Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Global dizayn pazarının oscarları olarak kabul gören iF Tasarım Ödülleri sahiplerini buldu. Münih’te, BMW Welt’in ikonik binasında 40 ülkeden 2000’den fazla konuğun katıldığı törende, aralarında Samsung, Sony, Apple, Yamaha, Ferrari gibi dünya devi markaların olduğu ödül alan firmalar arasında 16 Türk şirketi de vardı. 2017’in ödüllü tasarımları Hamburg’da bulunan iF tasarım galerisinde sergilendi. İf ödülleri, 64 yıldır mükemmel tasarımların tasdiki için kullanılan uluslararası alanda tanınmış bir tasarım etiketi.

Haberin Devamı

Teknolojiyi tasarımla gizlediler

Logo satışları patlatıyor

İF etiketi kalite mührü olarak tanınıyor. Mercedes Benz, Ferrari, BMW, Samsung, Apple gibi dev markalar IF desing ödülleri için yıllardır yarışıyor.

Bu yıl ödül alanlar arasında Türk şirketleri; Vestel White (2 ödül), Arçelik (4 ödül) Grundig, Paşabahçe (2 ödül), Vitra Karo (2 ödül), Arzum elektrikli ev aletleri (2 ödül), Nurus, İnoksan, Turkuaz Seramik, Karaca, Tunaofis, Slash Architects, Iglo Architects, Isvea Eurasia, Terminal design, Hidromek, Item design development da vardı.

iF Ödüllerinin Türkiye temsilciliğini yürüten dDf’in (Dream Design Factory) Kreatif Başkanı Arhan Kayar, Türk şirketlerinin son derece özgüvenli tasarımlarla ödül aldıklarını söyledi. Gerçekten Türk markalarının tasarımlarının hepsinde son derece ileri teknoloji kullanılmıştı. Ama bunu tasarımla gizleyip estetiği ön plana çıkarmışlar. Teknolojilerini tüketicinin gözüne sokmamışlar. Arhan Kayar Milliyet’in sorularını Münih’te yanıtladı.

Teknolojiyi tasarımla gizlediler
Düş ve tasarım fabrikası

If tasarım ödülleri ile işbirliğiniz nasıl başladı?

Tasarım kültürü şirketimizin genetik kodlarında var. İlk günden bu yana tasarım kültürüne verdiğimiz değerle Dream Design Factory (düş tasarım fabrikası) olarak Türk tasarımlarını temsil etmeye, yurtdışında tanıtmaya devam ediyoruz. Uluslararası bağlantılarımız sayesinde yabancı tasarımcıları ve ürünleri de Türkiye’de bir araya getirerek karşılıklı kazanım sağlıyor, rekabet yaratıyoruz. Dünya Tasarım Örgütü’nün üyesiyiz.

dDf olarak ağırlıklı olarak yaptığımız etkinlik tasarımı, fuar, kent ve kurumsal etkinlik organizasyonlarında hep tasarımla farklılaşıyoruz. Hayal ettiğimiz herşeyi hayata geçirebilecek güçlü bir ekibe sahibiz. Bu da uluslarası standartlarda hizmet vermemizi sağlıyor.

Haberin Devamı

İşbirliği büyüyor

İstanbul Tasarım Haftası’nı da siz düzenliyorsunuz...

Bu hafta ile 2005’den beri Türk tasarımlarının dünyaya tanıtılması, tasarımcıların üreticiler ile işbirliği yapması, yeni projelerin hayata geçmesine ön ayak olduk. İstanbul Tasarım Haftası’nı, geçen yıl Ekonomi Bakanlığı koordinasyonu ve TİM organizasyonuyla gerçekleştirilen Desing Turkey kapsamında Taksim’de düzenledik. 2007 İstanbul Tasarım Haftası’nda önderliğimiz ile tasarım haftaları birliği (World Design Week Network) kuruldu. 2014’ Tokyo buluşmasını, Milano Design Week 2016 takip etti. Son buluşmamız geçen hafta BMW Welt’te gerçekleşti.

İhracatın önünü açıyor

iF ödüllerinde ajansınızın üstlendiği rol nedir tam olarak?

iF Tasarım ödülleri CEO’su Ralph Wiegmann’ı İstanbul Design Week’e davet etmiştik. Türkiye’deki tasarım gücünü ve potansiyelini gördü. O güne kadar iF’e katılmış ve ödül almış Türk tasarımları vardı. Bize bu işi kurumsal olarak yürütün teklifini sundu. Büyük bir memnuniyetle kabul ettik. Çünkü bu tip yarışmalar firmaların rekabet gücünü arttırıyor, uluslararası arenada Türk tasarımlarının tanıtılmasına olanak sağlarken ihracatın önünü açıyor. Türkiye’nin ve Türk markalarının marka değerini artırıyor.

Haberin Devamı

Başvuru süreci nasıl işliyor?

Her şirket, üretici firma ya da bağımsız tasarımcı başvurabiliyor. Biz temsilci ofis olarak katılım sayısının artması, Türk ürünlerinin katılımının teşvik edilmesinde etkin rol oynuyoruz. Ayrıca kategori seçimi, gerekli bilgilerin doldurulması gibi konularda yardımcı oluyoruz. Katılımlar yalnızca ürün bazlı değil. Hizmet, mimari ya da kavramsal tasarım gibi disiplinler için dijital katılım olanağı da mevcut. Katılımcılara, güncel bilgilere ulaşmalarında aracılık ediyoruz.

Tasarıma şapka çıkaracak

Tasarımı hedef almış bir ajanssınız. Yeni açılımlar olacak mı?

Sektöre hem hizmet verecek hem de tasarım profesyonelliği egitiminde rol oynayacak olan uluslararası tasarım merkezimiz bu yıl içinde Sütlüce’deki Eski Şapka Fabrikası’nda hayata geçecek. dDf. doc adını verdiğimiz tasarım merkezinin yönetim kurulunda uluslararası tasarımcılar da bulunacak. Merkezde atölye ve laboratuvar çalışmaları yanı sıra tasarımın her disiplininden bölümler yer alacak. Yılda 12 sertifika programı gerçekleştireceğiz.

İF etiketi popülerliği arttırıyor

Ödül alanların elde ettiği avantajlar neler?

Yeni pazarlara ulaşmaya yardımcı olacak etkili bir pazarlama aracı her şeyden önce.

Uluslararası tanınırlığı olan iF logosunu ödül kazanan ürün piyasada olduğu sürece kullanabiliyor. Ki logo özellikle yurtdışında ürünün tercih edilmesinde önemli bir özellik.

Ödüllü tasarımlar, dünyanın en büyük tasarım portalı olan iF Dünya Tasarım Kılavuzu’nda süresiz şekilde sunuluyor.1954’ten beri ödül alan yaklaşık 40 bin tasarım bu portalda arşivlendi.

Kablolar, ekranlar, butonlar değil estetik ön planda

2017 İf ödüllerini kazanan Türk tasarımlarının hepsi son derece yalın çizgideydi. Mesela Paşabahçe’nin Edison ampülünden esinlendiği lambası. Lambanın alt tarafında tüm kablolar saklanabiliyor ve böylece hiçbir elektrik kablosu gözükmüyor.
Camdan yapıldığından doğa dostu bir ürün.

Vestel ızgarayı yeniden tanımlamış

Vestel’in cam ızgarasına bayıldım. Izgara yapmanın en sağlıklı ve teknolojik hali adeta. Kullanıcı dostu arayüzü, uygun zamanlama ve sıcaklığın düzenlenmesini üstlenen dört ızgara modundan oluşuyor. Patentli nano kaplamalı cam teknolojisi sayesinde, cam yüzeyi ısıtıcı olarak kullanıyor ve düşük enerji tüketini ile homojen ısıtma sağlıyor.

Vitra seramiklerinde üç boyut!

Teknolojiyi tasarımla gizlediler
Peki ya Vitra’nın seramik duvar döşemelerine ne demeli? Duvar karoları metalik ve üç boyutlu dekorlar sayesinde kullanıldıkları mekanları geleceğe taşıyor.

Grundig’in yeni el blenderi de ekranı sayesinde sezgisel bir kullanıcı deneyimi sağlıyor. Vitaplus bıçak teknolojisi sayesinde vitamin korumada sağladığı maksimum verimlilik de cabası.