Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de taksiciler Uber’e ‘şiddetli tepki’ gösteredursun şirket Avrupa’da her gün bir başka rakiple karşı karşıya geliyor. Örneğin ViaVan üçte bir fiyatı ile Uber’e kök söktürüyor. Rekabetin kazananı tüketici

Uber’i döveceksen böyle döv

Rekabet, doğru yapıldığında her zaman tüketicinin kazandığı bir serbest piyasa oyunu...

Bunu en iyi Uber örneğinde görüyoruz. Türkiye’de sarı taksilere tehdit oluşturan Uber’in kendisi şimdi başka bir savaşla karşı karşıya. ViaVan adlı dijital taksi hizmeti modeli ile Uber arasında büyük bir rekabet yaşanıyor. Londra’da kelimenin tam anlamıyla bir Uber-Viavan rekabeti var. ViaVan aynı yöne giden insanların bir taksiyi paylaşması modeline dayanıyor. Uber’e karşı en büyük kozu ise ucuz fiyat politikası...

Haberin Devamı

PAYLAŞ KAZAN

Sistem aynen Uber gibi işliyor. Cebinizdeki uygulamadan ViaVan’a bağlanıp aracınızı istiyorsunuz. Sizi bulunduğunuz yere en yakın; en fazla 5-10 metre mesafeden alıyor. Bir araca aynı yöne giden en fazla üç yolcu binebiliyor. Benzer uygulama Uber’in paylaşım versiyonu Uber Pool’da da var. Ancak, Viavan’ın avantajı fiyat politikası. Fiyatları 3 pound’tan başlıyor. Uber Pool’da ise 5 pound’tan!.

ÖĞRENCİ DOSTU

Londra’da, ViaVan’ın Uber’e çalım atmaya başlamasındaki en büyük etken ise yoğun trafik saatlerinde ortaya çıkıyor. Uber son zamanlarda trafiğin yoğun olduğu saatlerde, 2-3 katı fazla fiyat uyguluyor. Yağmurun yağdığı, araç sıkıntısının yaşandığı zamanlarda da fiyat bazen üçe katlanıyor. Yılbaşında Londra’da da, New York’ta da fiyatlar dörde kadar katlanmıştı.

Yoğun yağış ve trafiğin olduğu geçen cumartesi Knightsbridge’den, Marylebona’a aynı mesafeye Uber Pool 16.49, ViaVan ise 5.20 pound ücret yansıtıyordu. ViaVan’dan size özel araç da isteyebiliyorsunuz. Size özel opsiyonu tıkladığınızda yine aynı mesafeye ViaVan 12.95 pound fiyat bildirirken, Uber ise 25 pound ücret yansıtıyordu. Viavan’da araca aynı güzergah üzerinden en fazla üç kişi alınıyor, ancak bana çoğunlukla tek kişi denk geldi. Tek başıma gittiğim de oldu. Hal böyle olunca Londra’da birçok öğrenci okula, metro yerine ViaVan ile gidip geliyor. Sadece öğrenciler değil herkes kullanıyor tabii ki. Metro ile çift aktarma yapıp bir yere gidiyorsanız ViaVan çok daha uygun bir seçenek haline geliyor. Ancak ViaVan ile Uber gibi uzak mesafelere gidemiyorsunuz. ViaVan dijital taksi Londra’nın içinde hizmet veriyor sadece.

Haberin Devamı

ÜCRETSİZ İPTAL

Uygulamayı avantajlı kılan diğer bir unsur ise çağırdığınız araca binmekten vazgeçmeniz durumunda devreye giriyor. Uber’de aracı 2 dakikayı aşan zamanda iptal ettiğinizde 5 pound ödemek zorundasınız. ViaVan ise iptal durumunda bir ücret yansıtmıyor.

ŞOFÖR DE AVANTAJLI

İki sistem arasındaki en önemli fark ise taksi şoförleri açısından yaşanıyor. Uber, taksi şoförlerinden yüzde 25 komisyon alıyor, ViaVan ise yüzde 15! Durum böyle olunca şoförler ViaVan’a geçmeye başlamış... Sonuç olarak ViaVan ucuzluğu ile Uber’in karşısına dikilmiş durumda. Şu anda Amerika, İngiltere ve Hollanda’da varlar. Avantajları nedeniyle yaygınlaşacağı açık. Üstelik uygulamayı bir arkadaşınızın referansı ile indirdiğinizde, size de 10, arkadaşınıza da 10 pound promosyon veriyorlar.

Haberin Devamı

Bu sistem veya benzeri modeller er geç Türkiye’de de yaygınlaşacak. Bu nedenle taksiciler, sopalarla Uber’in karşısına dikilip her gün yeni bir şiddet olayına imza almaktansa kendilerine bir an önce çeki düzen verseler iyi olacak. Kapitalizmle birleşen teknoloji kaba kuvvet tanımıyor. Tüketici artık gerçekten kral ve eninde sonunda onun istediği olacak. Hele işin içinde gençlerin talepleri varsa!

Uber’i döveceksen böyle döv

Uber’i döveceksen böyle döv
750 POUND'A KEÇİ AYAKKABASI!

Ikonik modacı Comme Des Garçons’ın mağazası Dover Street Market’te gördüğüm parmak arası ayakkabılar, ‘moda sınırları daha ne kadar zorlayacak’ sorusunu akla getiriyor. Keçi ayakkabısı, İngilizcede tabi denen modeli ünlü ayakkabı markası Maison Margiela yapmış. Tasarım aşaması öyle gizli tutulmuş ki, piyasaya çıkana kadar kimse modeli kopyalayamamış. Çok farklı bir tasarım olduğu için ayakkabıyı beğenen çok. Londra’da birçok kişinin ayağında gördüm nitekim. Ancak bir o kadar da beğenmeyeni var. İnsan anatomisine uymayan ayakkabıyı kim kopya eder bilmiyorum ama fiyatı tam bir servet: 750 pound’tan (5.200 TL) başlıyor.

Uber’i döveceksen böyle döv

SOFRA BÜYÜYOR

Londra’yı Türk yemekleriyle tanıştıran Sofra büyüyor. Marylebone şubesinin önünden geçerken gördüğüm Hüseyin Özer iki yeni şube daha açacaklarını söyledi. Mayfair’deki şubeyle birlikte sayı dörde ulaşacak. İki yıl önce Karaköy’de büyük bir iddia ile restoran açan Özer ortaklarıyla yaşadığı sorunlar nedeniyle Türkiye şubesini üç ay sonra kapatmıştı. “Ama İstanbul maceramız bitmedi, yeni bir yer açabiliriz. İstanbul’da aşçılar yetiştirmek, okul açmak arzum devam ediyor” diyor.

Uber’i döveceksen böyle döv

THY’li selfie fonu

Dünyanın en kalabalık meydanlarından birisi Piccadilly...Ve bugünlerde günde milyonların geçtiği, sabaha kadar hareketli olan meydanı THY aydınlatıyor. Piccadilly Circus’a bakan dev ekranda THY’nin devasa reklamı, ekranı full kaplayarak dönüyor. THY, reklamlarında aynı zamanda yeni yuvası Üçüncü Havalimanını da tanıtıyor. Caddeden geçenler, dev ekranın önünde selfie yapmayı ihmal etmiyor.

Piccadilly meydanında THY reklamının döndüğü ekranın tam karşısında bir de simit sarayı var. İnsan kendini evde hissediyor.

Uber’i döveceksen böyle döv

ÇAĞDAŞ SANATTA YENİ BOYUT

Londra’ya bugünlerde yolunuz düşerse Saatchi Gallery’deki, Installation Shot-Black Mirror: Art as Social Satire sergisini mutlaka gezin. 26 çağdaş sanatçının eserlerinin sergilendiği mekanın en alt katında yer alan üç boyutlu gözlüklerle okyanusun dibini deneyimlediğiniz bölümünü ihmal etmeyin. Modern zamanların bünyede yarattığı anksiyeteyi görmemizi sağlayan eserlerin hepsi birbirinden çarpıcı.

Uber’i döveceksen böyle döv
Uber’i döveceksen böyle döv