Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Gayrimenkul yatırımlarıyla tanınan işadamı Ali Ağaoğlu geçtiğimiz günlerde Cityscape Cidde fuarı için Suudi Arabistan’a gitti. Cidde, Riyad ve Dammam’da temaslarda bulunan Ali Ağaoğlu, Körfez bölgesindeki işadamları ve yatırımcılar tarafından büyük ilgi gördüğünü söyledi. Orta Doğu ve Körfez ülkelerine yaptığı ve 12 gün süren ziyaretlerde 400 yatırımcıyla el sıkıştığını belirten Ali Ağaoğlu, “Hepsiyle konuştuk, Türkiye’ye yatırım yapma konusunda çok istekliler” dedi.

İleriki yıllarda Türkiye’ye Orta Doğu’dan gelecek sermayenin çok artacağına inandığını söyleyen Ağaoğlu sözlerini şöyle detaylandırdı: “Türkiye’de yatırım serbest ve karşılıklı. Yeniden ölçekli bir şekilde gelmeye başlayacaklar. Avrupa ve ABD bankalarına 100 lira gönderdikten sonra 10 lirası bana lazım geri ver deseler paralarını alamıyorlar.”

Haberin Devamı

Objektif bilgi vermiyorlar

Ağaoğlu markasını yurt dışına taşıma projelerinin bulunduğunu hatırlatan işadamı, Orta Doğu’dan, Asya’dan markalarının taşınması konusunda talepler bulunduğunu, bu durumun sene sonunda netleşebileceğini açıkladı. Markası için yaptığı görüşmelerde ilginç gözlemlerde bulunduğunu belirten Ağaoğlu 12 günlük temaslarını şöyle özetledi: “Ortadoğulu yatırımcıların, Avrupalı yatırım bankaları tarafından objektif bilgilendirilmediğini gördüm. Çok fazla yatırımcı ile konuştuk. Bana hep yatırım iklimini, istikrarı sordular. Avrupalı yatırım bankalarının kendilerine Türkiye’yi önermediğini, hatta Türkiye’ye yatırım yapmayın tavsiyesinde bulunduklarını aktardılar. Bazılarına yazılı raporlar dahi gitmiş. Bunların gerçeği yansıtmadığını, Türkiye’nin yatırımcı için en doğru ülke olduğunu anlattık.”

Geleneksel Uludağ buluşması

Türkiye’ye yatırım gelmesi için iş adamlarının her zamankinden daha çok yurtdışı ziyaretlerinde bulunmasının faydalı olacağına inandığını aktaran Ağaoğlu, “Çünkü lobiye her zamankinden çok daha ihtiyacımız var” dedi.

Ali Ağaoğlu, Uludağ’da yaklaşık 10 yıldır gazetecilerle gelenekselleşen buluşmalar gerçekleştiriyor. Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, bu yılki Uludağ basın buluşmasında gayrimenkul sektörüne ve yabancılara konut satışına yönelik getirilen düzenlemeleri de değerlendirdi. Düzenlemelerin Türk ekonomisine de olumlu katkısının olacağını belirterek, “Önümüzdeki dönemde bunların olumlu sonuçlarını alacağız. Yurt dışı ziyaretlerimizde yansımalarını görüyoruz” dedi.

Haberin Devamı

Ağaoğlu, Mütekabiliyet Yasası sonrası 2012’den beri yabancılara konut, gayrimenkul satışında ciddi artış sağlandığını anımsattı.

Cari açık konutla kapanır

Gayrimenkul sektörüne yönelik düzenlemelerde Türkiye için geç kaldığını dile getiren Ağaoğlu, Batı’daki ülkelerin çoğunun yabancıya mülk satarak kaynak sağladığını ve ülkeyi kalkındırdığını aktardı. Ağaoğlu, Londra’nın yüzde 16’sının yabancıların olduğunu kaydederek, şu açıklamayı yaptı: “Buradaki malı yabancılara satarak ülkede yüzde 100 kalan bir kaynak yaratıyorsunuz. Ülkenin en büyük sorunu cari açık. Dövizin de en kalıcı olduğu alan yabancıya konut satışı. Getirilen teşviklerin, vatandaşlık hakkı gibi düzenlemelerin gayrimenkul sektörüne ve ekonomimize çok olumlu katkısı oldu ve olacak. Yabancıya KDV istisnası getirildi. Dünyada bunlar uygulanan modellerdi. Türkiye’de de gelmesi son derece isabetli oldu. Önümüzdeki dönemde bunların olumlu sonuçlarını alacağız. Yurt dışı ziyaretlerimizde bunların yansımalarını görüyoruz. Yabancılar yatırım yapmak için istekliler ancak biraz daha istikrarı görmek istiyorlar. Türkiye’nin stabil olmasını bekliyorlar.”

Haberin Devamı

Körfez yatırımcısı Ağa’nın elini sıkmak için sıraya girdi

Cidde, Riyad ve Dammam’da yatırımcılarla buluşan Ali Ağaoğlu, “Ortadoğulu yatırımcı, Türkiye’ye yatırım yapma konusunda çok istekli. Avrupa ve ABD bankalarına 100 lira gönderdikten sonra 10 lirası bana lazım geri ver deseler paralarını alamıyorlar” diyor.