Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Yoğun iş temposu, ev hayatı ve sosyal ilişkiler sarmalında bunalmış, “Yok mu bana bir yardımcı, bir robot!” diye inleyen metropol ahalisi!.. Sizin için robotların izini ta Las Vegas’a kadar sürdüm. Geliyorlar! Belki henüz hayallerinizdeki kadar yetenekli değiller ama… Geliyorlar!

ROBOTLARI BEKLERKEN

Uçan taksiler, her adımda karşınıza çıkan envai çeşit robot, her köşe başında bakışlarını yakaladığı izleyicileri içine çekiverecekmiş gibi canlı görüntülerle büyüleyen ekranlar… Bilimkurgu filmi setinde miyim? Hayır! Şimdiki zamandaki gelecekte, Consumer Electronic Show’dayım (CES-Tüketici Elektroniği Fuarı).

Haberin Devamı

Las Vegas’ta yaklaşık 200 bin kişi fuarı ziyaret etti. Yapay zekaya sahip aletler beni aştı. Daha sıradan şeylere baktım. Evinize alıp kullanabileceğiniz kuru temizleme makinaları çok pratik görünüyordu. Malum, tekstil üreticileri neredeyse peçetelere bile kuru temizleme etiketi yapıştırdığı için hayatımız “ayır, paketle, kuru temizlemeye götür, getir” stresi ile geçiyor. Bu anlamda fazla yer de kaplamayan bu makineler gayet pratik göründü gözüme. Yine siz otururken evi süpüren robot elektrikli süpürgeler yaşam konforunu artıran özellikteydi. CES’te drone’ların çokluğu dikkat çekici düzeydeydi. Yakında teslimatta kullanılacak drone’lar hayat asistanlarımız olacağa benzer. Ailece çıkılan tatillerde, bisiklet kullanırken, kayarken elimizden düşürmediğimiz hero (Gopro) kameralarda titremeyi önleyen ve çok kaliteli görüntü veren modeller yine dikkatimden kaçmadı.

Canım, lattenin sütü bol olsun lütfen!

Artırılmış gerçeklik gözlükleriyle oynanan PlayStation uygulamaları, evde sinema keyfi yaşatacak dev ekranlar, istediğini müziği çalan kulaklıklar, telefonunuzu şarj etme imkanı sunan sırt çantaları... Bundan 20 yıl sonra doğmak varmış. Görünen o ki kulaklıklar bize Tolstoy’u okurken, kahve makinası canımızın latte çektiğini anlayacak, evdeki sevimli robot getirip sehpanın üstüne koyacak. Kim bilir, robotik bir kol da kahveyi yudum yudum içirecek.

Sesime gel, sesime!

Robotların CES’te kapladığı alan her yıl biraz daha artıyor. Jetgiller çizgi filmiyle büyümüş bir neslin temsilcisi olarak evde Rosie’nin eksikliğini hep hissetmişimdir. Ben, ortalığın akşamdan kalma karışıklığına sabah telaşının son dokunuşlarını bırakıp iş yerine koşarken o ardımdan evi toparlayacak, köpeğin mamasını tazeleyecek, çiçeklere su verecek… CES’i her ziyaretimde bu hayalime biraz daha yaklaştığımı görüyorum. Robotlar artık eğitim, güvenlik ve eğlence amaçlı kullanılabiliyor. Örneğin, Fransız Blue Frog’un geliştirdiği ve özellikle küçük çocuklarla sosyal iletişim kurabilen Buddy, tam bir kişisel asistan. Gözleri güvenlik kamerası olarak kullanılabiliyor, Amazon Alexa platformu sayesinde yerine sesli komutları getiriyor.

Haberin Devamı

Google da Amazon Alexa’nın hakimiyetinde olan akıllı ev pazarında, ses asistanı ‘Hey, Google’ ile boy gösteriyor. Bu kapsamda tanıttığı ürünlerden biri de Z-Wave… Kablosuz iletişim bağlantısı sağlayan Z-Wave, tam ses kontrolü ile tüm Google yardım servislerini entegre ediyor. Kısacası evin tüm gözetim sistemlerini, kapı kilidini, zili, sıcaklık ayarlarını, kamera sistemlerini ona emanet edebiliyorsunuz.

Haberin Devamı

Ah ama biliyorum! Siz, buzdolabının markete verdiği patlıcan, biber ve domates siparişini kapıdan alıp annenizin maharetiyle karnıyarık yapan, siz işten gelip onun hazırladığı sofraya kurulurken ertesi günkü iş planınıza göre kıyafetlerini düzenleyen Rosie’yi bekliyorsunuz. Ben de!.. Ama çok beklemeyeceğiz!

ROBOTLARI BEKLERKEN
Kulaklığı küpeye tercih edenlere!

CES Fuarı ses sistemleri konusunda oldukça seçici bir ziyaretçi kitlesine sahip. Ancak sınırsız harcama yeteneğine sahip insanlar için 120 bin dolarlık değerli bir mücevher gibi sunulan Focal Utopia by Tournaire fuarın en değerli kulaklığı. Ütopya, 35 yılı aşkın süredir yüksek kaliteli hoparlör sürücüleri ve hoparlör üreticisi Focal ile simgesel ve atipik takılarıyla ünlü kuyumcu Tournaire’in ortak ürünü. Yani teknolojik bir mücevher! Mercedes-Benz’in yeni multimedya sistemi MBUX (Mercedes-Benz User Experience - Mercedes-Benz Kullanıcı Deneyimi) de fuarda tanıtıldı. MBUX’in yapay zekâ teknolojisi sayesinde sahip olduğu öğrenme yeteneği, sistemin benzersiz özelliği olarak öne çıkıyor. Kişiselleştirme özelliğine sahip olan MBUX, kendini kullanıcıya göre ayarlayabiliyor. Sistem araç, sürücü ve yolcular arasında duyusal bir bağ oluşturuyor. MBUX, yüksek çözünürlüklü dokunmatik geniş ekran, artırılmış gerçeklik teknolojisine sahip navigasyon ekranı ve “Hey Mercedes” anahtar sözcüğü ile aktif hale gelen doğal dil anlama özelliği ile akıllı sesli kontrol gibi özelliklerle dikkat çekiyor.

ROBOTLARI BEKLERKEN

Türkler de şovun hakkını veriyor

Türk Telekom’un davetiyle gittiğimiz ve Telekom’un Türkiye’yi dönüştürecek başta akıllı şehirlerin inşaa edilmesi noktasında ortaya koyduğu büyük vizyona tanıklık ettiğimiz fuarda ‘tanıdıklara’ da rastladık. Fuarı birlikte gezdiğimiz üst düzey yöneticilerden öğrendiğimiz yatırım bilgileri, hedefleri, Türk Telekom’un sektördeki dinamikleri etkileyecek boyutlardaki büyük projelerini çarşamba günü paylaşacağız. Fuara dönersek Vestel, son teknoloji ürünlerini CES’te sergiliyordu. CEO Turan Erdoğan, daha önce iş görüşmeleri ve yeni pazar bağlantıları da yaptıkları fuarın, artık adına yakışır şekilde, tam anlamıyla ‘teknoloji şovuna’ dönüştüğünü anlattı. Erdoğan, “İş bağlantılarımızı Berlin’deki fuarda yapmıştık. Las Vegas’ta teknolojide kaydettiğimiz ilerlemeyi sergiliyoruz” dedi.

ROBOTLARI BEKLERKEN

ROBOTLARI BEKLERKEN

Bu yaz Messi’ye dokunacağız!

Bu yaz Dünya Kupası heyecanıyla televizyonun başına kilitlenecek milyonlar için üreticiler çalışmış doğrusu! Ben OLED ve QLED’i biliyordum, bir de MicroLED çıkmış: Renk filtresi veya arka aydınlatma kullanımını ortadan kaldırmasına rağmen izleyiciye ulaşılmış en yüksek kalitede seyir deneyimini sunuyor. 4K projeksiyon TV ve lazer TV de televizyon alanındaki önemli yeniliklerden. Üstelik bu yüksek görüntü kalitesindeki televizyonlar tüm bir duvarı kaplayabiliyor. Öyle ki futbolseverler, Messi, Ronaldo ve Neymar’a sarılabilecekler!

ROBOTLARI BEKLERKEN

Biz, “Akıllı televizyonlardaki kameralardan izleniyor muyuz?” kaygısını daha sindirememişken izlemeyi bırakın, ruhumuzu okumaya başlıyor televizyonlar! Artık her aletin olmazsa olmazı olan yapay zekayı televizyona da entegre etmişler. Böylece televizyon sizin kullanım alışkanlıklarınızı keşfediyor. Bir yandan da televizyon, içerik servislerinin kıran kırana dövüştüğü bir rekabet alanı haline geliyor.