ dedi. Bu vizyonla yola koyulduk. Kuruluş çalışmaları iki yıl sürdü.

Kampüsünüz nerede olacak?

Taksim’de eskiden Alman Hastanesi’nin bulunduğu alanda açıyoruz. Sıraselviler Caddesi’ndeki o muhteşem bina restorasyondan geçti, artık üniversite kampüsü olarak hizmet verecek. İstanbul’un göbeğinde, 22 bin metrekare üzerinde kurulu çok güzel bir kampüs oldu. 2017/2018 eğitim-öğretim yılında eğitime başlıyoruz. Araştırmalar, öğrencilerin üniversite tercihinde etkili olan en önemli faktörlerden birisinin üniversite kampüsünün yeri olduğunu gösteriyor. Son iki yıl içinde Amerika’nın Doğu yakasındaki tüm üniversite kampüslerini gezdim. Amerikan üniversitelerinin bu kadar başarılı olmalarının en önemli sebebi üniversitedeki kampüs hayatı. İyi bir kampus ve oradaki sosyal ortam, aktiviteler, öğrenci kulüplerinin iyi kurgulandığı okullarda başarı artıyor. Öğrencilerimizin şehir hayatından kopmadan, kültür ve sanat merkezi Beyoğlu’nun merkezinde akademik ve sosyal yaşamı bir arada deneyimleyerek hayatın içinde aktif olarak yer almaları onlar için çok değerli bir ayrıcalık oldu.

Haberin Devamı

Sağlıkta açığı gördü

Hangi bölümler olacak?

Açılış yılımızda bilimsel ve teknolojik olanaklarla desteklenen iki fakülte ve bir meslek yüksekokulu açtık. Üniversitemiz sağlık ağırlıklı. Toplam 19 bölümümüz var. İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültemizde halkla ilişkiler ve reklamcılık, işletme, psikoloji, siyaset bilimi ve kamu yönetimi, sosyal hizmet, uluslararası ticaret ve lojistik bölümleri bulunacak. Sağlık Bilimleri Fakültesi ise beslenme ve diyetetik, çocuk gelişimi, fizyoterapi ve rehabilitasyon, hemşirelik, sağlık yönetimi bölümleri olacak. Sağlık hizmetleri Meslek Yüksekokulu’nda çocuk gelişimi, elektronörofizyoloji, fizyoterapi, ilk ve acil yardım, iş sağlığı ve güvenliği, sosyal hizmetler, tıbbi dokümantasyon ve sekreterlik, tıbbi görüntüleme teknikleri olacak. İleri de tıp fakültemizi de açacağız inşallah.

Bu yıl kaç öğrenci alacaksınız?

760 öğrenci alacağız.

Akademik kadro çok güçlü

Öğrenciler niye sizi tercih etsin, diğer okullardan farkınız ne olacak?

Çok güçlü bir akademik kadro ile eğitim sektörüne girdik. Ağırlıklı olarak Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi hocalarından oluşan bir kadro kurduk. Her dalda iddialı hocalarımız var. Üniversitemiz, sektörde başarılı işlere imza atmış çözüm ortaklarıyla yaptığı iş birlikleri sayesinde öğrencilerine mezuniyet öncesi iş tecrübesi sunarak onları bugünden geleceğin dünyasına hazırlıyor. Gençlere global platformlarda proje üretimi sağlayacak ve dünyanın dört bir yanında mesleklerini yapmalarını kolaylaştıracak yabancı dil becerisi vereceğiz. Bu alanda benim yurt dışı ilişkilerim ve üyeliklerim vasıtası ile de büyük bir sinerji yaratacağız. Önemli dünya şehirlerindeki bağlantılarımız sayesinde öğrenciler, yurt dışında eğitim almanın, staj yapmanın, yabancı dil öğrenmenin, çeşitli kültürleri tanıyarak farklılıkların en büyük zenginlik olduğunun bilinciyle gelişecekler.

Ticaret değil vicdan dediler kızları ve engellileri öne aldılar

Kız öğrencilere pozitif ayrımcılık uyguluyorsunuz...

Evet, kız öğrencilere ve engelli öğrencilere burs olanaklarının kullandırılmasında pozitif ayrımcılık yapacağız. Öğrencilerinin eğitim hayatlarında karşılarına çıkabilecek yapısal ve finansal engellerle zaman kaybetmelerini istemiyoruz. Burs olanaklarımız yanı sıra kampüsümüz de engelli dostu olarak yapılandırıldı. Eğitim ile gençlerin geleceklerini belirliyorsunuz. Bu işin ticareti olmaz, bu vicdani bir sorumluluk.

Burs oranları nasıl olacak?

Bizi tercih eden her öğrenciye yüzde 50 burs vereceğiz.

İlk 5 tercihi içinde üniversitemizi tercih eden kız öğrencilerde ise burs oranı yüzde 80 olacak.

Öğrencilerin öncelikleri yönetime yön verecek

Yönetim anlayışınız nasıl olacak?

Öğrenci memnuniyeti odaklı bir üniversite olacağız. Gerekirse öğrencilere yönetimde söz hakkı vermeyi düşünüyoruz. Öğrencilerin katılımıyla gerçekleştirilecek ve toplumun her kesimini ilgilendiren sosyal sorumluluk projeleriyle toplum yararına faydalı çalışmalar yapacağız. Üniversitede gerçekleştirilen workshop, panel ve seminerler sayesinde öğrencilerin hem kişisel hem de mesleki gelişimlerine destek olacağız.

Prof. Dr. Neşe Kavak kimdir?

İstanbul’da doğdu. 1986 yılında Cerrahpaşa Tıp Fakülte’sinden mezun oldu. 1990-1991 yıllarında St.Thomas’s Hastanesi’nde (Londra) ihtisas süresine sayılmak üzere çalıştı. 1996 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Doçent oldu. 2000-2001 yıllarında aralıklı olarak King’s College Hastanesi (Londra) Perinatoloji üzerine çalışmalar yaptı. King’s College Hastanesi, Londra, Fetal Tıp diploması aldı (2004). 2001 yılında Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Fetal Tıp (Perinatal Tanı ve Tedavi) ünitesini kurdu. Aynı yıl profesör oldu ve Başhekimlik görevine atandı. 2001-2005 yılları arasında Marmara Üniversitesi Hastanesi’nde Başhekimlik görevinde bulundu. Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi’nde Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı Başkanlığı görevine 2002 yılında seçildi ve bu görevi iki dönem yaptı. Perinatoloji Bilim Dalı Başkanlığı görevini 2002-2012 yılları arasında sürdürdü. 2007 Ekim ayında Kadın Doğum alanında en saygın kuruluşlardan “International Academy of Perinatal Medicine”a üye seçildi. Bu göreve getirilen ilk ve tek Türk doktordur. “Fetus as a Patient Society” yönetim kurulu üyesidir. Ana araştırma konusu 3D-4D ultrasonografinin gebelikte kullanılması ve gebelikte invaziv girişimler olan Prof. Kavak’ın bu konularda yurtdışında yayınlanmış 8 kitap bölüm yazarlığı ve tıp kitabı editörlüğü mevcut. Nisan 2007 tarihinde misafir profesör olarak ders vermek üzere New York Cornell Üniversitesi’ne davet edildi. 2004’te, Dünya Bilim ve Sanat Akademisine üye, 2008 yılında da Akademinin mütevelli heyetine üye seçildi. Bu görevlere seçilen ilk Türk oldu. Hali hazırda Academic Hospital Yönetim Kurulu Başkanı, Dünya Perinatoloji Derneği Yönetim Kurulu, Uluslararası Perinatoloji Akademisi, Fetus as a Patient Society Yönetim Kurulu, Dünya Bilim ve Sanat Akademisi Yönetim Kurulu üyeliği görevlerini sürdürüyor.