Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Hayatı boyunca, “Vazgeçmeyin” şiarıyla gençlere örnek olan Mustafa Koç adına verilen ilk ödüller, başarıyı dirençle yakalamış iki sporcunun ellerinde yükseldi.

Bir insanı tanıyan son insan ölene kadar o insan yaşarmış... Önceki gece Mustafa Koç anısına oluşturulan spor ödülleri töreninde Caroline Koç’u dinlerken bu söz geliyor aklıma. Cenazesine yüz binlerin aktığı Mustafa Koç öyle güzel yaşatılıyor ki yokluğunda da dokunduğu hayatlarla sonsuza kadar yaşayacak.

Ödüle layık görülen milli sporcu Gizem Girişmen’in dediği gibi: “Asıl başarı hayatlara dokunmaktır. Ben de Mustafa Koç gibi hayatlara dokunmak istiyorum.”

Haberin Devamı

Türkiye’nin en köklü ve varlıklı ailelerinden birinin mensubu olan Mustafa Koç, hep ihmal edilenlerin yanındaydı. Çocuklar, kadınlar, engelliler, öğrenciler ve evet sporcular. Topraklarımızın, sporculara da iyi davrandığı söylenemez. Yaşamında kendi hayatını ayna gibi tutarak genç insanlara ‘vazgeçmeyin’ sinyalini verdi hep.

Büyük hayatlar

Havada, karada, suda yapılabilen her sporda başarılıydı. Dalıyordu, maket uçak uçuruyordu, dünyanın bir ucuna gidip fotoğraflar çekiyor, golf, yelken turnuvaları, rallilere katılıyordu. Adına düzenlenen spor ödüllerini kazananlar da onun mottosunu benimsemiş; “vazgeçmemişlerdi”. Zorluğa direnince başarı kendiliğinden gelmişti. Başarıları kadar büyük hayatlar yaşamışlardı. Bu anlamda Koç’un ruhu şad oldu önceki gece; çünkü adına düzenlenen ödül kendisi gibi ‘vazgeçmeyenlere’ gitti.

Mustafa Koç’un anısı ‘vazgeçmeyenler’de

Kendisiyle yarışırdı

Koç ailesi, Mustafa Koç’un samimiyetine çok yakışan sadeliğiyle insanı etkileyen bir ödül töreni hazırlamıştı. Four Seasons Hotel Bosphorus’taki törende İstiklal Marşı ve saygı duruşunun ardından Koç Holding Yönetim Kurulu Üyesi ve Mustafa V. Koç Spor Ödülü Jüri Başkanı Caroline Koç mikrofonu eline aldı.

Konuşması duygusaldı: “Bu akşam, kaybının acısı hala çok taze olan sevgili Mustafa’nın, en büyük hayallerinden birini gerçekleştirmek üzere bir aradayız. Sporun birleştirici gücüne inanır; dostluğu ve dayanışmayı geliştirmesini çok önemserdi. Sportmenlik değerlerini, başarının önünde tutardı: Fairplay, zarafet, rakibine, saygı, etik değerlere bağlılık, kendinle yarışmak, hiçbir koşulda pes etmemek, hep daha iyisini hedeflemek... Bunların hepsi de Mustafa’yı Mustafa yapan değerlerdi.”

Haberin Devamı

Ödülün temelini kendisi attı

Mustafa Koç’un en büyük hayalinin Türkiye’den uluslararası sporcular çıkması olduğunu hatırlatan Koç duygularını şu sözlerle aktardı, “Bu amaçla, henüz hayattayken bu ödülün temellerini bizzat kendisi attı; ancak ne yazık ki sonlandıramadı. Bugün ilk kez takdim edeceğimiz ödül ile bu mirasa sadece gözcülük etmeyi değil kendisinin bu değerli vizyonunu sürdürmeyi amaçladık.”

3 bin kıza eğitim desteği

Caroline Koç, vefatının ardından çelenk yollamak yerine Türk Eğitim Vakfı’na yapılan 2.5 milyon TL’lik bağış ile oluşturdukları burs fonunu Koç Topluluğu Şirketleri’nin katkılarıyla 10 milyon TL’ye tamamladıklarını ve ilk 10 yılda 3 bin kız öğrencinin eğitimine destek sağlayacaklarını söyledi. 2016-2017 öğretim yılında 300 kız öğrencinin, bu öğretim yılında 300 kız öğrencinin eğitime destek vermişler. Koç ailesi, Koç’un vefatıyla çok büyük bir kayıp yaşadı ancak bir kaybın ardından ülke adına böylesi büyük kazanımlar yaratabilmek de ancak Koç gibi bir ailenin yüce gönüllülüğü ile mümkün olabilirdi.

Tutkulu şampiyonlar

Mustafa Koç’un anısı ‘vazgeçmeyenler’de


Mustafa V. Koç Spor Ödülü’nü Taha Akgül ve Gizem Girişmen aldı. Milli sporculara 200 bin TL’lik maddi ve ünlü tasarımcı Chermayeff’in tasarladığı ödülü Caroline Koç takdim etti. Paralimpik Oyunlar ve Dünya Şampiyonu milli okçu Gizem Girişmen’in öyküsünü de törende öğrendik. İlkokulu bitirdiği yaz bir trafik kazası geçiriyor. T5 seviyesinde omurilik felci oluyor. Hayattan kopmuyor, okçuluğa başlıyor. Dört yıl sonra, 2009 Dünya ve 2008 Paralimpik Oyunlar Şampiyonluğunu getiriyor ülkemize. Taha Akgül ise kısıtlı imkanlarıyla yaşam mücadelesinde güreşi devam ettiremeyince sporu bırakıyor. Öğretmenliğe başlıyor. Ama tutkusu ona seslenmeye devam ediyor, yeniden dönüyor. 2014 Dünya Güreş Şampiyonası ve 2015 Las Vegas yarışlarında Dünya şampiyonluğunu kazandırdı ülkemize.