Songül Hatısaru

Songül Hatısaru

songul.hatisaru@milliyet.com.tr

Tüm Yazıları

Türkiye’de özellikle son yıllarda gerek sivil toplum örgütleri gerekse devlet tarafından engellilere yönelik pek çok proje yürütülüyor. Ama buna rağmen hâlâ pek çok engelli, hayata erişimde güçlükler çekiyor, hatta evinden hiç çıkamayan engelli vatandaşlarımız bile var.

Vestel, sosyal hayata katılamayan engellilerin yaşamdan hak ettiği payı alabilmesi için kapsamlı projeler geliştirdi. Engelli erişimine uygun ürünleri, engelli istihdamını ve engelli bireylere yönelik sosyal sorumluluk boyutunu içeren çalışmalar Erişilebilirlik Projesi adı altında toplandı. Vestel İcra Kurulu Başkanı Turan Erdoğan’ın davetiyle gittiğimiz Manisa’daki Vestel City ziyaretinde özellikle işitme engelli çalışan sayısının çok fazla olduğu dikkatimizden kaçmadı.

Haberin Devamı

Vestel teknolojiyle  engelleri kaldırdı

WeWALK çıkıyor

Turan Erdoğan, işitme engellilere eğitim veren okulları ziyaret ederek öğrencilere ‘kapılarının açık’ olduğu bilgisini verdiklerini söyledi. Erdoğan, engellilere yönelik istihdam projesini şu sözlerle anlattı: “İşletmelerde normalde engelli istihdamı için sınır yüzde 3. Vestel City’de ise oran yüzde 5’e yaklaştı. ‘Eşit Şans’ adıyla yürüttüğümüz projenin yanı sıra down sendromlu ve zihinsel engelli gençlerimizi iş yaşamına kazandırarak ‘Hayatın İçindeyim’ projesini başlattık. Türkiye Zihinsel Yetersiz Çocukları Yetiştirme ve Koruma Vakfı işbirliğiyle ‘Yeter ki Şans Ver’ projemizle engelli gençlerimizi hayata kazandırma çalışmalarımızı da sürdürüyoruz.”

Projenin diğer ayağında ise engellilerin hayatını kolaylaştırmaya yönelik ürün üretimi var. Görme engellilerin yollarını bulmalarını kolaylaştıran akıllı baston bunlardan biri. Teknolojisi o kadar beğenilmiş ki haziran ayında New York’ta, BM’nin engelli hakları

Vestel teknolojiyle  engelleri kaldırdı
oturumunda sunum yapıp projeyi dünyaya duyuracaklar. Young Guru Akademi ve Vestel mühendislerinin geliştirdiği akıllı baston WeWALK, görme engelli bireyi önüne çıkabilecek engellere karşı uyaran, navigasyon, ulaşım gibi çeşitli hizmetler alabilmesini sağlıyor. Yakında Vestel mağazalarında satışa sunulacak.

Haberin Devamı

Braille alfabesi

Vestel’in fırsat eşitliğini sağlamaya yönelik geliştirdiği ürünler arasında beyaz ve kahverengi eşya da var. Turan Erdoğan, Vestel’de beyaz eşya ürünlerinin üzerindeki kontrol panellerine Braille alfabesiyle kabartma uygulaması gerçekleştirdiklerini ve engellilere özel ayrı bir kullanım kılavuzu hazırladıklarını söyledi. Kısa vadede ise sesle komut ve sesli cevap sisteminin hayata geçirilmesi hedefleniyor. Sesli komut sistemi televizyonda hayata geçirilmiş bile. Vestel Sesli Kumanda uygulamasıyla sesle kanal değiştirmek mümkün. Yine Vestel’in Ar-Ge ekibinin geliştirdiği bir diğer ürün de omurilik felci, ALS, MS gibi hastalıkları bulunan bedensel engelli bireylerin gözüyle komut verebildiği özel bir televizyon.

Erişilebilir mağazalar

Vestel mağazalarında bulunan tanıtım materyallerinin üzerine de Braille alfabesiyle açıklama eklediklerini anlatan Erdoğan, “Cevahir, İstinye Park ve Zorlu Center mağazalarımıza gelen görme engelli tüketicilerimiz ürünün öne çıkan özellikleriyle ilgili bilgileri hiçbir yardım almadan alabiliyorlar. Ayrıca bu mağazalara görme engelliler için hissedilebilir yüzey uygulamasını gerçekleştirdik” diye konuştu.